hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (未經證實)城巴破天方入標做將荃線?!?!
開啟左側

(未經證實)城巴破天方入標做將荃線?!?!

dogdog 發表於 2014-6-20 07:59 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2014-6-20 07:19 發表
照睇咁多回覆
九巴似乎都唔係咁易投到返黎

不過兩間集團,其中一間名義上可以拆兩份標書入,中標率最少有2/3,對另一間公司都唔公平(1/3中標率)

咁就唔係好明~

龍運同埋城巴專營權二只可以係來往大嶼山?

嶼巴又可以搞B2?

咁九巴應該都收到風對家入兩張飛佢仲唔拿拿淋叫埋
龍運入係佢自己笨唔係唔公平喎~
mingfai31 發表於 2014-6-20 08:21 | 顯示全部樓層
原帖由 dogdog 於 2014-6-20 07:59 發表

咁就唔係好明~

咁嶼巴又可以搞B2?

咁九巴應該都收到風對家入兩張飛佢仲唔拿拿淋叫埋龍運入係佢自己笨唔係唔公平喎~ ...

乜龍運同嶼巴仲有多餘車可以行新線咩?
eric278 發表於 2014-6-20 09:10 | 顯示全部樓層
原帖由 dogdog 於 2014-6-20 07:59 發表

咁就唔係好明~
咁嶼巴又可以搞B2?
咁九巴應該都收到風對家入兩張飛佢仲唔拿拿淋叫埋龍運入係佢自己笨唔係唔公平喎~ ...

目前已再沒有所謂的「地區專利」,理論上任何巴士公司可以競投營辦各區的巴士路線。
嶼巴B2都係經公開招標而投得。
還看香港公交
1320 發表於 2014-6-20 09:54 | 顯示全部樓層

原帖由 mingfai31 於 2014-6-20 08:21 發表

乜龍運同嶼巴仲有多餘車可以行新線咩?
其實由幾時開始, 開新線都要用原有quota, 而唔係運處比個新qouta 你?

咁B2 quota 係邊到來的?
The Designer
toyl 發表於 2014-6-20 09:59 | 顯示全部樓層
原帖由 1320 於 2014-6-20 09:54 發表
其實由幾時開始, 開新線都要用原有quota, 而唔係運處比個新qouta 你?

咁B2 quota 係邊到來的?

咁798前提要796B摺線又係邊到嚟?
龍門係任政府搬嘛……

B2比嶼巴做,以前都好似有講過又係交換條件的成果。好似係果時嶼巴想唔撈?
1320 發表於 2014-6-20 10:15 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2014-6-20 09:59 發表

咁798前提要796B摺線又係邊到嚟?
龍門係任政府搬嘛……

B2比嶼巴做,以前都好似有講過又係交換條件的成果。好似係果時嶼巴想唔撈?
咁我都相信, 係宜家既香港,
龍門永遠係比正苦亂咁
搬既......

只係想知, 大概幾時開始有呢個情況(開新線都唔會有新quota)
.......?
The Designer
053h4 發表於 2014-6-20 10:36 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
orange 發表於 2014-6-20 10:43 | 顯示全部樓層
基本上投親標都總會邀請所有專營公司入標,而主要個幾家都會入,至於邊間中邊間唔中,
大家心裡有數,正如當年開沙田將軍澳線,都不止兩家公司入,只係最終如預期係批俾新巴,
所以話城巴入標根本不出奇

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
3357。KS8450 + 1 + 1 正解

查看全部評分

益童學校,全民教育
3357。KS8450 發表於 2014-6-20 11:02 | 顯示全部樓層
回樓主

城巴插左支930 係度咁多年

將軍澳又唔係無線

佢入標唔係咩破天荒吧
3AV53 發表於 2014-6-20 11:13 | 顯示全部樓層

原帖由 3357。KS8450 於 2014-6-20 11:02 發表
回樓主

城巴插左支930 係度咁多年

將軍澳又唔係無線

佢入標唔係咩破天荒吧
某馬鞍山過海線最鐘意用嘩眾取寵既用字是常識吧。