hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城記314於6月22日至9月28日間提供服務!
返回列表 發新帖
開啟左側

[服務調整] 城記314於6月22日至9月28日間提供服務!

樓主| ma2 發表於 2014-6-17 20:03 | 顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

根本老城就係想摶人唔知而側側摶唔開,所以早前臨
到6月封站改通告。。点知條線開左16年幾深入民心!加上臨近端午
節和打後的暑假,自然多人入去游水,好自然端午節一如以
往啲小西灣,柴東客記得314呢條線便去等車。点知當日冇車
就比人圍打老城陰陰濕濕。。改通告封站惹來大量投訴。終令
城記要重開

KG1428 發表於 2014-6-17 22:19 | 顯示全部樓層
端午不開314
E+先開314
BlackBird 發表於 2014-6-17 23:02 | 顯示全部樓層
原帖由 KG1428 於 2014-6-17 22:19 發表
端午不開314
E+先開314

我覺得城記原本係想改下通告當無事
點知就比人插到上天花板
最後咪惟有找數......
P960早日摺線
mingfai31 發表於 2014-6-17 23:33 | 顯示全部樓層

原帖由 BlackBird 於 2014-6-17 23:02 發表

我覺得城記原本係想改下通告當無事
點知就比人插到上天花板
最後咪惟有找數......

你地過敏/靠估姐
應該你地唔出聲
睇係唔係真係唔找數呀嘛
而家又冇花生食啦
BlackBird 發表於 2014-6-18 00:11 | 顯示全部樓層
原帖由 mingfai31 於 2014-6-17 23:33 發表

你地過敏/靠估姐
應該你地唔出聲
睇係唔係真係唔找數呀嘛
而家又冇花生食啦

如果城記唔係想走數既
點解城記會去到6月頭無啦啦走去改通告
仲要遮住晒314既站牌?
P960早日摺線
mingfai31 發表於 2014-6-18 14:44 | 顯示全部樓層
原帖由 BlackBird 於 2014-6-18 00:11 發表

如果城記唔係想走數既
點解城記會去到6月頭無啦啦走去改通告
仲要遮住晒314既站牌?

而家講乜都冇用
總之6月22號有車行就係冇走數
VA54-HN8897 發表於 2014-6-18 15:29 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2014-6-17 18:52 發表
其他討論區有另一個版本話

城巴想開6月29,運吉想叫城巴開6月22,曾經卡左係度

其實有d野可以做得好好睇睇,唔明點解要做到咁樣衰
城巴同運輸署各打五十大板

其實康文署D室外泳池好多所謂夏季,有d場係四月已經開始開放入 ...

處理手法個人認為的確做得唔好,不過6月o既泳季o既紅日同6月第一個紅日拉上等號只係你(同大多數人)o既合理期望,
除非一開始指明係6月第一個紅日開,否則唔應該話係搬龍門,應該話係語言「藝」(偽)術

其實城記明知期限就到,又唔想六月一開始就要開線的話,最好o既處理手法係一早傾定,o係六月前公佈到開線時間表,免除改字眼o既需要,又明確表達到訊息,情況會好好多
avianwind 發表於 2014-6-19 12:04 | 顯示全部樓層
原帖由 VA54-HN8897 於 2014-6-17 12:28 發表
其實一開始都講左6月至9月之泳季從文字理解上係唔一定包晒所有6月至9月o既紅日,未到6月最後一個紅日都未算走數
不過一到六月部分人就敏感起上黎,見到城巴稍為改左字眼又再敏感一次,其實改動只不過係減少誤會咁解

相同講法
城巴只要話提供服務至9月第1個星期日就話完左泳季都無違反原先協議

人地俾到最後一個紅日了

==
石澳的泳季是較正常的6月至8月
http://www.td.gov.hk/tc/traffic_notices/index_id_38226.html
http://www.nwstbus.com.hk/en/upl ... e/C201401118a02.pdf