hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 見到有乘客係車入面,幫手按個開門制都比卡佬靠嚇!? ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 見到有乘客係車入面,幫手按個開門制都比卡佬靠嚇!?

hauhim 發表於 2014-4-13 17:08 | 顯示全部樓層

其實根本唔駛講
如果被困係車入面既乘客自己識開門
你估佢會唔會開?
唔通carlo走去鬧佢?
3ASV196 發表於 2014-4-13 19:06 | 顯示全部樓層
原帖由 Welsh 於 2014-4-13 15:14 發表

咁請問如何係定義「緊急情況」?
見到個乘客就黎暈、焗到唔舒服就緊急姐如果精精神神咁,都叫緊急?除非架車著火有毒氣就黎爆炸姐,如果唔係我唔覺得依單野算緊急喎
有時有d野係犯法就犯法,不論你原意好定唔好你有咁既行 ...

請問咩叫有d野係犯法就犯法?未判過你就知?

好多時正是要睇行為動機吧

客觀d睇,有人被困算唔算緊急? 係不同地方有人被困, 如困升降機,困係反鎖屋企,一般都可以打999 求助,會列為緊急事件吧,消防唔會話入面人無事就當非緊急去處理, 困巴士本身是一樣,如果事主再無人理打999,一樣當緊急事件
3ASV196.KE7270
PB602 發表於 2014-4-13 19:26 | 顯示全部樓層
其實九巴將位乘客困喺車廂入面,又唔俾其人幫手開門救人,係咪等同禁錮?
N38 發表於 2014-4-13 19:47 | 顯示全部樓層

我都見過有人好似樓主咁自己開俾人落。不過無司機睇到。
不過都係叫司機或站長開啦,反而會多謝你話佢知叫佢開。
喜愛過的花兒 全都被人摘去了
edhong 發表於 2014-4-13 20:44 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
阿偉 發表於 2014-4-13 20:45 | 顯示全部樓層
是否有跡象顯示乘客有生命危險?
若不是,你為什麼要按太平門?
你識講果個人行得走得,
冇跡象顯示乘客有生命危險,
你是否行多步都唔得呢?
 樓主| tkf_2005 發表於 2014-4-13 21:02 | 顯示全部樓層

原帖由 阿偉 於 2014-4-13 20:45 發表
是否有跡象顯示乘客有生命危險?
若不是,你為什麼要按太平門?
你識講果個人行得走得,
冇跡象顯示乘客有生命危險,
你是否行多步都唔得呢?

消防員接到樓上單位有火警報告,去車,到現場望上樓,
單位空無一人
但其實又冇煙,咁係咪代表冇火救樓都唔洗上就收隊,
或者等個住戶番黎開門比佢入去望2望就收隊

同埋,太平門制上面都係寫上不可亂動(按),
見到有乘客困住,
示意佢係咪要出番黎,.佢話係,
個制係我面前,我都唔按要我行多步去搵人幫?

你班CARLO做漏野,擺低個客係車入面,
之後成班圍威喂吹水,係圍埋一齊吹水,

我都未拎起手機一SHOT過,
PAN哂所有情景比蘋果動 發大黎玩啦...

Welsh 發表於 2014-4-13 21:03 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2014-4-13 19:06 發表

請問咩叫有d野係犯法就犯法?未判過你就知?

好多時正是要睇行為動機吧

客觀d睇,有人被困算唔算緊急? 係不同地方有人被困, 如困升降機,困係反鎖屋企,一般都可以打999 求助,會列為緊急事件吧,消防唔會話入面人無事就當非緊急 ...

犯法就犯法,落唔落charge 係另一回事

睇行動動機?一個12 歲學生,貪方便用左小童八仔搭地鐵,還掂一樣半價
佢冇動機呃錢架喎,但如果俾職員check到會點?咪一樣犯法,盛惠$500。
真實個案研續,當年地鐵未合併,係南昌站中間用八仔地鐵過西鐵5分鐘內過番地鐵果邊係免費,
此用小童八仔12 歲學生想去廁所,於是就過左西鐵果邊去廁所
去完,職員查佢,用小童八仔,當時西鐵未有學生半價,雖然個學生冇動機呃車資,直頭又冇動機搭西鐵添
俾我都會放佢走,人有三急,但你都係犯法,最後盛惠$500。

打999 求助當然會列為緊急事件,因為電話入面係唔知情況架嘛
試完隻鞋拎唔番隻腳出黎999都當緊急事件啦
999 唔係基準
你話有人被困,當然都係睇情況,困升降機好緊急添
反鎖屋企?除非你屋企著火漏緊煤氣就黎爆炸,否則我覺得一d都唔緊急
自己打電話搵屋企人黎救你好過啦,係可以打999,不過你問我我一定覺得係浪費資源

唔好講咁遠啦,如果依件事你見到個乘客唔係行黎行去拍門,
而係訓係上層窗口位,拿,唔知佢係搵緊周公定已經上左西面天空,大家又會點做?
 樓主| tkf_2005 發表於 2014-4-13 21:18 | 顯示全部樓層
原帖由 HM3835 於 2014-4-13 13:56 發表
講到底,個女仔龍精虎猛行得走得,我唔明有咩即時危險要你伸張正義禁個制

不如你索性認左佢,話你終於搵到機會嘗試禁個門制好過啦。

龍精虎猛??夜MAMA,一個女仔,眼濕濕,拎住電話等人幫,你覺得可以龍精虎猛得去邊啊....
係龍精虎猛O既搵唔到制開門,一早破窗而出啦....

其實,今次唔係第一次,
有次醒起唔見野,見到剛剛搭架車擺左係另一邊巴總收哂車放左係度,
剛巧旁邊
又有外判工清緊巴士,問左聲開門比我就上去搵,落番黎就自己閂番,

同埋,咪又係制一個,唔好諗到咁巴膠,

以為上得黎唉TALK O既,個巴士開閂門制都丁成晚先得架大佬
.....

edhong 發表於 2014-4-13 21:58 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