hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 見到有乘客係車入面,幫手按個開門制都比卡佬靠嚇!? ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 見到有乘客係車入面,幫手按個開門制都比卡佬靠嚇!?

KD3321 發表於 2014-4-13 01:13 | 顯示全部樓層

原帖由 Mos_Lok 於 2014-4-13 00:11 發表
太平門掣不可亂動
既然都有人去左搵職員幫手, 何必手多呢?

對!太平門掣不可亂動
但係依加有人被困喎...
任何人係果時按動太平門掣使被困者立刻得以太平,根本就係太平門既作用
我覺得係呢會情況下,點睇都唔可能談上"亂動"
3ASV196 發表於 2014-4-13 01:27 | 顯示全部樓層
原帖由 kendrew6749 於 2014-4-13 00:54 發表
俾其他不知情既乘客、職員見到,誤會係有不軌企圖就唔好啦,我地職員喺站頭上車做野,都要同站長講聲,借件風褸戴埋職員證先夠膽搞。
你做巴士行業一排,你就會深深體會唔好做好人既道理,這是無奈、也是一個事實。 ...

這不是無奈, 事實就係呢D想法叫官僚, 連不同情況都唔識分...先會咁講...

咩叫誤會? 事實就係有人被困, 有晒人證, 有咩好驚? 唔通我做急救, 又驚不知情既人話我非禮? 這是根本歪理吧

公司就永遠有公司規矩, 其實行行都有相同情況, 唔係只得巴士行業, 問題係你點去做, 點去面對不同情況....

評分

參與人數 4aPower +1 HugeC +4 收起 理由
fokck + 1 正解,撥亂反正
Heiheiedwin + 1 正平 中立
DW8306 + 1 + 1 正評
HB00610 + 1 正評不解釋

查看全部評分

3ASV196.KE7270
dennislokawai 發表於 2014-4-13 01:44 | 顯示全部樓層
其實我覺得樓主幫人出發點係好,
我自己覺得見到有乘客被困幫手開一開門唔會有問題,
正如有板有提出,太平門只係寫住「不可亂動」,
如果完全唔能夠按應該直接寫「未經授權,請勿按動」。

不過樓主幫手同事亦應保障自己,
個人認為理想做法應盡量先搵職員幫手,
到真係無職員在場時先自己幫手,
又或者從另一個角度睇,
搵職員幫手其實亦避免令職員難做。
youtube.com/c/dennislokawai
HB00610 發表於 2014-4-13 03:03 | 顯示全部樓層

俾其他人可以去開門解救被困的人, 本來就係呢個門掣整出來的目的。

睇見好多不可亂動去撻人…樓主的確係有合理辯解的, 搞大咗, 司機同站長一定比樓主大鑊n倍。

p.s: 好在司馬光早千幾年出世, 唔係佢救人的舉動, 會俾呢度唔少人鬧到體無完膚都似…
happykeroro 發表於 2014-4-13 11:15 | 顯示全部樓層
個司機咁講只係保障自己
唔係好關你事
Welsh 發表於 2014-4-13 12:35 | 顯示全部樓層
法理與人情,司機同你都無做錯
同埋司機講句野我唔覺得係嚇你,循例講下姐,你都話佢明

就如司機失去知覺巴士失控你冇巴士牌應唔應該救架巴士咁
你選擇救但上到庭,法官未必會唔判你,照舊依足條例檢控
又或者係大陸,真係有人俾車撞到,你會報警等人救定自己救人

依種討論係冇答案,冇結論
程序定人情重要,人人價值觀唔同,
依件事上面冇得話邊個錯,你必須接受人地與你相反既睇法

ps.
唔好話我唔理人情,如果我見到個女乘客係清醒冇事,個樣唔似辛苦既
你依件事俾我我唔係職員我都唔會自己動手,就算我係職員但唔係番工期間都唔會

(唔好又問我點分辛苦定冇事,可能判斷錯
依個問題又等同胚胎幾多週先算胎兒,
中方各儒家乜家等家派同西方都有唔同定義,冇得嘈)
阿偉 發表於 2014-4-13 12:43 | 顯示全部樓層

原帖由 tkf_2005 於 2014-4-13 00:42 發表

幫被困乘客脫困,我相信呢個係一個合理辯解
何為合理辯解?
例如;有人殺人,咁是否可以用防止有人被殺就殺人呢?

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
FT7052 + 1 出埃及記..

查看全部評分

3ASV196 發表於 2014-4-13 12:55 | 顯示全部樓層
原帖由 阿偉 於 2014-4-13 12:43 發表
何為合理辯解?
例如;有人殺人,咁是否可以用防止有人被殺就殺人呢?

一般情況法庭會用REASONABEL MAN TEST... 即一個正常人會點做....

唔駛去到咁極端講殺人

好簡單, 有人被困車廂, 有人用一個公開而預設的緊急制開門救出被困人士, 相信這是完全合理
理由吧

如果你話樓主唔係按制, 好地地有緊急制唔用, 而去用石打爆玻璃去救人, 就話唔合理O者...
又或者, 明明無人被困, 自己作故仔再借意用緊急制開門去玩, 就一定就唔叫合理辯解la

即簡單D講, 用常理......

相反咁睇, 巴士公司職員引至有乘客困左係車廂, 本身已經係一個"意外"/"非正常情況", 咁情況
下用緊急制, 咁都唔叫合理辯解, 可以叫咩....

Man@MFHK 發表於 2014-4-13 13:10 | 顯示全部樓層
如果樓主打爆車門玻璃就話損壞巴士啫,樓主運用佢對巴士既認識噤開門掣放出被困乘客又有乜問題?
卡佬都係跌落地要拿返堆沙啫
Volvo B8L
3ASV196 發表於 2014-4-13 13:11 | 顯示全部樓層

原帖由 Welsh 於 2014-4-13 12:35 發表
法理與人情,司機同你都無做錯
同埋司機講句野我唔覺得係嚇你,循例講下姐,你都話佢明

就如司機失去知覺巴士失控你冇巴士牌應唔應該救架巴士咁
你選擇救但上到庭,法官未必會唔判你,照舊依足條例檢控
又或者係大陸,真係有人 ...

你搞錯左d野, 這根本不是法理與人情問題, 本身有關法律原意唔係話唔俾其他人用個制,
而是緊急情況下, 任何人都應該去用個制吧, 這亦是運輸署要求巴士設立緊急制的原始目的

樓主本身行為是合乎法理與人情, 相反, 司機那說話, 講個制唔係俾其他人按, 話人地唔應該私自按,
是沒有法理基礎, 因為這是與緊急制設立原意有所違背, 亦不是法律定立目的

自己公司車困左人係入面, 人地幫手用正常合理方式救人出黎, 仲話報警用法例去拉人, 都係那句
我都真係想睇下個官會講咩......

d人成日講法例係點寫點寫, 要點跟足去做, 但其實係香港法例第一章, 第19條已講明:
條例必須當作有補缺去弊的作用,按其真正用意、涵義及精神,並為了最能確保達致其目的而作出公正、廣泛及靈活的釋疑及釋義。

大家可以諗返不準干擾車門運作的法例的真正用意、涵義及精神? 自己用緊的睇法是否又公正、廣泛及靈活?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
s3n370 + 1 + 1 正解

查看全部評分