hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) K廠可以消化咁多大白龍嗎?
開啟左側

K廠可以消化咁多大白龍嗎?

yatchun 發表於 2014-4-19 13:54 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

之前U廠大量送走大白龍去K, S廠74X換完新車又送大白龍去K, 呢幾日連荔廠都送5架大白龍來K.

K廠點消化得晒? 無邊條線用得著呢D垃圾.
kps19862008 發表於 2014-4-19 13:57 | 顯示全部樓層
咁咪幾好,反正K廠之前大車荒嘛,成日整d細車行大線,
而家調批大白龍舒緩下唔好咩?
MZ3101 發表於 2014-4-19 14:12 | 顯示全部樓層
根本九廠呢幾年就食柴食到出哂名 ......
其他廠唔要嘅就掉哂過嚟

唔係話要下下都要食新車
但係都唔係下下其他廠食完新車就掉啲完全唔啱九廠用嘅車嚟呀 ......
九廠好多線都要上大斜同扭 n + 1 咁多個灣
呢批車起步已經唔快 , 又要市區站站停又要爬山
明明唔夠馱仲要焗住喺市區扭嚟扭去

坐果個都算 , 問下啲 carlo
十個有八個攞住呢堆車都面黑黑 , 跟住順勢碌過鐘博搞牌
之前夜晚搭 98C 出新蒲崗 , 個 Carlo 揸架 HN 9067 , 成程唔過 40
第二日再坐同一個人架車 , 揸返 ATENU , 即刻正常速度出去 ......

下下整啲大白龍爬山真係等多架都快過佢 ......

johnchan86c 發表於 2014-4-19 14:31 | 顯示全部樓層

K廠之前咪又送左幾部大白龍去L廠,而家L廠都係回敬一下je
jasoncky 發表於 2014-4-19 14:37 | 顯示全部樓層
原帖由 yatchun 於 2014-4-19 13:54 發表
之前U廠大量送走大白龍去K, S廠74X換完新車又送大白龍去K, 呢幾日連荔廠都送5架大白龍來K.

K廠點消化得晒? 無邊條線用得著呢D垃圾.

可唔可以提早送晒去源興廠? 當年雞車14年就湯, 早小小劏大家都好.

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
千年 + 1 + 1 不能同意更多,送埋H牌ADS仲好! ...

查看全部評分

ethan71 發表於 2014-4-19 14:48 | 顯示全部樓層
之後到12米豪開始退役之時就應該用得著
~誰@359~ 發表於 2014-4-19 14:53 | 顯示全部樓層

原帖由 MZ3101 於 2014-4-19 14:12 發表
根本九廠呢幾年就食柴食到出哂名 ......
其他廠唔要嘅就掉哂過嚟

唔係話要下下都要食新車
但係都唔係下下其他廠食完新車就掉啲完全唔啱九廠用嘅車嚟呀 ......
九廠好多線都要上大斜同扭 n + 1 咁多個灣
呢批車起步 ...
大白龍乜都
慢,但擺落村巴線影響就相對細唔少

仲有佢多位坐,有D線既客會見到架車冇位坐就唔上車,大白龍就岩晒呢類線
所以對K廠而言,219X 296A 296D應該都幾適合接收一部分大白龍
字大只顯得人自大
kokleung 發表於 2014-4-19 18:33 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2014-4-19 14:53 發表
大白龍乜都慢,但擺落村巴線影響就相對細唔少
仲有佢多位坐,有D線既客會見到架車冇位坐就唔上車,大白龍就岩晒呢類線
所以對K廠而言,219X 296A 296D應該都幾適合接收一部分大白龍 ...

Also 215X, 11, 16
1314 發表於 2014-4-19 19:08 | 顯示全部樓層
原帖由 jasoncky 於 2014-4-19 14:37 發表

可唔可以提早送晒去源興廠? 當年雞車14年就湯, 早小小劏大家都好.

你應該學麥思朗咁,打電話去九公司,要求批3AD提早退役
~誰@359~ 發表於 2014-4-19 19:15 | 顯示全部樓層

原帖由 kokleung 於 2014-4-19 18:33 發表

Also 215X, 11, 16
呢堆線唔係要慢慢碌住儲客再上公路,就擺明係市區流水
擺架咁慢既大白龍落去只會令班次大亂
相反296A 219X呢D開車停一兩個站就上公路既線,先可以減少大白龍慢碌既負面影響
字大只顯得人自大