hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運吉終於承認235改路原因,同埋佢話見唔到有人上唔到車 ...
開啟左側

運吉終於承認235改路原因,同埋佢話見唔到有人上唔到車

yoho 發表於 2014-4-18 11:16 | 顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

大家真心認為合併係運輸署建議的嗎?
miklcct 發表於 2014-4-18 14:51 | 顯示全部樓層
原帖由 cx734 於 2014-4-18 00:31 發表

會唔會係巴士的最高的載客人數計算?
以可行走12米雙層巴士路線計算(3AV係137人)(橙牌AVBWU多一個),
(以3AV作例子)
就算部車全車89個位坐滿,仲要企47人才叫100%
但正常部車企廿人都頂晒閘,車長一定唔會停車同即時比 ...

未客滿飛站,投訴得
samuelho668 發表於 2014-4-18 15:01 | 顯示全部樓層
235 基本上無得還原架喇
唯有係繁忙時間抽 235 班次開 235P 行舊路
又或者 235P 可以跟 43X 入一入荃灣西站, 跟 31 出返黎戴麟趾再行 235 舊路返安蔭仲好
咁起碼荃灣西繁時有快車上石蔭

jonathanngan 發表於 2014-4-18 17:26 | 顯示全部樓層

原帖由 cx734 於 2014-4-18 00:31 發表

會唔會係巴士的最高的載客人數計算?
以可行走12米雙層巴士路線計算(3AV係137人)(橙牌AVBWU多一個),
(以3AV作例子)
就算部車全車89個位坐滿,仲要企47人才叫100%
但正常部車企廿人都頂晒閘,車長一定唔會停車同即時比 ...

而且好多時坐唔滿,因爲時間並非太長,費時坐d窗口位(走廊位有人阻住),又或者有人見到樓上冇連位落來,搞到其他人以爲
樓上
冇曬位。

仲有密車既話d人又會等下一班,所以往往最逼係d假日郊區綫,因爲疏車大家都盡量逼上車
michaellaw 發表於 2014-4-19 09:29 | 顯示全部樓層
其實白235的班次改疏之後,居民都覺得搭車比以前困難了,現時31還可十卜235,都唔解高高在上的人為
可改變31的走線呢?算啦,佢地根本無實地觀察,只是為改而改
石頭 發表於 2014-4-19 09:30 | 顯示全部樓層
即時還原32B36 235,而家搞到班次非常不穩,更試過在路德圍個站等左成30分鐘先有車,一黎就兩架!

梨木樹同國瑞路唔該自己搞掂!

憎死國瑞路果兩個議員,咁多人死點解唔見佢地死!
alanchui11 發表於 2014-4-19 23:27 | 顯示全部樓層

琴晚我同朋友係大窩口等235反石陰時見到235頂閘,最後上左31,架31都上唔完原本235 D人,頂左閘(8 pm)
ATS94-KD4389 發表於 2014-4-20 01:24 | 顯示全部樓層
原帖由 alanchui11 於 2014-4-19 23:27 發表
琴晚我同朋友係大窩口等235反石陰時見到235頂閘,最後上左31,架31都上唔完原本235 D人,頂左閘(8 pm)

16-18一班,自己都搞唔掂仲要食埋235果份
又要諗下沙咀道會唔會塞到回唔切車.
跟住沙咀道沿途各站直到大窩口 排隊入站 成村人上車
都未提果D組燈

BTW....
http://www.kmb.hk/tc/news/realti ... 97648719_9377_0.jpg
呢個改動真係精彩,
今日領教左一次
時間本來岩岩好(上車計)
但唔知呢個改路上再改路咁樣行法
即刻變大遲到.......
BlackBird 發表於 2014-4-20 01:43 | 顯示全部樓層
36一改路,結果48X,31同235比人拉埋落水
老九10大最ON居既重組,呢個一定榜上有名
P960早日摺線
 樓主| rickywk 發表於 2014-4-20 12:43 | 顯示全部樓層

原帖由 ATS94-KD4389 於 2014-4-20 01:24 發表

16-18一班,自己都搞唔掂仲要食埋235果份
又要諗下沙咀道會唔會塞到回唔切車.
跟住沙咀道沿途各站直到大窩口 排隊入站 成村人上車
都未提果D組燈

BTW....
http://www.kmb.hk/tc/news/realtimenews.html?page=139 ...

四日紅日,31遊足成個東北葵