hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 青沙轉乘站吸引力有幾多?
開啟左側

青沙轉乘站吸引力有幾多?

yatchun 發表於 2014-4-20 09:52 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

新聞講得對

死因:

班次疏

車費貴

市區站點唔就腳
Ravenclaw 發表於 2014-4-20 10:31 | 顯示全部樓層
最重點死因:疏
HE7921 發表於 2014-4-20 10:50 | 顯示全部樓層
加到好似城隧咁密咪可以吸引到d人轉車囉
期待香港出現載161人的E500 MMC
lsc04d11 發表於 2014-4-20 14:02 | 顯示全部樓層

未真正實行又唔好咁快下定論,我都可以作個無謂推測話D議員好似冇乜做過野,下屆應該唔到佢做,不過最後票數可能都係流向佢到呢!

班次疏︰
呢個係九巴好多線即將會發生的問題。九巴根本係開線時唔敢試,而整到班次「疏」(相對)。相反人地巴士公司開新線或開新服務都會先試試一個密D既班次,到真係唔多客,先至開始推廣定點班次。
(例如︰63X線,理應該加密到15分鐘一班,再努力宣傳特快及轉乘,然後睇一個月先決定轉唔轉20分/30分一班,宜家咁樣搞30分一班又宣傳少,點樣都整唔起佢,即使25分鐘一班亦難。(30分一班不包括繁忙時間)
而另一巴士公司的B3/B3X線,開線時都派多幾架後備巴士,視察下用量情況。宜家城巴已經觀察好情況,將巴士編落B3X,而B3仍然keep住30分鐘一班(即伊假日),到真正有需要加班時才勉強加一、兩班加班車去B3,其他後備車都主打B3X。

車費貴︰
根據現行獅子山隧道及大老山隧道的轉乘計劃,現時轉乘不能有第二程免費,或短轉長只俾長程錢,所以青沙線D價都唔算太貴。而且佢地真正做到每區特快去轉乘站,班次疏少少O個度cover左個行車時間。(而獅隧及大老山隧道都比較少特快往隧道之班次,又係以非繁計)
不過,老實講,一變成青沙線就加咁多就狼胎d……似86B轉286X加多幾毫子我就覺得可接受。

市區站點唔就腳︰
應該係青沙公路既地理位置問題,好多旺區都要以循環線做先得,咁就做成有D區可能去程快,回程慢。

我反而覺得會令青沙轉乘少人用既原因係︰乘車習慣。
只要市民試過一次青沙既服務,係快既話,貴少少佢地都會接受。

所以建議如果九巴搞好D青沙路線PLAN,應同一日全部通車,並在早一星期辦「試坐」,完全免費俾人試下體驗用青沙轉乘,試一兩次試下時間及車費的分別,自然會吸引到一批人士選用青沙,棄用獅隧/大老山隧/城隧線
dogdog 發表於 2014-4-20 15:24 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2014-4-20 14:02 發表
未真正實行又唔好咁快下定論,我都可以作個無謂推測話D議員好似冇乜做過野,下屆應該唔到佢做,不過最後票數可能都係流向佢到呢!

班次疏︰
呢個係九巴好多線即將會發生的問題。九巴根本係開線時唔敢試,而整到班次「疏」(相對) ...

你第一個例子一個用63X一個用B3X唔係好合適