hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 今時今日,巴士佬真係唔鬧得
開啟左側

今時今日,巴士佬真係唔鬧得

kyc87d 發表於 2014-6-11 20:58 | 顯示全部樓層

原帖由 GR1473 於 2014-6-11 20:07 發表
講得咁既野都知道你應該係未出黎社會做野。
自問識幾多唔同行業既人,個個對受氣都不約而同咁話,人工包埋架啦,真係忍唔到就唔好做囉。
你試吓收到因為態度唔好既投訴之後將你以上番話同老闆講,睇睇佢點教訓你吖拿 ...

好開心就巴打覺得我仲求緊學,我都想讀多幾年書
好慶幸我曾經跟到一個好老闆

佢教曉o左小弟出o黎打工唔一定要逆來順受,有 d 無理取鬧係唔需要妥協
touchwood 小弟都未試過俾人投訴過

少少分享,唔係話想挑戰各位做事方法
但同理心真係好緊要,你明白客人點解火滾
再睇下究竟客o岩定同事唔o岩
咁樣件事結局出o黎會好唔同

如果唔分青紅皂白,但求極速結案
直接入曬車長 ... 已經唔係求包庇,但連公平處理都做唔到

咁樣邊個會同你放心賣命 ?
沙田墟‧錦英苑 87D
KT6487@85K 發表於 2014-6-11 22:03 | 顯示全部樓層
原帖由 HR9710+KU1391 於 2014-6-10 22:40 發表
咩年代都會鬧,但巴士車長以前,廿年前(如中記年代),有冇咁多驚被無理投訴的壓力?鬧返客轉頭仲得。
巴士車長如駕駛態度,服務態度差被投訴,冇辦法,唔值得同情。
但乘客無理投訴,又被照肺,解釋時公司唔接受,都係話車長錯,你話心唔心 ...

以前中記年代啲咸魚係港澳碼頭嗌點解冇車,跟住眾師兄弟就上去揼到佢豬頭喇叭咀 

而家啲咸魚搭車「姿姿坐坐」,比幾蚊就以為自己搭緊飛機咁...
所以九龍公司近年既無理投訴就一於少理,你搭就搭唔搭罷就

唔好當所有嘢都係老奉啦香港人!
DM17 發表於 2014-6-11 23:07 | 顯示全部樓層
原帖由 Hw2481 於 2014-6-11 20:05 發表
碌車,駕駛態度差就抵鬧既講真,但正正常常咁揸而無啦啦比人問候,我覺得司機一定會好不滿,事關自己無錯,好多客似住客人永遠是對的既態度既對人,例如上車唔第手,落車唔打鐘,自己無做呢兩樣野而比人飛站,就都會係司機錯, ...

所以有D司機唔會同客嘈
有時塞車或者冇人開架車黎遲左
個客一上車係咁鬧唔停口既
得,佢越趕時間個司機就越安全駕駛
每個站停夠一分鐘睇清睇楚有冇人上/落車先走
史上空前最強大戰!
JU2541 發表於 2014-6-11 23:47 | 顯示全部樓層

睇呢 d memo 去討論
其實都係唔全面了解成件事...

落咁多結論又何苦呢...
人一九,腦便殘
KC3555 發表於 2014-6-12 08:34 | 顯示全部樓層
淨係睇一幅相,好難下一個判斷。
站長衡量左要點樣處理,決定開車與否。
上頭睇到呢一段野,我唔相信會問都唔問。
車長被辱的程度,係咪只一些粗口問候?
站長為甚麼願意這樣去承擔呢個寫報告、照肺的責任?
好多疑團喺背後,邊個知?

每一個都係人,雖然公司唔能夠確保人有尊嚴地工作,
但好的上司要確保下屬有尊嚴地工作。
我反而欣賞站長,能顧全大局,保障行車安全,
重拾車長工作尊嚴,願意承擔這樣失更的後果。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
happykeroro 發表於 2014-6-12 09:15 | 顯示全部樓層
這間公司d員工管理真係好有問題
咁既文字都可以打入公司機入面
仲要擺埋上網

間公司請埋d咁既人返黎做野
唔退步都唔得喇
matchnacu 發表於 2014-6-12 13:44 | 顯示全部樓層

其實圖片來源係邊度? 近排都有一兩張類似圖片流出,其實應該都係公司資料,係咪可以公開嫁?
KG1428 發表於 2014-6-14 09:35 | 顯示全部樓層
九巴除左有醫生房外

