hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 今時今日,巴士佬真係唔鬧得
開啟左側

今時今日,巴士佬真係唔鬧得

brian 發表於 2014-6-10 19:40 | 顯示全部樓層

俾客鬧完,情緒不穩,影響駕駛,安全第一,暫停工作。
在邊一部分出現問題??

lsc04d11 發表於 2014-6-10 21:07 | 顯示全部樓層
我覺得九巴係一個好僱主,有冇聽過有失戀假?有……自己請病假囉!
但有冇聽過番番下工,心情唔好可以講低一聲就放低所有工作。

你話係白事突然令你心情唔好都可以諒解,俾人鬧下JE,又未搞到血案或報警,咁又到你拍拍籮柚走人。點樣向乘客負責?
一陣九巴扣你一日人工,你O係出糧日又心情唔好喇……

情緒可以帶於工作的嗎?一陣可以又話輸波/六合彩/馬,而劈炮走人,唔知馬場線既司機會唔會咁樣,我就等睇馬迷冇巴士搭番去鼓譟喇!
你一人心情不好,然後害百多人遲左上車,或者被逼企位,或者等車太耐,而陪你一齊心情不好。

九巴應該搵D正能量注入去所有員工度……
Hw2481 發表於 2014-6-10 21:29 | 顯示全部樓層
下,我又覺得司機錯唔哂,如果佢又無碌車,又無串串貢,如果因為塞車,壞車,收車,而令到D客等耐左,之後上到車D客又粗口咁狂插個carlo,咁carlo心情仲可以點?明明自己無錯就比人插,而家D咸魚又把閉,比幾蚊搭車以為自己大哂咁,見人就鬧,見carlo惡就唔出聲,而家D人變哂質,有時唔用D非常手段,真係會比人食住上

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
HR9710+KU1391 + 1 agree with you.

查看全部評分

PB602 發表於 2014-6-10 22:30 | 顯示全部樓層

香港人真係奴性重 - 點解從事服務性行業就要俾人鬧?而九巴又有無做好顧主責任去保障員工?

Transport for London 喺巴士上貼有告示,警告乘客一但語言或行動上侮辱職員,TfL會爭取嚴懲對有關乘客

http://www.railcommunitysafety.com/News/Pages/New-campaign-aims-to-tackle-violence-against-transport-staff-head-on.aspx
HR9710+KU1391 發表於 2014-6-10 22:40 | 顯示全部樓層
咩年代都會鬧,但巴士車長以前,廿年前(如中記年代),有冇咁多驚被無理投訴的壓力?鬧返客轉頭仲得。
巴士車長如駕駛態度,服務態度差被投訴,冇辦法,唔值得同情。
但乘客無理投訴,又被照肺,解釋時公司唔接受,都係話車長錯,你話心唔心淡?
d乘客夠唔夠膽投訴紅小車長?所以話欺善怕惡。
以前就巴士車長惡曬,後來調轉,將來會點?
而家咁多怪獸家長,老師都驚被投訴,尊師重道去左邊?所以話投訴之都。
PB602 發表於 2014-6-10 22:46 | 顯示全部樓層

回復 15# 的帖子

無錯,乘客俾錢唔係大晒,俾錢亦唔代為可以為所欲為。

如果有錢就大晒,咁強國貴客來港消費,大家就快快上前跪拜,歡迎對方呼喝,唔好講咩遊客亦要尊重當地人民。

orange 發表於 2014-6-10 23:55 | 顯示全部樓層

原帖由 HR9710+KU1391 於 2014-6-10 22:40 發表
咩年代都會鬧,但巴士車長以前,廿年前(如中記年代),有冇咁多驚被無理投訴的壓力?鬧返客轉頭仲得。
巴士車長如駕駛態度,服務態度差被投訴,冇辦法,唔值得同情。
但乘客無理投訴,又被照肺,解釋時公司唔接受,都係話車長錯,你話心唔心 ...

做前線兩種心態,一係返工等放工,養妻活兒,結果咪怕事怕麻煩,任你鬧收工走,
另一種係有要求有態度,有人鬧佢一係鬧翻轉頭,一係直頭唔做

近年投訴文化就算員工無做錯,個客都係繼續嘈繼續投訴,結果前線煩中層又煩,
連高層都不好過,社會怨氣太深,遲早只會帶來不安
益童學校,全民教育
dicksonboy 發表於 2014-6-11 00:30 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2014-6-10 22:30 發表
香港人真係奴性重 - 點解從事服務性行業就要俾人鬧?而九巴又有無做好顧主責任去保障員工?

Transport for London 喺巴士上貼有告示,警告乘客一但語言或行動上侮辱職員,TfL會爭取嚴懲對有關乘客

http://www.railcommunit ...

你d高人一等既老外如果唔係*@#到人地屁屁冒煙,會有呢張poster?

即係人地一樣覺得俾幾銀可以丙司機喇?

咁點解香港人就奴性重?
Idiotism is idiots being idiotic
PB602 發表於 2014-6-11 00:42 | 顯示全部樓層
原帖由 dicksonboy 於 2014-6-11 00:30 發表
你d高人一等既老外如果唔係*@#到人地屁屁冒煙,會有呢張poster?
即係人地一樣覺得俾幾銀可以丙司機喇?

咁點解香港人就奴性重?

咁如果香港有人用粗口鬧九巴司機,然後再去投訴,九巴夠竟會聲明 Our staff and passengers have the right to work ortravel without fear of attack. We will always press forthe strongest penalties against those who assault,定係回覆「已提醒有關車長注意服務態度,並會密切監察其工作表現」先?

lsc04d11 發表於 2014-6-11 05:50 | 顯示全部樓層

但老實講,可能司機真係冇做錯而俾人鬧,係唔抵。
但如果你因為咁而離開崗位,到時你俾人鬧就變成係「理所當然」的了。

正如人地用言語侮辱你,你覺得受辱,係……但只要變成你揮拳打過去,你呢個動作點都有罪過開口侮辱你的那一位。

服務性行業,好多都係忍到收工,或者根本當呢類型既「投訴」不是一回事就好的了,只要自己沒做錯過。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
dongfeng + 1 + 1 非常認同!

查看全部評分