hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 希望sau mau ping 有車去香港大學
開啟左側

希望sau mau ping 有車去香港大學

~誰@359~ 發表於 2014-4-9 23:29 | 顯示全部樓層

原帖由 GW5878 於 2014-4-9 23:19 發表
咁今時今日變左2+1未
(唔好同我講某幾班車係2+1)
再者,2+1係唔會令到寶琳難上車,難上車仍然只會係坑口,但無可否認油塘4號月台可望有少少舒緩(因總班次增加)

觀塘線一分鐘一班係咪呢我就唔知啦(我姑且叫X分鐘),
不過我好肯定同你講太子去旺角,地鐵跑果400米,真係1分鐘剩車程搞掂[講緊既係往油麻地既列車未播完廣播都已經入左旺角站]
死等太子,等3架車用3X時間,
去旺角,最多都只係1+X+1=2+X<3X(因為X>1),都仲未計你係旺角可能唔使等車直接衝到入去
咁你就唔好趕人落寶琳啦,睇新聞啦,睇咁多google map冇益嫁

當太子去旺角不能一分鐘內解決既時候,下半段文都係浮雲
字大只顯得人自大
~誰@359~ 發表於 2014-4-9 23:31 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2014-4-9 23:25 發表
呢個係另一件事,
但明明講緊秀茂坪經將軍澳過海,你就無啦啦燒到去坑口搭回頭車,真係多謝哂
你六分鐘前果篇文先話「
難上車仍然只會係坑口」,咁快唔記得?
字大只顯得人自大
GW5878 發表於 2014-4-9 23:52 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2014-4-9 23:29 發表
咁你就唔好趕人落寶琳啦,睇新聞啦,睇咁多google map冇益嫁

當太子去旺角不能一分鐘內解決既時候,下半段文都係浮雲
事實勝於雄辯
http://www.youtube.com/watch?v=gsbjlwBL7ak
由7:40-8:40,岩岩一分鐘,最多俾多幾秒你

原來咁樣係睇GOOGLE MAP既,明哂

原帖由 ~誰@359~ 於 2014-4-9 23:31 發表
你六分鐘前果篇文先話「難上車仍然只會係坑口」,咁快唔記得?
問題係呢件事與秀茂坪經將軍澳過海個關係係邊?

再者就算有人搭回頭車,都唔會係成堆人搭回頭車,2號月台堆人潮點都清唔到,但寶琳堆人多數都只係因為想坐先等多班

3ASV174 發表於 2014-4-10 00:03 | 顯示全部樓層

原帖由 GW5878 於 2014-4-9 23:52 發表
事實勝於雄辯
http://www.youtube.com/watch?v=gsbjlwBL7ak

原來咁樣係睇GOOGLE MAP既,明哂

問題係呢件事與秀茂坪經將軍澳過海個關係係邊?

再者就算有人搭回頭車,都唔 ...
又再一次引用你邏輯,
坑口站月台條人龍點都清唔到又點?你打爆左 91M 未?打爆左 296M 未?打爆左去調景嶺站既 798 未?未就兜少少路搭其他車去轉車啦,唔係一定要直達架!
~誰@359~ 發表於 2014-4-10 00:21 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2014-4-9 23:52 發表
事實勝於雄辯
http://www.youtube.com/watch?v=yaoSmBpOQ4I
2:08至3:22,74秒,來回已經變兩分半鐘,我唔覺得咁樣可以Round-down做一分鐘單程、兩分鐘來回

而點解會做到一分鐘,係因為班車已經delay緊而要追時間
咦又係喎,坐多一個站,即係話會多左兩次機會畀前車塞住而拖長行車時間
===

我會覺得,問題核心在於你既說法唔適用於大部分情況
而係會因應唔同情況(特別係地區)而改變,即係搬龍門,而顯得出個想法唔係從件事上面出發
有其他人不停地將閣下既講法,套用到其他例子,得到既係你既一句「唔關事」,就更顯此地無銀

字大只顯得人自大
GW5878 發表於 2014-4-10 00:33 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2014-4-10 00:03 發表
又再一次引用你邏輯,
坑口站月台條人龍點都清唔到又點?你打爆左 91M 未?打爆左 296M 未?打爆左去調景嶺站既 798 未?未就兜少少路搭其他車去轉車啦,唔係一定要直達架! ...

