hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 見到有乘客係車入面,幫手按個開門制都比卡佬靠嚇!? ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 見到有乘客係車入面,幫手按個開門制都比卡佬靠嚇!?

樓主| tkf_2005 發表於 2014-4-13 00:49 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2014-4-13 00:44 發表
如果見到有人被困, 我都會自己按

講真, 有人"被困"巴士, 我又唔知個人"被困"左幾耐...本身可能會引起危險的,
緊急制唔咁用, 幾時先用? 緊急制本身設計出黎唔係只俾職員按吧, 如果唔係,
就唔駛咁多指示, 亦唔駛放 ...

果個moment 見到個客,眼濕濕咁望著你,而自己又睇到個制,仲要我行去搵人幫?

SORRY ,lee 一步我真係唔識做出黎囉....
kendrew6749 發表於 2014-4-13 00:49 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2014-4-13 00:44 發表

講真, 有人"被困"巴士, 我又唔知個人"被困"左幾耐...本身可能會引起危險的,
緊急制唔咁用, 幾時先用? 緊急制本身設計出黎唔係只俾職員按吧, 如果唔係,
咁已經有人去搵職員協助,搵職員協助總比途人按掣合理吧!
本人全不知情 責任不在我方
3ASV3-JE1672 發表於 2014-4-13 00:53 | 顯示全部樓層
幫人之餘都要睇吓有無更合適嘅處理方法,其實如果附近有職員都係搵番佢地搞啦,始終部車係人地既,陣間萬一公司發現部車有損壞入到你數就唔好啦

評分

參與人數 2HugeC +2 收起 理由
hp7629 + 1 Very good point!
GK3258 + 1 讚同

查看全部評分

kendrew6749 發表於 2014-4-13 00:54 | 顯示全部樓層

俾其他不知情既乘客、職員見到,誤會係有不軌企圖就唔好啦,我地職員喺站頭上車做野,都要同站長講聲,借件風褸戴埋職員證先夠膽搞。
你做巴士行業一排,你就會深深體會唔好做好人既道理,這是無奈、也是一個事實。
 樓主| tkf_2005 發表於 2014-4-13 00:55 | 顯示全部樓層
原帖由 kendrew6749 於 2014-4-13 00:49 發表

果陣係我知有人意識到有人被困,
但我個位只係架車O既右邊車身旁,
站長室相距成條坑,
假設我睇住個客因氣促而暈低,係咪仲要等人黎開門先...?

或者咁講,
有火警,個火警鐘上面其實都有寫"請切亂動",
咁係咪又要等消防員黎到按呢...???
毒蛇 發表於 2014-4-13 00:56 | 顯示全部樓層
原帖由 JC8385 於 2014-4-13 00:42 發表
出發點係好,但自己保障自己啦

對,有時候要先保障自己,以免惹禍。
今年DSE中文作文便告訴了我們,有時沉默是必要的。 2014-04-13-00-51-10_deco.jpg

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
derekli0126 + 1 Sad but true

查看全部評分

樓主| tkf_2005 發表於 2014-4-13 00:58 | 顯示全部樓層

原帖由 kendrew6749 於 2014-4-13 00:54 發表
俾其他不知情既乘客、職員見到,誤會係有不軌企圖就唔好啦,我地職員喺站頭上車做野,都要同站長講聲,借件風褸戴埋職員證先夠膽搞。
你做巴士行業一排,你就會深深體會唔好做好人既道理,這是無奈、也是一個事實。 ...

咁我都知,所以臨尾都同左CARLO講句唔好意思(唔知點解果刻就咁同佢講...)

男人老狗,明白事理既,事後咪散水囉...

但都係果句啦,下次見番同一事件,我都會照幫先囉

***不過如果果位CARLO見到呢篇野,
下次唔該禮貌番些少,唔好一劈頭就講呢D,
行番屋企果陣愈諗條氣愈CHOK,
幫下手都可以咁樣比你用咁O既語氣比你"周"番轉頭...

kendrew6749 發表於 2014-4-13 00:59 | 顯示全部樓層
原帖由 tkf_2005 於 2014-4-13 00:55 發表

果陣係我知有人意識到有人被困,
但我個位只係架車O既右邊車身旁,
站長室相距成條坑,
假設我睇住個客因氣促而暈低,係咪仲要等人黎開門先...?

或者咁講,
有火警,個火警鐘上面其實都有寫"請切亂動",
咁係咪又要等消 ...

咁個乘客暈左未?我唔認為有即時危險,甚至稱不上緊急事件,相距一條求助又有幾遠?

樓主| tkf_2005 發表於 2014-4-13 01:02 | 顯示全部樓層
原帖由 kendrew6749 於 2014-4-13 00:59 發表

咁個乘客暈左未?我唔認為有即時危險,甚至稱不上緊急事件,相距一條求助又有幾遠?

下次我盡量叫個客暈左先我先走埋去開門啦好未...???

笑X1000....
3ASV196 發表於 2014-4-13 01:02 | 顯示全部樓層

原帖由 kendrew6749 於 2014-4-13 00:49 發表

不認為是這樣, 正如如果你識急救, 見到有人受傷, 除左打999搵人協助外,
如果自己能力可以處理到, 又無一個極壞反後果, 俾我都會處理左先...

正如我講, 你唔知個人被困左幾耐, 入面有一個人, 同你表示要幫手, 幫到的話,
點解唔自己幫左先? 你點知人地入面有無危險? 佢本身有無其他事/
仲有無小朋友/其他人係入面一齊?

留意, 係有關被困人士示意要幫手WOR....搵職員協助是需要, 但又點知要搵幾耐, 分
頭有人搵職員通知, 自己開車門就解決左先...

香港人依家就係好多好似你/車長呢D想法, 怕事就延誤左一D 救援了....

講真, 如果真係告到上庭, 樓主做法本身沒有損害巴士, 亦無造成任何危險/損失,
相反係幫緊人解決被困, 有晒合理理由去做, 沒有不良動機, 同時亦有通知巴士
公司職員, 我睇唔到有任何理由因為附例等可能告到LOR ....

反而我真係想睇下報警叫晒記者, 係巴士公司有事多D定係樓主

評分

參與人數 4aPower +1 HugeC +4 收起 理由
fokck + 1 正解,撥亂反正
Heiheiedwin + 1 I like 花生
tkf_2005 + 1 + 1 食住花生...
KD3321 + 1 我都想睇

查看全部評分

3ASV196.KE7270