hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將軍澳至荃灣新巴士線行車路線終於敲定 ...
開啟左側

將軍澳至荃灣新巴士線行車路線終於敲定

ccvadeKing 發表於 2014-6-4 23:41 | 顯示全部樓層

如果唔度度兜晒, 肯定又有人嘈, 到時有排都開唔到
sammyleung719 發表於 2014-6-4 23:44 | 顯示全部樓層
滿心歡喜以為可以一程車就番到工,點知睇到咁...都係係觀塘轉車好過......
Eragon 發表於 2014-6-4 23:44 | 顯示全部樓層
巴士公司有幾踴躍去投標啊 等睇流標就真
新城應該唔會入啦,一來自己冇咁多車可以浪費 ,二來手頭上D流水線都好甘下

嚮google map拉過條線,30.9km,同53一樣,行車時間恐怕要80分鐘。

D人以為秀順肯定有客,咪玩啦,30分鐘一班,轉車搭42C唔好?
GW5878 發表於 2014-6-4 23:48 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2014-6-4 23:28 發表

咁條線係咪會蝕錢先?點解九巴同新城都咁踴躍想去做?
條線係咪一定會蝕我唔敢寫包單

但條線兜既程度勁過70X直迫70,單係呢點已經可以令K記敬而遠之
HG6729 發表於 2014-6-4 23:49 | 顯示全部樓層
原帖由 Eragon 於 2014-6-4 23:44 發表
巴士公司有幾踴躍去投標啊 等睇流標就真
新城應該唔會入啦,一來自己冇咁多車可以浪費 ,二來手頭上D流水線都好甘下

嚮google map拉過條線,30.9km,同53一樣,行車時間恐怕要80分鐘。

D人以為秀順肯定有客,咪玩啦,30分鐘一 ...

如果在荃灣, 在千色搭坪荃直通車仲舒服, 唔洗等咁耐
新線應該唔會有雙向分段, 變相荃灣>>觀塘都應該收將軍澳價, 大約$11,
其實都紅VAN 差不多, 但速度就差好多
Mandy+263M=HG6729
S3BL100 發表於 2014-6-4 23:52 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2014-6-4 23:48 發表
條線係咪一定會蝕我唔敢寫包單

但條線兜既程度勁過70X直迫70,單係呢點已經可以令K記敬而遠之

九巴真係敬而遠之?
唔好唔記得,將荃本身行山最初係九巴設計的,兜四順但唔兜秀明道都係九巴既主意,
只係後期因為人為因素,先搞到拉左入將南,兼且兜秀明道。

九巴唔去投標既話,就會眼白白睇住東九荃葵塊肥肉俾新城咬左一大啖,你估九巴會唔會翹起雙手唔入標?
fb.com/scientisthk2usa/
KG1428 發表於 2014-6-4 23:55 | 顯示全部樓層

回復 35# 的帖子

但紅VAN上不上到四順一帶
 樓主| 3ASV174 發表於 2014-6-4 23:55 | 顯示全部樓層
原帖由 MZ3101 於 2014-6-4 23:31 發表

好明顯就係攞將軍澳資源服務觀塘山居民
坑口直出觀塘 , 將軍澳山上尖咀線全部繼續跌落海
難為坑口仲要一嘢冇哂去銅記灣仔中環嘅過海車 ......
其實由始至終坑口直出觀塘都仍然只係 FF 階段,反而將軍澳山上尖咀真係有過一撇。
102 非繁忙時後客量都相當不濟下,而且仲有 103 呢?依家 98A 繁時特車都仲要兜寶林,九巴連尚德邨巴都想整頓,我唔相信佢會肯開坑口直出觀塘。
 樓主| 3ASV174 發表於 2014-6-5 00:04 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-6-4 23:52 發表

九巴真係敬而遠之?
唔好唔記得,將荃本身行山最初係九巴設計的,兜四順但唔兜秀明道都係九巴既主意,

九巴唔去投標既話,就會眼白白睇住東九荃葵塊肥肉俾新城咬左一大 ...
其實運署搞到咁大龍鳳,如果條線最終真係無人入標,佢都好出事,所以佢肯定會保條線順利開辦,
而又坦白講,由翠林至荃灣西站一段都好正常,就算寶林都仲 acceptable,去坑口都唔會比 98c 美孚出發過去慢幾多,山下段唔計將南客就肯定唔會多,但應該都唔會衰到無客,
投返黎當做貴價線,玩翠林至荃灣西一段都抵做,大不了之後加班就不停加短棍。

如果日間只係 keep 30 分鐘一班車,換來繁忙時間可以隊短棍落彩虹執走 38 40 42c 做唔晒班客,假若俾新城投到,老九都已經好頭痕。講真依家 42c 朝早入荃灣去到九龍灣就飛站,班客又咪係由山上面倒落黎。

GW5878 發表於 2014-6-5 00:06 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2014-6-4 23:52 發表

九巴真係敬而遠之?

九巴唔去投標既話,就會眼白白睇住東九荃葵塊肥肉俾新城咬左一大 ...

拿,本身設計條線都冇咁乞人僧,
但最終跑出黎既竟然係兜路王,
到時山上山下乘客係9:1真係唔出奇
前面有人話到時先拆線,但咁做一定會重蹈70X既覆轍

睇返當年70X,
多人搭既時候就話一拆二整條277X

之後70X走下坡,最後成條消失埋
將荃拆線既話,山下果條有客就好地地,冇客走下坡隨時步70X後塵
70命運更坎坷,兜到全區都怕怕,成條殺完全冇補償

K記唔係真係想整另一條70X嘛?
劉江華都可以出賣民主,K記要反對自己個plan有乜咁奇?