hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 今時今日,巴士佬真係唔鬧得
開啟左側

今時今日,巴士佬真係唔鬧得

dongfeng 發表於 2014-6-11 09:52 | 顯示全部樓層

其實做各行各業,上至政府官員,下至清潔等基層職位,均需要一定程度的EQ,來應付無理事情。

這位車長,以為自己是洋蔥圈,竟然不顧公司及乘客利益,臨時射波,有道理變成無道理,他真是厚多士!
에이핑크 대박!
castanopsis 發表於 2014-6-11 15:38 | 顯示全部樓層
我覺得最慘係下一個司機
情緒唔好開少咗班車,下一個司機隨時變成乘客沙包出氣袋
AV115 發表於 2014-6-11 15:55 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2014-6-11 15:38 發表
我覺得最慘係下一個司機
情緒唔好開少咗班車,下一個司機隨時變成乘客沙包出氣袋

所以根本唔洗擔心,如果佢長期咁做,同線其他車長都未必會俾好日子佢過。

呀,如果急症室醫護人員又可以因為病人等得耐,鬧到醫護人員心情欠佳,為免危害性命,決定即時放工,唔知又合唔合理呢?

歸根究底,香港人冇禮貌至係重點吧。道理o係邊邊都好,唔代表可以冇禮貌 lor。
kyc87d 發表於 2014-6-11 16:38 | 顯示全部樓層

睇到呢度好恐怖
劉德華真係幫大家洗晒腦
一句「今時今日咁o既服務態度未夠咖」真係洗死前線

講到尾,有幾多司機係真正得罪o左班客要無喇喇俾人噴到一臉屁

唔好同我講「食得鹹魚抵得渴」、「預o左o架啦」、「You Get paid」之類涼薄到極點o既說話
我相信唔會有一份工簽約o既時候係列明
要帶埋親返工隨時供人問候

當一間公司制度唔好,決策唔好,營運唔好而導致欠人收車o既時候,
反而搵開緊工招呼o既人o黎出氣 ?

小弟讀書唔多,但都仲記得由細到大
學校都教我o地要尊重別人

記住︰人必自侮而人侮之
要贏得別人尊重,先要懂得尊重別人

唔係話要將前線捧到上天,不過好多時候;
有時一聲「唔該」,或者唔出聲都已經幫到忙。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
Hw2481 + 1 + 1 絕對認同!

查看全部評分

沙田墟‧錦英苑 87D
brianlhm 發表於 2014-6-11 17:47 | 顯示全部樓層
正當覺得唔應該鬧司機嘅時候
不如諗下其他行業嘅前線
好似電話費收多左,應唔應該鬧個接線生?
餐廳啲食物唔熱,,應唔應該鬧個侍應?
係醫院等得耐,應唔應該鬧個醫護人員?
正當覺得巴士司機唔應該鬧,其他人都唔應該俾人鬧

但係如果司機碌車,駕駛態度差,係唔係又唔鬧得?
俾人鬧完就放低晒啲野唔做就走,咁又有冇責任心?

香港地有邊個唔係成日食死貓呀....
忍唔到嘅係香港都唔使生存
kyc87d 發表於 2014-6-11 19:15 | 顯示全部樓層
原帖由 brianlhm 於 2014-6-11 17:47 發表
正當覺得唔應該鬧司機嘅時候
不如諗下其他行業嘅前線
好似電話費收多左,應唔應該鬧個接線生?
餐廳啲食物唔熱,,應唔應該鬧個侍應?
係醫院等得耐,應唔應該鬧個醫護人員?
正當覺得巴士司機唔應該鬧,其他人都唔應該俾人鬧

有冇諗過其實你溫和 d 去叫人幫忙一樣可以達到目的
唔好介意,從來我都唔覺得第一時間發難就咁樣係解決到問題。

當然,小弟無可否認,的確有不少公司 (特別是航空公司) 係會向「惡」勢力低頭。

但係如果司機碌車,駕駛態度差,係唔係又唔鬧得?
俾人鬧完就放低晒啲野唔做就走,咁又有冇責任心?

咁又有冇諗過...其實如果 d 客唔問候人o地伯母,根本班車就會照開,
你打 2745 4466 一樣可以投訴 ?

香港地有邊個唔係成日食死貓呀....
忍唔到嘅係香港都唔使生存

可能小弟真的不適合在香港生存 (抱歉),但小弟真的不會讓下屬們食死貓的。

沙田墟‧錦英苑 87D
brianlhm 發表於 2014-6-11 19:49 | 顯示全部樓層

原帖由 kyc87d 於 2014-6-11 19:15 發表

有冇諗過其實你溫和 d 去叫人幫忙一樣可以達到目的
唔好介意,從來我都唔覺得第一時間發難就咁樣係解決到問題。

當然,小弟無可否認,的確有不少公司 (特別是航空公司) 係會向「惡」勢力低頭。

咁又有冇諗過...其實 ...

可惜啲人以為自己惡晒呢
如果香港多啲好似你咁嘅人會好好多
Hw2481 發表於 2014-6-11 20:05 | 顯示全部樓層

回復 25# 的帖子

碌車,駕駛態度差就抵鬧既講真,但正正常常咁揸而無啦啦比人問候,我覺得司機一定會好不滿,事關自己無錯,好多客似住客人永遠是對的既態度既對人,例如上車唔第手,落車唔打鐘,自己無做呢兩樣野而比人飛站,就都會係司機錯,咁又可以點呢?小學讀書都有教,問問題要舉手,搭車要第手,而家好多人等車都玩手機,比車過左都唔知,就投訴人飛站,咁上到車又會不斷咁狂插司機,有時D客就算自己唔岩都會照鬧,將心比已,你預到呢D情況,你會唔會好受先...如果比我係carlo,一係停埋一邊同佢鬧,一係碌車碌得更勁,如果再鬧唔停既就報警,個客嚴重影響行車
GR1473 發表於 2014-6-11 20:07 | 顯示全部樓層
brian 發表於 2014-6-11 20:54 | 顯示全部樓層

原帖由 GR1473 於 2014-6-11 20:07 發表
講得咁既野都知道你應該係未出黎社會做野。
自問識幾多唔同行業既人,個個對受氣都不約而同咁話,人工包埋架啦,真係忍唔到就唔好做囉。
你試吓收到因為態度唔好既投訴之後將你以上番話同老闆講,睇睇佢點教訓你吖拿 ...

唔知你出o黎社會做o野幾耐,
以我o既經驗o黎講,你講o既工作態度適用於一般寫字樓工、文職工作。
對於目前前線公共交通從業員,人工反映工作態度。
我覺得唔適合開工就唔可以開工,返工途中可以去睇醫生,未返工可以請病假。
老闆有幾煩,佢人工都包埋,有幾多個前線公共交通從業員真係因為呢啲行為而被炒?