hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 車長忘記調較八達通收費方向,對車長有影響?? ...
開啟左側

[問題] 車長忘記調較八達通收費方向,對車長有影響??

BlackBird 發表於 2014-4-21 00:42 | 顯示全部樓層

原帖由 AP149 於 2014-4-20 22:26 發表

九巴d新機個價錢數字一邊白底另一邊粉紅色底,日日搭同一條線可以留意下o既

新城就冇辦法啦

不過一般人唔會留意......
同埋幾時紅幾時白真係唔知
P960早日摺線
ATS94-KD4389 發表於 2014-4-21 01:28 | 顯示全部樓層
搭慣自然識睇
今日搭車咁岩要用bbi又見唔岩方向(仲要循環線)
順便提師傅改方向~
紅/白字的確已經好幫到搭車既人辨別

個人睇法:
白字係去程方向
紅字係回程

介定"去/回"程?
循環線由總站開: 白色
過循環點: 要轉紅色

兩邊總站既線: 睇條線屬於邊度 (?)
例如35a ,35個series係上葵既
咁出尖東就係去程(白)
返安蔭就紅字

let say 68m:
68係元朗既,出tw就去程(白)
返元朗回程(紅)

有錯請指教
GW5878 發表於 2014-4-21 02:39 | 顯示全部樓層
原帖由 ATS94-KD4389 於 2014-4-21 01:28 發表
搭慣自然識睇
今日搭車咁岩要用bbi又見唔岩方向(仲要循環線)
順便提師傅改方向~
紅/白字的確已經好幫到搭車既人辨別

個人睇法:
白字係去程方向
紅字係回程

介定"去/回"程?
循環線由總站開: 白色
過循環點: 要轉紅 ...
不過呢個去程回程有漏洞,唔同人有唔同睇法,例如觀塘人去荃灣返工,會視42c往青衣為去程...
同一時間呢類線又真係繁時雙向都有龐大客源
更加難分既係49x呢種城隧線
但勝在呢類線唔算多,呢個分法大致上都work
又或者如果兩邊總站有"去程定義"爭議,應該會係睇邊間廠派車多d,條線就跟返派車多d果間廠既區域分類,
即係上面42c就跟青衣線處理,青衣往藍田叫去程,而49x跟沙田線處理,沙田往青衣叫去程
不過區內線似乎又好難分到,例如81k

我會覺得呢類去程回程(去程:下行,回程:上行)係豬紙有跡可尋
絕大多數路線,
由上面果邊總站開往下面果邊總站,係去程,八仔機應該係白色價錢
由下面果邊總站開往上面果邊總站,係回程,八仔機應該係紅色價錢
不過唔知點解68m,69m,73x可以調返轉
dogdog 發表於 2014-4-21 10:57 | 顯示全部樓層

終於知道個彩色Mon有咩用

問題係你Show 埋個目的地都唔係用好多位呱
樂仔〞 發表於 2014-4-21 13:49 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2014-4-21 02:39 發表
不過呢個去程回程有漏洞,唔同人有唔同睇法,例如觀塘人去荃灣返工,會視42c往青衣為去程...
同一時間呢類線又真係繁時雙向都有龐大客源
更加難分既係49x呢種城隧線
但勝在呢類線唔算多,呢個分法大致上都work
又或者如 ...

拎返取消既線黎講 ..
66X 往奧運站係去程 , 但 66 往深水埗係回程 ...
GW5878 發表於 2014-4-21 14:28 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2014-4-21 13:49 發表

拎返取消既線黎講 ..
66X 往奧運站係去程 , 但 66 往深水埗係回程 ...
不過根據報站機樂園果張豬紙,66深水埗真係放上面而大興邨放下面,睇黎深水埗就係所謂既"上行總點站"
咁想問66深水埗方向係咪紅字(因為之前已經有提紅字代表上行/回程)?
但真係唔明九巴點定義乜野叫去程/下行,又或者回程/上行

另一極端例子係118/171,條線擺明就係比東區/南區既人往旺角,但睇黎九巴因為"派車地區"而定義九龍總站為上行總站PS:唔知110係咪順返循環線既模式呢?(即係往尖沙咀出白字)

31061689 發表於 2014-4-21 18:12 | 顯示全部樓層

我之前係香港仔海濱公園搭170返華富,個車長唔記得較$5.3個分段收費,我提醒佢先記得.
呢個情況經常發生係頂閘,落左大部分客之後,車長唔記得較機率會較大
N38 發表於 2014-4-21 19:17 | 顯示全部樓層
試過俾城記扣錯錢。顧客服務部話成條線司機會受訓示。

喜愛過的花兒 全都被人摘去了
BlackBird 發表於 2014-4-22 01:38 | 顯示全部樓層
原帖由 dogdog 於 2014-4-21 10:57 發表

完全同意
當一班巴迷都要估餐飽先做到唔係好啱既結論既時候,不如簡單D,做D令所有人都清楚既野
P960早日摺線
kei_hk 發表於 2014-4-23 12:10 | 顯示全部樓層

原帖由 dogdog 於 2014-4-21 10:57 AM 發表

原帖由 BlackBird 於 2014-4-22 01:38 AM 發表

完全同意
當一班巴迷都要估餐飽先做到唔係好啱既結論既時候,不如簡單D,做D令所有人都清楚既野

其實巴士公司一直都無公開講過個mon的底色有什麼代表﹐根本無叫乘客要估方向﹐係班巴士迷洞悉了﹐才發現有2個底色代表不同方向。
一般乘客﹐以至司機﹐根本唔會留意﹐甚至有2個底色都唔知。

有3個問題﹐可能係個mon唔show埋方向的原因。

1. 自古相傳(唔知有無更新database)﹐一些輔助線都會用番正線的資料去收費的﹐例如44號﹐有44p﹐當車行44p時會用44的資料的。如果無改過﹐即係行44p時﹐永世出唔番正確目的地(青衣碼頭)。
但係攪database﹐又可能係大工程﹐背後要攪好多野﹐所以唔想處理。

引伸問題﹐便是路線修改﹐或者改了總站名........... 咪又係出唔到正確的路線方向。

2. 個mon係唔係真係夠位出﹐特別一些突別長的地方名﹐出來的字體size又是否合理地供乘客看到? 到時又會唔會影響現有mon上面的資源?
如果行車方向係重要資源﹐字體便不能太細。如果唔係重要資源﹐可以用細字﹐乘客便不能在拍卡之前輕易看到﹐又失去有方向display的意義。
中文 + 英文﹐所估的空間未必係大家想像中的少。
仲有﹐你知這間公司硬係要把地點名簡單複雜化

3. 循環線問題﹐有時乘客都唔知正確的循環點在那一處﹐容易引起爭執。eg: 27﹐順天去旺角﹐究竟旺角的循環點在那一處?