應該要開社工房,解決巴士佬所需
bose_hung 發表於 2014-6-14 09:49 | 顯示全部樓層
原帖由 SMP 於 2014-6-10 14:43 發表
果然系打工皇帝...
原帖由 ronaldng 於 2014-6-10 15:16 發表
做得呢行就預左架啦,o甘唔想俾人鬧就唔好做lol (其實份份工都係o甘)
原帖由 ronaldng 於 2014-6-10 18:06 發表
我唔係無理取鬧,做呢行預左D亂鬧人o既人架啦,但如果你EQ唔掂忍耐唔到就真係不如唔好做。
原帖由 matchnacu 於 2014-6-10 18:43 發表
做得服務性行業,係應該有心理準備比人亂罵,但將心比尸己,如果比人插嗰個係自己的話,又真係唔好受喎!我諗企響車長角度諗會有另一返睇法,當然心情唔好就唔開真係講唔過去 ...
原帖由 lsc04d11 於 2014-6-10 21:07 發表
俾人鬧下JE,又未搞到血案或報警,……
原帖由 dongfeng 於 2014-6-11 09:52 發表
其實做各行各業,上至政府官員,下至清潔等基層職位,均需要一定程度的EQ,來應付無理事情。
這位車長,以為自己是洋蔥圈,竟然不顧公司及乘客利益,臨時射波,有道理變成無道理,他真是厚多士! ...
原帖由 brianlhm 於 2014-6-11 17:47 發表
但係如果司機碌車,駕駛態度差,係唔係又唔鬧得?
俾人鬧完就放低晒啲野唔做就走,咁又有冇責任心?

香港地有邊個唔係成日食死貓呀....
忍唔到嘅係香港都唔使生存
原帖由 GR1473 於 2014-6-11 20:07 發表
講得咁既野都知道你應該係未出黎社會做野。
自問識幾多唔同行業既人,個個對受氣都不約而同咁話,人工包埋架啦,真係忍唔到就唔好做囉。
你試吓收到因為態度唔好既投訴之後將你以上番話同老闆講,睇睇佢點教訓你吖拿
講真,做野生存之道就係唔好帶麻煩野俾老闆,你對公司冇貢獻之餘仲成日因為自己唔鬧得跟住同客頂撞而收投訴既,睇睇老闆仲會唔會鍾意你囉。唔好話講升職加薪啦,唔炒你個麻煩友已經偷笑啦。

以上的,
你們全都給我好好的閱讀這篇新聞!
這新聞只不過是 08/06/2014 發生的事:
見證粗口的威力 阿婆鬧暈巴士司機

事實擺在眼前!
車長被乘客破口大罵,
事情可以鬧很大!

別說「被罵暈導致巴士失事」那麼「遙遠」了,
單是「被罵暈」,
已經不是司機應該「不應該做」的事吧?
難道要「身心壯健,被罵也不暈」也要寫進車長的聘任條件嗎?
不如寫「帶埋老母開工」好不好?

原帖由 lsc04d11 於 2014-6-11 05:50 發表
服務性行業,好多都係忍到收工

抱著你這種心態上班,
「收工」的一刻,
也可以是人生的句號!

原帖由 brianlhm 於 2014-6-11 17:47 發表
但係如果司機碌車,駕駛態度差,係唔係又唔鬧得?
俾人鬧完就放低晒啲野唔做就走,咁又有冇責任心?

「上客時被罵」,
跟「碌車」、「駕駛態度差」可以相比嗎?
「碌車」、「駕駛態度差」是上車的事情,
上客」已經知道「碌車」、「駕駛態度差」嗎?
反駁的例子是這樣舉的嗎?

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
jasoncky + 1 很難得我會同意你講既野

查看全部評分

EU5472 發表於 2014-6-14 18:41 | 顯示全部樓層

我自己都係做公共交通行業既從業員
好老實講,香港人不嬲都以為自己比少少錢就大哂咁,d死垃圾鬼佬亦都係咁
d鬼佬仲過份,直頭要我地當佢係奧巴馬,對佢地要有總統式既待遇,但又唔諗下佢地自己對我地做過咩咁,成日係度拍玻璃大吵大鬧

根本而家d人就當正自己係恩主比錢你賺,我唔比錢你就無得養家

不過好慶幸我工作地點既早更/夜更阿頭都唔會容忍d垃圾客人
照罵到班垃圾客人成隻死狗咁

返工比客罵唔係應份,我都係人,點解要比你問侯?
所以我好想香港返到去以前員工惡過客人既年代
個客搞事,個員工就一棍打落去都幾爽

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
cyrcheung + 1 一棍打落去,爽。不能同意更多。 ...

查看全部評分