hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 117改用單層巴士是否可行?
開啟左側

[問題] 117改用單層巴士是否可行?

Welsh 發表於 2014-4-17 19:21 | 顯示全部樓層

原帖由 48x 於 2014-4-17 17:43 發表
反而我想117執執個時間表...
16-17 22-23 呢啲咁冇意義嘅時間可唔可以拎走
定點又唔係,驚塞車脫班而大包圍又唔係
繁時 16-17 改做 15,非繁開多幾班拉番做 20 已經好好睇... ...

117有定點班次,基本上熟客會預時間等車
城巴豬紙曾經連出過詳細時間表,不過後尾又冇咁做
而港島往九龍各站一向都有分開一張詳細時間表

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
48x + 1 明白 :)

查看全部評分

avianwind 發表於 2014-4-17 19:33 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2014-4-17 07:16 發表
反而想知如果睇包括117而客量較差既紅隧線

例如103/108/110/117

唔知邊一兩條營運情況較好

108vs117
九巴在紅隧口sell108可以去到時代
所以非繁往港島方向通常見到可以坐滿過海
至於往九龍方向兩條線一直也是做"執雞"的角色

依排怡和街108個站好像再次加返個牌
提示只係去紅隧口或土瓜灣的人可以選搭佢

原帖由 kmbodth 於 2014-4-17 11:44 發表
110改左線仲係咁差?如果改不停站延長至青衣,再於銅記加站,可能有多左人坐。車從何來就後話啦

948改做148??

Ravenclaw 發表於 2014-4-17 19:40 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2014-4-17 17:03 發表
午飯時間連629都未必有50人,客量又好一般?
非繁忙回到本偷笑啦,隧道費油錢燕梳人工牌費...
西隧欖隧青馬/東隧大隧路費唔少嘢
當然,非繁客量太差,就算以全日計係回到本,如果就到可以中段換入單層,何樂而不為

ps:在下有朋友 ...

咁就请閣下繼續當我系小學雞啦...我沒所謂的...

我只知道629好賺,亦都好客,你要抽唔好客的班次來講我是無能力回應你的...

104繁時好好客(但都系單向),非繁我覺得麻麻,佢話出到50人應該系開10m+班次,但一開5m,除時得20件,所以明我想帶出d咩?非繁開10已經夠...

117果度,如果非繁真系要換,當然系何樂而不為啦...

仲有,做生意的,如果係蚀?點解唔想辦法將蝕時段搞到有賺?如果有辦法點解要選擇蝕?
mingfai31 發表於 2014-4-17 20:23 | 顯示全部樓層

原帖由 avianwind 於 2014-4-17 19:33 發表

108vs117
九巴在紅隧口sell108可以去到時代
所以非繁往港島方向通常見到可以坐滿過海
至於往九龍方向兩條線一直也是做"執雞"的角色

依排怡和街108個站好像再次加返個牌
提示只係去紅隧口或土瓜灣的人可以選搭佢
...

真的嗎??????
點解我每次繁時去睇紅隧口都見108坐唔滿(紅日唔去)
如果架車遲左都只係見到條約50人既隊
唔通108做非繁好過繁時?
mingfai31 發表於 2014-4-17 20:32 | 顯示全部樓層
原帖由 HV7025 於 2014-4-17 18:41 發表
至少早繁係
原本118北角客早繁由九城瓜分,而家同一班客多數歸九巴110,雖然overall少人過以前
但東行柴灣返工客大部分仍然搭緊九巴,城巴好似沾唔到油水

新巴110部分班次大部分時候都用單層,例如約1250到電氣道嗰班絕少見 ...

唔係多數..
係接近全部
而家老新早繁尾車0810-0815到紅隧
個班只有大約50人
而老九上到爆
下繁亦都係老新尾車多D人咁解

至於老新110用單層已經冇咁狼死
以前係最多可以出到三架
而家平均一日出一架單層(紅日好似冇單層..有待求證)
不過我某次乘客會"建議"過唔好尾車出單之後
好似索性全日一單層就算
不過我又的確認為一二三車都可以派單

至於118又係俾老九食左大部分北角客
以前我歌頓道數過118..至少老城頭車到0900都係頂閘
1月紅隧口睇呢(我唔清楚有冇多番..不過估計唔會有)..
拉番平均架架坐唔滿(有紅隧特車得10個走人)
只可惜老城減唔到班
番到藍灣做北行有車要企人走的

有人問邊條線客量最差..
我會話106P
北行坐唔滿
南行連垃圾都不如

asv2 發表於 2014-4-17 20:48 | 顯示全部樓層
原帖由 mingfai31 於 2014-4-17 20:32 發表
有人問邊條線客量最差..
我會話106P
北行坐唔滿
南行連垃圾都不如

下繁南行既怪胎唔評論

上繁北行西灣河唔係班班有位坐架

仲嫌唔夠好客源,
朝早既 106 九龍方向可以西灣河起載
掃埋無所謂果班上 P 車
kmbodth 發表於 2014-4-17 20:53 | 顯示全部樓層

原帖由 Ravenclaw 於 2014-4-17 19:40 發表

咁就请閣下繼續當我系小學雞啦...我沒所謂的...

我只知道629好賺,亦都好客,你要抽唔好客的班次來講我是無能力回應你的...

104繁時好好客(但都系單向),非繁我覺得麻麻,佢話出到50人應該系開10m+班次,但一開5m,除時 ...
作為鐵路乘客,會期望候車時間是2mins內,平日isl下午4點幾都開成3mins/班是幾失望。
隧巴線要10/+mins/班時,仲可能有塞車,分分鐘等成幾個字先有車,仲要原來去嘅地方唔搭巴士可揀搭鐵,咁去搭鐵唔好?
973做定點都仲算穩,971定點連分站都有。非繁每班50個客嘅過海線,減到10+mins/班/改派單層/改定點,可能反而趕客

閣下有機會上強國forum時,用繁體字常被批鬥。但這裏是香港,基於言論自由同種族平等,對於打/寫簡體字嘅人,在下將一律當作5毛黨,希望閣下能痛改前非。利申:30mins/班巴士是極限,40mins/班好似82M咁唔差在取消條線

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
Ravenclaw + 1 好,努力打擊五毛... 那好吧,我set下keyboar ...

查看全部評分

tombo 發表於 2014-4-17 20:56 | 顯示全部樓層
講起下繁南行106P就興
定線垃圾走回頭唔講
最重要既係開咁早打工仔放工搭鬼到咩
mingfai31 發表於 2014-4-17 21:58 | 顯示全部樓層
原帖由 tombo 於 2014-4-17 20:56 發表
講起下繁南行106P就興
定線垃圾走回頭唔講
最重要既係開咁早打工仔放工搭鬼到咩

老新因為時段問題所以焗著咁早..
老九就因為想做紅隧放工客
不過冇人SO佢
咁就晒左兩架車
mingfai31 發表於 2014-4-17 22:03 | 顯示全部樓層

原帖由 asv2 於 2014-4-17 20:48 發表

下繁南行既怪胎唔評論

上繁北行西灣河唔係班班有位坐架

仲嫌唔夠好客源,
朝早既 106 九龍方向可以西灣河起載
掃埋無所謂果班上 P 車

唔好意思..我講漏左少少..
應該係下繁106P(唔小心無視左上繁..)
上繁就勉強可以吧..
小弟睇過去到太康街前最多都係100人...平均90人一單..