hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 234S取消,234C和934增加班次
開啟左側

[服務調整] 234S取消,234C和934增加班次

au1266 發表於 2014-4-12 22:03 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 12-4-2014 21:44 發表
I mean 如果R到多1班930A個班就係愉景新城開,即係3班西站+1班愉景新城班次

不過要睇城巴肯唔肯加,但係全部拉晒去愉景開我都會反對

930總站已經在愉城樓下....只係班客唔坐. 行去荃景圍等934咋.
城巴點會肯在愉城開多理930A丫...

係都叫城巴在荃灣西加多理930A....等楊屋道3寶咋客可以清得徹徹底底啦~~
au1266 發表於 2014-4-12 22:06 | 顯示全部樓層
原帖由 ML3941 於 12-4-2014 22:01 發表
其實頭兩班點解唔轉用大車或者搵第二條線柯打?

據了解.....頭兩班車都係從234X抽調過來的.
234X在灣景花園的坑位...唔可以放大車.
呢兩架車 order 完 934.....就會返紅隧 order  301 囉.

搵第二條線order....可能係抽唔到車掛. 我都唔知呀~~
a222wts 發表於 2014-4-12 22:58 | 顯示全部樓層
原帖由 au1266 於 2014-4-12 22:03 發表

930總站已經在愉城樓下....只係班客唔坐. 行去荃景圍等934咋.
城巴點會肯在愉城開多理930A丫...

係都叫城巴在荃灣西加多理930A....等楊屋道3寶咋客可以清得徹徹底底啦~~ ...

其實唔坐930 =/= 冇人坐930A
930兜成差唔多九個字先到西隧,934同地鐵都到中環啦,搵鬼坐?
930A回程愉城客都佔約20%,唔好唔記得有唔少愉城客係搭左934回程
小弟就係其中一個朝早搭934,回程搭930A既愉城客

如果城記唔想做愉城客,當初就唔會延長回程到愉城啦,
橫掂930A到愉城又唔係做番930而係私走既
我就覺得係搵唔到資源黎加班俾楊屋道上晒車,因為930朝早葵芳都爆到九彩
不過我一年前經常搭930A尾班係三寶上車,最多都係企兩三個人,
頭兩班d客多數見無位坐就等下班,所以應該話係三寶客(或者係被代表)驚無位坐
(可能而家多左客啦,不過在佢地立場真係唔加班就唔駛諗延長)

JU2541 發表於 2014-4-12 23:24 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2014-4-12 20:34 發表
上繁930A剩係做楊屋道都未必清得晒d客又點計?

城巴有心做既大可以加開一班930A愉景開出班次試下水溫

況且,用返你個套步行論,愉景客係可以行去荃灣站
係google計過,由愉景新城巴士總站行過去只係行8-10分鐘,日日步行身 ...

城巴肯落資源既話
就唔會趕左咁多葵芳客
次次都響度望車輕嘆

好彩既話就上到 0758 荃灣開果班
九點就準時到公司
唔好彩就變左 15 分鐘後, 15 分鐘後果班又會間唔中收車, 開 20 分鐘一班

日日都間唔中會有幾班 962* 連窗邊都坐唔滿
但係 930 就做得越黎越大範圍....但班次依然冇變
一個西消防街部部車都落成廿個

城巴其實對 930 / 930A ....比上不足, 比下有餘

人一九,腦便殘
andy92 發表於 2014-4-12 23:36 | 顯示全部樓層
原帖由 JU2541 於 2014-4-12 23:24 發表

城巴肯落資源既話
就唔會趕左咁多葵芳客
次次都響度望車輕嘆

好彩既話就上到 0758 荃灣開果班
九點就準時到公司
唔好彩就變左 15 分鐘後, 15 分鐘後果班又會間唔中收車, 開 20 分鐘一班

日日都間唔中會有幾班 96 ...

962B 尾站一樣難上,係 962P 部份班次較為鬆動
ML3941 發表於 2014-4-12 23:53 | 顯示全部樓層
其實930係有錢賺還是蝕錢?
張偉沖 發表於 2014-4-13 00:03 | 顯示全部樓層

原帖由 a222wts 於 2014-4-12 22:58 發表

其實唔坐930 =/= 冇人坐930A
930兜成差唔多九個字先到西隧,934同地鐵都到中環啦,搵鬼坐?
930A回程愉城客都佔約20%,唔好唔記得有唔少愉城客係搭左934回程
小弟就係其中一個朝早搭934,回程搭930A既愉城客

如果城記唔想做 ...

930a 上愉景, 分流下934 都好, 唔駛大涌道班客下下等934 上唔到, 要去西鐵站搭930A 咁慘丫.
盲目反對 香港已死
VA52-HN6509 發表於 2014-4-13 02:24 | 顯示全部樓層
原帖由 au1266 於 2014-4-12 22:06 發表

呢兩架車 order 完 934.....就會返紅隧 order  301 囉.

搵第二條線order....可能係抽唔到車掛. 我都唔知呀~~ ...
所以我一直都想緊點解九巴唔將 234X 同 34 仲有 34M 調坑...
咁樣就可以將 234X 既掛牌轉用大車黎行
反正而家 34 同 34M 都係用開短車行,AVC 又可以係 234X 既坑一手軑轉出站

不過我都覺 934 的確要加班
我好幾次係大涌道福來邨見都係頂閘走人

lsc04d11 發表於 2014-4-13 11:54 | 顯示全部樓層
原帖由 ccicoltd 於 12-4-2014 07:21 AM 發表

這些通告應該還未出街,只是先給區議員參閱。

你覺得區議員會有途徑拎到D九巴未出街既通告?
就算有方法,我相信區議員唔會咁有心為大家搶先攞料(得到100%九巴形式既通告)
(老實講,我第一眼以為係區議員咁有心將以前取消路線既通告改圖……)

但我即時已上九巴網,搵到已有該通告(我懶,只搵234C,但234C都有,234S/934有都唔出奇啦!)
老實講,九巴真係早左通知D改動既……(不過,部分路線改動,唔知九巴係咪覺得唔重要,有時都會有D慢)
mak5052 發表於 2014-4-13 12:07 | 顯示全部樓層

原帖由 au1266 於 2014-4-12 22:06 發表

搵第二條線order....可能係抽唔到車掛. 我都唔知呀~~ ...

此兩更份改為用兩部車,如何?
即兩更份車長先領12m車行駛934,301,之後先回荔枝角廠換回掛牌車,再回234X