hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 唔怪得RDP建議49X不經荃灣
開啟左側

唔怪得RDP建議49X不經荃灣

ma212223 發表於 2014-4-23 11:20 | 顯示全部樓層

回復 30# 的帖子

249X>272X
一出RDP   要去鵝頸橋?
維維仁 發表於 2014-4-23 12:35 | 顯示全部樓層
原帖由 martin2000 於 2014-4-22 23:54 發表

以九巴既思想, 49X係唔會縮去荃灣, 因為縮去荃灣要全程車費減一蚊, 賺少咗喎

我諗唔縮都係想考慮到青衣班居民姐, 唔會為左賺多個一蚊掛
260X 發表於 2014-4-23 12:45 | 顯示全部樓層
原帖由 亞空 於 2014-4-20 14:23 發表
其實應該一早將49P全日兼拉上山,49X擺荃灣,洗鬼整條249X出泥
反正而家長康有位,再唔係整走42,49P擺長青
青南去城隧根本唔順路......

而且,淨做青衣,客量成疑
stevegold 發表於 2014-4-23 13:26 | 顯示全部樓層

原帖由 DK704_3N133 於 2014-4-23 11:06 發表

不如海濱跟49X經沙市去火炭/水泉澳la。
咁49X可以安心兜埋上山la。

另外話靠249X 的版友,去大埔點算?

大埔會有青沙線,係青沙同249x轉乘
260X 發表於 2014-4-23 13:28 | 顯示全部樓層
原帖由 stevegold 於 2014-4-21 17:39 發表
其實249x全日,配合青沙轉乘網絡,已可減輕49x負擔。
點解249X全日唔Skip大圍??
stevegold 發表於 2014-4-23 13:38 | 顯示全部樓層
原帖由 260X 於 2014-4-23 13:28 發表

讚成249x全日skip大圍
260X 發表於 2014-4-23 13:45 | 顯示全部樓層

原帖由 流星☆雨 於 2014-4-21 21:33 發表
如果要拆
我會建議249X咁行: 碼頭青衣邨長安西路青康路公路
49X就縮返過荃灣算啦
長亨淚目,冇直車出沙田
kei_hk 發表於 2014-4-23 14:10 | 顯示全部樓層
原帖由 260X 於 2014-4-23 01:28 PM 發表

你沙田區的總站及走線又係點?

249x 現時沙田總站﹐根本唔夠客直去青衣。
唔兜大圍﹐根本無客量去支持。所以﹐一係沙田兜﹐一係大圍要兜﹐你想到走線之後﹐才去提議全日唔兜大圍啦。

不如直接d﹐49x直接改做行青沙﹐新城市之後便直上青沙。

荃灣客﹐留番比48x啦﹐要去楊屋道﹐加轉乘啦。

上面話49x最簡單係行完城隧便用大河道天橋去楊屋道﹐其實真係唔錯的提議﹐真係可以踢走 "濫用" 49x的客﹐同時又唔係太影響原本的用家﹐行車時間又可縮短。
真係可以有得去想。

260X 發表於 2014-4-23 14:15 | 顯示全部樓層
原帖由 89B 於 2014-4-22 13:37 發表
其實往荃湾方向改73x/278x跟現49x行法,現49x改大河道天橋落,跟51停荃鐵唔會好大影响
但石圍角就無直車去青衣

而返沙田方向就不易改

除非激到改47x做循環缐,葵盛後去如心同49x一齊楊屋道天橋上山

咁宜家既51站實大把人等巴士
關石圍角咩事??

而且,咁會令荃市冇左架快車出沙田
260X 發表於 2014-4-23 14:17 | 顯示全部樓層

原帖由 martin2000 於 2014-4-22 23:54 發表
以九巴既思想, 49X係唔會縮去荃灣, 因為縮去荃灣要全程車費減一蚊, 賺少咗喎
其實最簡單係49X/249X對調青衣既總站,
49X改為青機/長安->北橋->楊屋道->原線
249X改為碼頭->青衣邨->西路->青康路->原線
49X調2架車過249X, 249X全曰20分鐘一班
受影響乘客: 碼頭/青衣邨<->沙田, 由49X改乘249X, 行車時間應該沒有影響
長亨又淚目,冇左直車出沙田