坑口唔夠載係一件事,又如何?
但係有d山頭呢,就話98a打爆左之後嫌上唔到車,咁不如將13m變98a好過啦,即係13m取消98a加班,一係你就打爆部13m去,但係我想問問你上面堆巴士可唔可以變地鐵
不過都係果句,已經off topic左

原帖由 ~誰@359~ 於 2014-4-10 00:21 發表
http://www.youtube.com/watch?v=yaoSmBpOQ4I
2:08至3:22,74秒,來回已經變兩分半鐘,我唔覺得咁樣可以Round-down做一分鐘單程、兩分鐘來回

而點解會做到一分鐘,係因為班車已經delay緊而要追時間
咦又係喎,坐多一個站,即係 ...

當然未必次次都做到
但繁忙時間容易delay,用呢段追返時間又幾出奇?
總之做到就做到啦,無需多言

不過就算你75秒都好
根據維基,查實觀塘線繁時係2分6秒一班車,
如果死等太子除時6分鐘先走人,
經一次旺角,都只係2分半鐘來回+2分鐘等車,total4.5分鐘咋
S3BL100 發表於 2014-4-10 00:52 | 顯示全部樓層

原帖由 GW5878 於 2014-4-10 00:33 發表

但係有d山頭呢,就話98a打爆左之後嫌上唔到車,咁不如將13m變98a好過啦,即係13m取消98a加班,一係你就打爆部13m去,但係我想問問你上面堆巴士可唔可以變地鐵
...

乜重組係咁做架咩?見到 13M 寶達上秀未打爆,就走去打劫呢條落少少就打爆既線?

咁得啦,98A 山下打唔爆,成條由坑口劫走,縮去寶林或者翠林,縮線加班囉

fb.com/scientisthk2usa/
~誰@359~ 發表於 2014-4-10 00:55 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2014-4-10 00:33 發表

當然未必次次都做到
但繁忙時間容易delay,用呢段追返時間又幾出奇?
總之做到就做到啦,無需多言

不過就算你75秒都好
根據維基,查實觀塘線繁時係2分6秒一班車,
如果死等太子除時6分鐘先走人,
經一次旺角,都只係2分半鐘來回+2分鐘等車,total4.5分鐘咋
未必次次都做到,係咪應該Consider下用咩數字?
太子直接轉就諗最差情況,但旺角轉就諗可以兩程車都可以60秒搞掂兼且唔考慮步行時間(唔畀你去到月台走車嫁?)
呢個已經唔係一個好既比較

再者,回歸原有Topic,朝早93A 93K齊齊開20,反而寶達有定點既13M 13S特車
我真係睇唔到返寶琳轉可以有幾快

又套用你邏輯,觀塘落山可以搭1A 11C 11X 13D 13M 93A 93K 95M 98A,點都唔會返入將軍澳轉個360囉
咁先顯得出閣下好離地

字大只顯得人自大
TankKingEH9697 發表於 2014-4-10 01:19 | 顯示全部樓層
原帖由 transbus 於 2014-4-9 21:12 發表

秀茂坪唔止中西秀, 有幾多秀茂坪人可以合理時間內直接用到27?
唔通上秀又可以合理時間內用到27?
正如唔係得98c出得到旺角, 叫你住秀樂樓去搭98c你都嫌癲啦.

唔該各位唔好再同我講話下秀都可以揀27或98c了.
高抬貴 ...
我自己係咁搭之嘛 有叫人搭咩 你係咪諗多左??
坦克王EH 9697
transbus 發表於 2014-4-10 06:29 | 顯示全部樓層

...

麻煩你望清楚13M主線同特別車分別做緊咩生意,
先至好講取消啲乜啦。
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