hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 234S取消,234C和934增加班次
開啟左側

[服務調整] 234S取消,234C和934增加班次

ME9661 發表於 2014-4-12 18:03 | 顯示全部樓層

呢位九巴代表昔日唔係做’企業傳訊部嗎?
而家有多左個社區事務經理既POST嗎?仲要分埋區?
peterkwan 發表於 2014-4-12 18:43 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-4-12 08:15 發表

上年講到而家先加到一班比 934,
就算而家加左班仲係爆的話, 九記要加車落去又唔知要等幾耐,
所以我一直以黎望城記開 930B 同九記死過

依家 7:50am 打後就算比 ATENU 佢都試過頂閘 (有次搭 8:11am 果班,果日開 ATENU, 到來荃景圍天橋時已經企十幾個),
加密班次係應該要做既。7 分鐘一班根本唔夠載。

張偉沖 發表於 2014-4-12 20:24 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-4-12 08:15 發表

其實拉930A 上愉景係最簡單, 不過死人陳恆鑌又唔比.
盲目反對 香港已死
kay 發表於 2014-4-12 20:34 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2014-4-12 20:24 發表

其實拉930A 上愉景係最簡單, 不過死人陳恆鑌又唔比.
上繁930A剩係做楊屋道都未必清得晒d客又點計?

城巴有心做既大可以加開一班930A愉景開出班次試下水溫

況且,用返你個套步行論,愉景客係可以行去荃灣站
係google計過,由愉景新城巴士總站行過去只係行8-10分鐘,日日步行身體好

荃灣站頭站上車仲可以有大把位揀,由頭坐到尾坐到中環又得
世界很簡單 人類很複雜
au1266 發表於 2014-4-12 21:01 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 12-4-2014 08:15 發表

上年我用書面方式向交通投訴組反映過.....佢地既回覆係:

quoted:
[投訴934號專線巴士事宜]

跟進我們於較早前就上述事項給你發出的認收,本組已經收到運輸署的回覆,現謹轉
述如下。

運輸署表示,已將有關情況和建議轉介予九巴調查及跟進,亦已敦促有關營辦商,必
須按照服務詳情表規定的班次提供服務,並在有需要時靈活調配班次以配合乘客的需
要。另外,該署亦已就有關投訴安排服務調查,以監察其服務水平。調查結果顯
示,在10月18日上午,於大涌道王少清中學外的中途站(即離開荃灣前最後一個車
站),其結果為在上午7時30分至8時30分的一小時內,九巴第934號的平均載客率約為
88%,所有在該站候車的乘客皆能登上第一班駛到的班次,未有乘客留後情況。雖然如
此,該署會繼續監察該巴士路線的服務水平。

謝謝你向我們提出此事。

unquoted:

當時唔加班咪話整體平均載客量得88%囉......
等等等....等到今年2014年3月份....仍然都係頂閘. 飛站.

我3月中透過電話同九巴反映. 個CS留下我既聯絡資料後....隔左3小時. 有另一位小姐打比我. 同我
講...跟路線策劃組同事查詢過. 同事已申請緊加多一班車....等緊批.  成功機會好大....但唔會係4月既事....最快都要5月/6月.

跟著我就再去信運輸署. 引用他們去年的給我的回覆....叫他們要繼續跟進. 因為情況依然惡劣. 希望佢地可以[size=14.399999618530273px]敦促有關營辦商,必, [size=14.399999618530273px]在有需要時靈活調配班次以配合乘客的需要。

搞左半年有多......又打電話. 又寫投訴信. 又影相做supporting......終於都可以加多一班車......仲要比預期中快推出. 希望泥緊情況真係會有改善啦.

利申: 我唔係區議員. 我亦沒有就此年事跟任何區議員要求過協助.
au1266 發表於 2014-4-12 21:12 | 顯示全部樓層
原帖由 peterkwan 於 12-4-2014 18:43 發表

依家 7:50am 打後就算比 ATENU 佢都試過頂閘 (有次搭 8:11am 果班,果日開 ATENU, 到來荃景圍天橋時已經企十幾個),
加密班次係應該要做既。7 分鐘一班根本唔夠載。 ...

荃景圍天橋時已經企十幾個 ----> 企得10幾個己經好好喇~~
去年10月某天...隨手在尾站影下相...... 呢度係頭4班車.... 架架都企到頂閘呀~~
andy92 發表於 2014-4-12 21:35 | 顯示全部樓層

原帖由 au1266 於 2014-4-12 21:12 發表

荃景圍天橋時已經企十幾個 ----> 企得10幾個己經好好喇~~
去年10月某天...隨手在尾站影下相...... 呢度係頭4班車.... 架架都企到頂閘呀~~

尾站成日見D客等兩班 934 都上唔到
即刻轉軚上 30X / 234X

PS: 其實 934 好多班係總站已經坐滿哂,麗城一期已經要企

原帖由 kay 於 2014-4-12 20:34 發表
上繁930A剩係做楊屋道都未必清得晒d客又點計?

城巴有心做既大可以加開一班930A愉景開出班次試下水溫

況且,用返你個套步行論,愉景客係可以行去荃灣站
係google計過,由愉景新城巴士總站行過去只係行8-10分鐘,日日步行身 ...

拉 930A 就唔好喇,而家三班車夾埋都接近 330 人

kay 發表於 2014-4-12 21:44 | 顯示全部樓層
原帖由 andy92 於 2014-4-12 21:35 發表

PS: 其實 934 好多班係總站已經坐滿哂,麗城一期已經要企

拉 930A 就唔好喇,而家三班車夾埋都接近 330 人 ...
I mean 如果R到多1班930A個班就係愉景新城開,即係3班西站+1班愉景新城班次

不過要睇城巴肯唔肯加,但係全部拉晒去愉景開我都會反對
世界很簡單 人類很複雜
au1266 發表於 2014-4-12 21:59 | 顯示全部樓層
原帖由 andy92 於 12-4-2014 21:35 發表

拉 930A 就唔好喇,而家三班車夾埋都接近 330 人 ...

上唔到934...頭兩班車. 而返工時間又在8:30...而非9:00果咋客. 上30X/234X 去荔枝角轉MTR都未必趕得切架.
佢地通常係坐230X......從荃威花園開去黃埔花園既早繁線 (7:40am, 7:55am & 8:10am)......泥架車離開荃灣之後. 跟住就係美孚, 太子, 旺角. D街坊同我講.....230X 7:40am開出果架. 出到太子都係8:00am....佢地改搭地鐵都勉強趕得切返8:30.....但有時會遲5分鐘返到公司wor.

930A 開拜一至拜五 7:50am, 8:00am & 8:10am. 荃灣西開出(唔爆)...經楊屋道. 清晒3寶屋苑班客. 據說都係上爆晒才去西隧的. 其實呢架尾車....有時都係清唔晒D客架. 應該都要加班啦.

934 一向需求都好大.....愉城班客....因為930車程耐.
兜大窩口村, 葵涌村, 葵興村, 葵芳村....離開葵芳去西隧時. 已經上到好爆. 如果從愉城出發. 坐到灣仔碼頭.....閒閒地都要1個鐘有多.
即使930總站在樓下. 愉城班客地都情願行多幾步. 去荃景圍搭934架. 所以荃景圍站經常都有10幾20人等上934~~
ML3941 發表於 2014-4-12 22:01 | 顯示全部樓層

其實頭兩班點解唔轉用大車或者搵第二條線柯打?