hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 希望sau mau ping 有車去香港大學
開啟左側

希望sau mau ping 有車去香港大學

3ASV174 發表於 2014-4-9 21:54 | 顯示全部樓層

原帖由 ma212223 於 2014-4-9 21:41 發表
601>23咁搭完全無公路/快路跑
我諗都係靠95/13x轉970(x)方便
95 轉 970/970x 單係 95 去到佐敦都接近一個鐘,
如果 13x 轉的話,唔塞車係快,但塞車機會太大,而且 13x 仲要停曲街,一塞就隨時塞你半個鐘以上,車程係完預算唔到。

反而 601 轉 23,雖然市區路段多,但 23 車海,
而且成條路都唔會點塞車,車程相對穩定,但事實係要搭巴士,就行邊條路都唔快。
3ASV174 發表於 2014-4-9 22:00 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2014-4-9 21:51 發表
你可唔可以唔好亂咁理解話港鐵兜路都只係將北去觀塘
從來冇話過海兜路

再者,你可以選擇唔兜,繼續坐601囉,價錢合理
但坑口呢?貴到飛起,
寶林坑口搭港鐵去觀塘兜路極都唔夠秀茂坪經寶琳搭港鐵過海兜卦?
俾著我講過o的咁既野,睇完地圖就好潛水啦,仲兜。

601 對秀茂坪黎講,唔會係「唔兜」囉,
但人地唔搭 601,肯唔肯俾錢都已經無其他車過海,除非轉車。你既然講得出叫人行落山去觀塘搭 101,你自己又唔好行去尚德搭 296A?

真係回多兩句都覺口臭,但真係頂你唔順囉。
GW5878 發表於 2014-4-9 22:54 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2014-4-9 22:00 發表
寶林坑口搭港鐵去觀塘兜路極都唔夠秀茂坪經寶琳搭港鐵過海兜卦?
俾著我講過o的咁既野,睇完地圖就好潛水啦,仲兜。

601 對秀茂坪黎講,唔會係「唔兜」囉,
但人地唔搭 601,肯唔肯俾錢都已經無其他車過海,除非轉車。你既然講得出叫人行落山去觀塘搭 101,你自己又唔好行去尚德搭 296A?

真係回多兩句都覺口臭,但真係頂你唔順囉。
我已經講過咁樣搭都只係避開上車難呢個問題
係上繁時段,兜一段路分分鐘仲快過直接搭,你接受唔到呢個事實係你既事,但無需要因為你接受唔到呢個事實而大做文章
正如荃灣線轉去觀塘線一樣,太子繁時等3~4班先上到,快極都要3.5分鐘,但如果係旺角轉既話,都只係1+1+1(太子>旺角+等車+旺角>太子)=3分鐘
仲有就係93M未延長前,有D住調景嶺學生返景嶺,係搭地鐵去到觀塘轉98A,咁搭法都係避開寶琳多人等105/15M,明明區內穿梭麻煩到觀塘,但係咁樣搭的確快過經寶琳
真係再講就口都臭埋

601咁都叫兜?
離開秀茂坪就觀塘藍田入隧道
你夠順利條619離開順利之後兜到去牛頭角咁堅?生在福中不知福

的確大把住坑口既人係行過去搭296A喎
但我又唔係住果頭,你又做乜叫我行無雷公咁遠搭296A出觀塘,我行得去尚德不如直接行出觀塘唔好?
transbus 發表於 2014-4-9 23:11 | 顯示全部樓層

原帖由 GW5878 於 2014-4-9 22:54 發表
係上繁時段,兜一段路分分鐘仲快過直接搭,你接受唔到呢個事實係你既事,但無需要因為你接受唔到呢個事實而大做文章
正如荃灣線轉去觀塘線一樣,太子繁時等3~4班先上到,快極都 ...

對寶達講, 601/P落埋觀塘先入隧道一定係兜,
佢地想要619x之類直落藍田物體.

對下秀講, 出金鐘但係要慢搖北角,
所以發展o左直接o的o既西行601P囉.
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
~誰@359~ 發表於 2014-4-9 23:14 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2014-4-9 22:54 發表
正如荃灣線轉去觀塘線一樣,太子繁時等3~4班先上到,快極都 ...
哦,繼續吹丫
反正2+1之後我都唔知寶林坑口
同油塘,到底會邊度難d上車

3.5 vs 3呢個堅好笑,觀塘綫原來開一分鐘一班,然後一分鐘可以由太子去旺角
字大只顯得人自大
GW5878 發表於 2014-4-9 23:19 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2014-4-9 23:14 發表
哦,繼續吹丫
反正2+1之後我都唔知寶林坑口同油塘,到底會邊度難d上車

3.5 vs 3呢個堅好笑,觀塘綫原來開一分鐘一班,然後一分鐘可以由太子去旺角 ...
咁今時今日變左2+1未
(唔好同我講某幾班車係2+1)
再者,2+1係唔會令到寶琳難上車,難上車仍然只會係坑口,但無可否認油塘4號月台可望有少少舒緩(因總班次增加)

觀塘線一分鐘一班係咪呢我就唔知啦(我姑且叫X分鐘),
不過我好肯定同你講太子去旺角,地鐵跑果400米,真係1分鐘剩車程搞掂[講緊既係往油麻地既列車未播完廣播都已經入左旺角站]
死等太子,等3架車用3X時間,
去旺角,最多都只係1+X+1=2+X<3X(因為X>1),都仲未計你係旺角可能唔使等車直接衝到入去

3ASV174 發表於 2014-4-9 23:21 | 顯示全部樓層

原帖由 GW5878 於 2014-4-9 23:19 發表
咁今時今日變左2+1未
(唔好同我講某幾班車係2+1)
再者,2+1係唔會令到寶琳難上車,難上車仍然只會係坑口,但無可否認油塘4號月台可望有少少舒緩(因總班次增加)

觀塘線一分鐘一班係咪呢我就唔知啦(我姑且叫X分鐘),
不 ...
坑口難上車咪搭回頭車去寶琳上囉,咁簡單,
你都係教人咁搭車架啦?
miklcct 發表於 2014-4-9 23:22 | 顯示全部樓層
搭不到98C快巴去旺角就真的有點麻煩,真不懂為什麼秀茂坪的快巴總要靠將軍澳開出來,自己的路線總是兜到死,13X如是,601如是。
GW5878 發表於 2014-4-9 23:25 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2014-4-9 23:21 發表
坑口難上車咪搭回頭車去寶琳上囉,咁簡單,
你都係教人咁搭車架啦?
呢個係另一件事,
但明明講緊秀茂坪經將軍澳過海,你就無啦啦燒到去坑口搭回頭車,真係多謝哂

PS:我最初係講搭93_去寶琳轉鐵過海架,唔關坑口事=
原帖由 miklcct 於 2014-4-9 23:22 發表
搭不到98C快巴去旺角就真的有點麻煩,真不懂為什麼秀茂坪的快巴總要靠將軍澳開出來,自己的路線總是兜到死,13X如是,601如是。
唔兜邊夠客?
jonathanngan 發表於 2014-4-9 23:27 | 顯示全部樓層

搭鐵不嬲都係得一個方向直接,其它方向兜黃大仙過炮台山係咪罵罵聲