hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 17/6 城巴天水圍PLG討論內容
開啟左側

17/6 城巴天水圍PLG討論內容

LJ9994 發表於 2014-6-19 00:53 | 顯示全部樓層

我都係第一次聽咩叫PLG

而且第一條我都O曬嘴

E34關城巴咩事?

莫非黎個城巴龍運聯營【/FF】

同埋呢個帖既重點已經落左係118P身上

最可惜本人就正住天水圍

基本上都唔會點搭到118甚至P

另外

朝早番工,邊個咁得閒去理呢個係E500呀定MMC定Flyer呀

有位就上車架拉

最後,我相信冇人係會理我架
Man@MFHK 發表於 2014-6-19 02:11 | 顯示全部樓層
晨早線要求老城特登派部少D位既Flyer行,真正搭客真係多得你唔少。
Volvo B8L
AP149 發表於 2014-6-19 03:03 | 顯示全部樓層
原帖由 dogdog 於 2014-6-18 11:56 發表

佢地Flyer 個安排係點?
朝早係大嶼山入黎屯門天水圍出車,
夜晚相反?
咁樣你編多幾部去962慳油錢都好正常姐

朝早962系/969系用o既紅車全部都係大嶼山私入黎

正常只有藍車收屯門廠
低級趣味扮高級:369
mingfai31 發表於 2014-6-19 08:58 | 顯示全部樓層

原帖由 樂仔〞 於 2014-6-19 00:19 發表

118P 淨係做杏花邨架咩 ?
唔識上咪教佢上囉 , 城記老九咁多稽查助站係紅隧 , 大叫 118P 經柴灣小西灣係咪真係咁難 ?

你睇清楚我#38又係唔係真係咁難呢?
我講緊加密班次
令紅隧口既客可以清左佢
118P既定線係人都知啦..一向都冇改
而家既真實情況就係D人既趨勢就係傾向搭118

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2014-6-19 00:52 發表
118自己根本都未必要班班頂住走
P仔明明就對柴灣同小西灣冇影響
行車時間差不多,站位一樣
說穿了根本就係有人住柴斜

少左個30人既收入
就不如你貼巴士公司咪得lo ...

118唔識頂咪通常係118拖卡囉..
P仔唔係冇影響
都講左兩條疏線令紅隧口成百幾人等成十幾分鐘先上到車
我亦都講過P仔如果行後過118連佢自己執雞既能力都冇埋

下次都係唔回D唔睇我回帖既人啦..
以上既野我全部都講過一次
whyloveislove 發表於 2014-6-19 10:20 | 顯示全部樓層
原帖由
mingfai31
於 2014-6-19 08:58 發表

我講緊加密班次
令紅隧口既客可以清左佢

P仔唔係冇影響
都講左 ...

我就睇左你話你暫時淨係搭過1班姐
點解你可以甘威威出到個甘大ge conclusion呢?
請賜教

再者,學你ge邏輯,大把依家D P車都唔使做架啦
咩19P呀42C呀全部用BBI咪算囉

唔係聲大夾惡就等於有道理既師兄
Snoopy@FB8617 發表於 2014-6-19 10:52 | 顯示全部樓層
原帖由 mingfai31 於 2014-6-19 08:58 發表

我講緊加密班次
令紅隧口既客可以清左佢

P仔唔係冇影響
都講左 ...
傾向搭118?
你住柴斜咪出聲lo
你要求加密班次唔會有人話你有問題
但係到提一D損人利己既要求既就算數啦

118唔使拖都唔使頂
調返轉118P行先過118後面架118都冇壓力

根本就係你唔睇人講野
好簡單既問題你都答唔到
由118P直達,12-15分鐘一班既車
變做118再轉8會流失幾多客
到118P其實幫唔幫到118清客
都係亂答...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
mingfai31 發表於 2014-6-20 00:12 | 顯示全部樓層

原帖由 whyloveislove 於 2014-6-19 10:20 發表

我就睇左你話你暫時淨係搭過1班姐
點解你可以甘威威出到個甘大ge conclusion呢?
請賜教

再者,學你ge邏輯,大把依家D P車都唔使做架啦
咩19P呀42C呀全部用BBI咪算囉

唔係聲大夾惡就等於有道理既師兄 ...

唔好意思..我係有係紅隧口數過
搭程P仔只係睇客量分佈
19P根本就係幫緊2仔做流水
只係得70個學生客左右
你連19P做緊咩都未知可唔可以唔好亂舉例
就當你2仔加BBI啦
轉番8X/19?
呢三條野自身難保啦..

你諗著42 BBI D乜野落數碼港先?
以73既班次根本做唔到一條駁線囉

另外我幾時有聲大夾惡呢??

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2014-6-19 10:52 發表
傾向搭118?
你住柴斜咪出聲lo
你要求加密班次唔會有人話你有問題
但係到提一D損人利己既要求既就算數啦

118唔使拖都唔使頂
調返轉118P行先過118後面架118都冇壓力

根本就係你唔睇人講野
好簡單既問題你都答唔到
由 ...

你認為我住柴斜咪柴斜囉
我阻唔到你個腦亂諗

你都係未明我講既野
紅隧口下繁係有超過100人排隊既
有車上都好過企係紅隧口食塵啦
所以咪要加密118班次囉
不過你諗野又係奇怪既
無端端會有車?
所以咪118P抽囉

3-5分班118密密黎..
好明顯能夠有助清客
而杏花既比例只係佔少部分
憑咩霸住條線

同埋你一直無視左個補償
全日BBI呢樣野可以係非繁吸堆地獄客

另外你所講既"問題"我一早答晒
P仔慢5-10分都係快過地獄
咁易趕既118未改道前要15分鐘碌
點解仲有柴小客係車度?

lsc04d11 發表於 2014-6-20 05:41 | 顯示全部樓層
其實唔洗拗得咁緊要,十年內睇下118P會唔會大幅減班兼只縮往杏花邨就知乜事……
反正呢D都係向城巴既提議,話唔定城巴O個邊已經將呢個建議放進了垃圾桶,全不考慮呢!