hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2014-15 年度葵青區巴士路線發展計劃修訂方案 ...
開啟左側

[服務調整] 2014-15 年度葵青區巴士路線發展計劃修訂方案

行山友 發表於 2014-6-5 10:32 | 顯示全部樓層

原帖由 rickywk 於 5-6-2014 09:33 發表
- 31暫時唔駛大執,安蔭居民算執到
- 31B + 32唔駛強行合併都係一件好事,32話cut到20分一班,但好老實,而家都行緊20分一班啦
- 35X減價應該過到骨
- 36X過骨機會50:50,葵青區問題不大
- 43M + 43A唔駛被合併都係好事,先唔講4 ...

36X 只係單向往九龍早上得3班, 回程冇所以唔搞好過搞
AVD1 發表於 2014-6-5 10:38 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-6-5 10:16 發表

咁又點啫? 我有講過無59A 有轉乘, 有鐵架喎,
quote 人地講野又唔看清楚點得架.

我當然睇得好清楚啦,
荃景圍何來有港鐵服務 ?
我上次都有問過你, 不過你唔答我姐嗎 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
kuro 發表於 2014-6-5 10:45 | 顯示全部樓層
張偉沖 發表於 2014-6-5 10:48 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2014-6-5 10:38 發表

我當然睇得好清楚啦,

荃景圍可以搭小巴轉鐵又得, 行落去搭鐵又得,
樓下又有30X 搭, 都不知幾方便.
盲目反對 香港已死
樂仔〞 發表於 2014-6-5 10:56 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-6-5 10:38 發表

我當然睇得好清楚啦,

其實我都講左 N 次將 59A 加價至 $12.3
新增屯門至葵芳雙向分段 $11.0 / $10.8 (來回唔同價 , 要二擇其一 , 或者平均價 $10.9 啦)
$5.X 荃灣往深水埗分段維持

咁樣就已經可以解決碼頭人「濫用 (係九巴眼中)」59A $11.0 平價錢出九龍既問題
係有人永遠唔知眼太大睇唔到咋嘛

其實咁多碼頭人願意比 $10.8 / $11.0 出葵芳 , 都仲係死都要縮線 , 都唔知九巴係咪想倒自己米
AD118 發表於 2014-6-5 11:01 | 顯示全部樓層
原帖由 VA54-HN8897 於 2014-6-5 10:05 發表
5X 里數如何長過10號...
同埋5X 係本身係獨立存在,拉長去銅鑼灣時係用獨立新線黎定位 (不過之後陰乾現有路線,即係5仔),只要開線一刻現有路線仍然存在,班人可以繼續用現有車費($3.4)搭車,反對聲音自然較少

相反,36B-> 36X ...

係10號里數長過5X
但據歷史,當年(97年)5M係轉咗做5X,由$3.2加到去$4.2,再去到依家嘅$4.4
一樣都可能會有反對聲音,九巴城巴陰乾平線一樣都係逼緊人搭貴車
新巴當年將8號轉特快一樣加價,由$4.3加到去$5.8

轉特快加價在所難免,特別係乘客咁需要特快線,價格自然會起,
依樣同ECON有關係,識得ECON嘅人就會知,唔係點解特快紅小咁貴?
時間就是金錢
做乘客為有希望轉特快學86B->286X只加3毫,會令乘客易D接受
樂仔〞 發表於 2014-6-5 11:03 | 顯示全部樓層

原帖由 VA54-HN8897 於 2014-6-5 10:05 發表
5X 里數如何長過10號...
同埋5X 係本身係獨立存在,拉長去銅鑼灣時係用獨立新線黎定位 (不過之後陰乾現有路線,即係5仔),只要開線一刻現有路線仍然存在,班人可以繼續用現有車費($3.4)搭車,反對聲音自然較少

相反,36B-> 36X ...

其實 35X 36X 唔一開始獅子開大口既話
我怕隨時價都無得加 ...
張偉沖 發表於 2014-6-5 11:10 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2014-6-5 10:56 發表

其實我都講左 N 次將 59A 加價至 $12.3
新增屯門至葵芳雙向分段 $11.0 / $10.8 (來回唔同價 , 要二擇其一 , 或者平均價 $10.9 啦)
$5.X 荃灣往深水埗分段維持

咁樣就已經可以解決碼頭人「濫用 (係九巴眼中)」59A $ ...

59A 己經蝕, 浪費資源, 你咁改係咪即係要九巴繼續蝕?
盲目反對 香港已死
AVD1 發表於 2014-6-5 11:10 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-6-5 10:48 發表

荃景圍可以搭小巴轉鐵又得, 行落去搭鐵又得,
樓下又有30X 搭, 都不知幾方便.

你唔係成日話要將 30X 提速的嗎 ?
你究竟知唔知你講緊咩野野, 唔知就等我再同你回顧下 ~

1) 當日討論緊 30X/230X 問題之時, 有板友指出上年建議 (指 30X 上西九龍走廊) 九記唔係冇心做, 係差在配套上
2) 之後 閣下就開始發表偉論, 包括所謂 39A > 234X (呢個我需要特別指出唔係為 30X 上西九龍走廊而設 o既補償 BBI), 港鐵, 59A, 甚至話行路去荃景圍天橋坐 234X

當小弟同你講 59A 個陣, 我已經反問你 59A 遲早都會被縮, 你仲好意思同我講 59A 縮左未

好啦, 而家 59A 縮線方案又黎啦, 今次仲要係修定版都仲提 59A 要縮線, 我問你點樣兜返你自己講過 o既事 ~

起上面你又話自己支持 59A 縮線, 呢個已經係今日的我打倒作日的我 o既例子,
而家又話 30X, 咩你唔係話 30X 要上西九龍走廊的嗎 ? (我都未提當初你講到話趙恩來阻止 30X 上西九龍走廊搞到荃景圍冇特快車坐, 荃景圍居民應該要走去怪佢 ...)

----------
即係咁, 做人就唔好做到好似梁振英咁,
人地問你咩你就帶人遊花園, 當人傻仔咁玩先得架. 人地當然覺得有問題先會追問你啦
LJ7006 = MF5119 = AVD1
樂仔〞 發表於 2014-6-5 11:11 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2014-6-5 11:10 發表

59A 己經蝕, 浪費資源, 你咁改係咪即係要九巴繼續蝕?

59A 邊到蝕呀 ...
非繁就蝕 , 但繁時條數據聞係 cover 到非繁之餘仲有賺架喎
不過老老豆豆 , 59A 中段減班其實我唔反對 , 因為真係無乜客

但總會有一班唔睇錢既水魚見 59A 就上車去荃灣