hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴「定點班次」
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴「定點班次」

kay 發表於 2014-6-10 20:48 | 顯示全部樓層

係咪寫晒每日詳細開車時間既線先有機會?

好似6D/40/42/14X咁

不過佢又有句話如果脫班就自動當無左班車
世界很簡單 人類很複雜
petcity 發表於 2014-6-10 21:57 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
石頭 發表於 2014-6-10 21:58 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2014-6-10 20:48 發表
係咪寫晒每日詳細開車時間既線先有機會?

好似6D/40/42/14X咁

不過佢又有句話如果脫班就自動當無左班車

40好多時都唔跟個時間表開車,夾啱時間去等車都會送車尾!

2300有一班麗港城開,咁我2302開始在駿業里等車,竟然等到2315先有車!
架車兜完麗港城同碼頭都唔只2分鐘la!即係無跟時間表開車!
dongnama 發表於 2014-6-10 23:03 | 顯示全部樓層

KMB啲所謂定點班次,呃鬼食豆腐咩?又收車,又要加價,鬼唔望佢行中巴舊路
3bx 發表於 2014-6-10 23:15 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2014-6-10 21:58 發表

2300有一班麗港城開,咁我2302開始在駿業里等車,竟然等到2315先有車!
架車兜完麗港城同碼頭都唔只2分鐘la!即係無跟時間表開車! ...

以我搭開這段時間40一向比較準時,2300麗港城開,到駿業里一般2310左右。
2315先有車都只是多5分鐘,可需勞氣? 有誰知係路面問題還是車長遲開車。
wong099 發表於 2014-6-11 00:40 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2014-6-10 21:58 發表

架車兜完麗港城同碼頭都唔只2分鐘la!即係無跟時間表開車! ...

40麗港城平日明明開00 15 30 45, 但耐唔耐搭正開車時間就見部車已經出到觀塘碼頭,明顯無跟時間表開
K-stock A301
3ASV174 發表於 2014-6-11 01:32 | 顯示全部樓層

原帖由 wong099 於 2014-6-11 00:40 發表

40麗港城平日明明開00 15 30 45, 但耐唔耐搭正開車時間就見部車已經出到觀塘碼頭,明顯無跟時間表開
40 雖然都有唔跟時間表既情況,但相對其他定點線已經係比較好一批,
我試過 95 翠林開 20 分鐘一班時段早 3 分鐘在康盛總站等車,結果等足 27 分鐘先有車黎,
當然脫班王一定係 93K,夠膽死連續一星期五日去到下星期都仲係唔跟時間表開車都試過。

九巴定點班次騙局真係得啖笑,唯一係真既就係轉定點時減左車就一定真係減左。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
kks + 1 + 1 like "唯一係真既就係轉定點時減左車就一 ...

查看全部評分

TankKingEH9697 發表於 2014-6-11 08:19 | 顯示全部樓層
原帖由 3bx 於 2014-6-10 23:15 發表

以我搭開這段時間40一向比較準時,2300麗港城開,到駿業里一般2310左右。
2315先有車都只是多5分鐘,可需勞氣? 有誰知係路面問題還是車長遲開車。
40荃灣開重準 平均7-8分到葵俊苑就返時間一流 已經放棄左東行38好耐 見到條重口味人龍 真係搭鐵好過
坦克王EH 9697
TankKingEH9697 發表於 2014-6-11 08:21 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2014-6-11 01:32 發表
40 雖然都有唔跟時間表既情況,但相對其他定點線已經係比較好一批,
我試過 95 翠林開 20 分鐘一班時段早 3 分鐘在康盛總站等車,結果等足 27 分鐘先有車黎,
當然脫班王一定係 93K,夠膽死連續一星期五日去到下星期都仲係唔跟 ...
95根本唔駛睇時間表除左蛇車初段時段西行準時外 其餘時間真係唔駛諗3個字內有車
另一條係601 過海影都冇 特別係繁時
坦克王EH 9697
dennislokawai 發表於 2014-6-11 09:03 | 顯示全部樓層

原帖由 TankKingEH9697 於 2014-6-11 08:21 AM 發表
95根本唔駛睇時間表除左蛇車初段時段西行準時外 其餘時間真係唔駛諗3個字內有車
另一條係601 過海影都冇 特別係繁時

就算朝早就唔跟時間表啦,
星期一至五翠林朝早0630-0730每10分鐘一班,
但我朝朝晌0715都見有車開出。

至於夜晚返翠林……
一早已唔當佢個時間表存在了,
10日裡面真係跟個時間表開既可能得2-3日,
等30分鐘以上簡直係家常便飯,
但有時送咗車尾又可以唔駛10分鐘又有車開(我晌總站等車)。

根本定點班次只適用於較少人搭及路面較少車既路線實行,
好似彌敦道/佐敦道呢d日日都有唔同程度塞車既地方,
行定點班次真係得啖笑!
youtube.com/c/dennislokawai