hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 唔怪得RDP建議49X不經荃灣
開啟左側

唔怪得RDP建議49X不經荃灣

維維仁 發表於 2014-4-21 08:45 | 顯示全部樓層

又吾覺得咁誇張
可能一次半次比報紙影到
無車有好多原因,包括塞車
PS8851@182 發表於 2014-4-21 14:31 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2014-4-21 16:02 | 顯示全部樓層
49X飛荃灣只係某渠道消息, RDP正式出黎都無呢個改動
stevegold 發表於 2014-4-21 17:39 | 顯示全部樓層

其實249x全日,配合青沙轉乘網絡,已可減輕49x負擔。
jonathanngan 發表於 2014-4-21 20:27 | 顯示全部樓層
原帖由 PS8851@182 於 2014-4-21 14:31 發表
但49X對青衣人嚟講說不上快,而且可能因為服務範圍細,在青衣上既客量(相比起荃灣)很少…

應該都算快,因爲行青沙某程度上仲兜
jonathanngan 發表於 2014-4-21 20:43 | 顯示全部樓層
原帖由 PS8851@182 於 2014-4-20 10:01 發表
其實 49X 唔去青衣, 青衣島交曬比 249X, 再增加青荃線同城隧線既轉乘得唔得呢?
原帖由 DK704_3N133 於 2014-4-20 10:23 發表

調返轉, 249X荃灣開, 49X兜晒全個青衣. 咁就最好la.

有邊條巴士綫可以兜勻
全個青衣。。跟42C? 

我覺得如果跟
42C
青衣(放棄長青,盈翠)之後跟49P都okay,不過長亨/翠怡會反對。。。

如果跟
249X,我都唔知
青衣應該點
:lol
62561 發表於 2014-4-21 21:07 | 顯示全部樓層

原帖由 jonathanngan 於 2014-4-21 20:43 發表

有邊條巴士綫可以兜勻全個青衣。。跟42C? 

我覺得如果跟42C兜青衣(放棄長青,盈翠)之後跟49P都okay,不過長亨/翠怡會反對。。。

如果跟 249X,我都唔知青衣應該點兜:lol ...

好似948咁兜
流星☆雨 發表於 2014-4-21 21:33 | 顯示全部樓層
如果要拆
我會建議249X咁行: 碼頭<>青衣邨<>長安<>西路<>青康路<>公路
49X就縮返過荃灣算啦
PS8851@182 發表於 2014-4-21 21:36 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2014-4-21 23:10 | 顯示全部樓層

原帖由 62561 於 2014-4-21 09:07 PM 發表

好似948咁兜

青衣的走線真係一大難題﹐總站的人肯定好慘地遊青衣。

你話n241這條走線在通宵時段﹐青衣島內的行車時間要幾耐?
20分鐘左右啦﹐如果在日間情況又會係點?

仲慘過你坐車出葵芳荃灣轉47x/48x。

唔好想一條線要兜晒全島了﹐死路一條。

249x 在青衣走線都ok﹐但係衰在沙田大圍的行車時間太長。

49x 唔做荃灣﹐客又差一點點﹐要cut班﹐青衣人又是否接受到? 同時48x又係唔係加車加班去接手這班貪快的荃灣客?
(我估49x cut 1/3 至 1/2 的班次﹐應該可滿足青衣的需求的﹐而唔停荃灣亦避了荃灣幾個塞車熱點﹐有助班次穩定﹐有數為)

理想一點﹐49x唔再經荃灣﹐跟49p的走法﹐沙田區依舊。青衣方面﹐青衣碼頭拉上長青(經涌美)﹐這樣涌美及長青長康都有服務。
再做249m/42m/248m 的轉乘﹐美景及長享一帶都可以做到轉車而車資不加﹐達到全青衣都有車去沙田。