hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 咁都得?!乘客同車長夾埋 乘客搏私牌車免費過海 ...
開啟左側

[服務調整] 咁都得?!乘客同車長夾埋 乘客搏私牌車免費過海

sammyleung719 發表於 2014-6-21 09:44 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

936開左線幾日啦 我今日(2014-06-21)終於得閒去搭番次我搭0800開果班KR 8423
一上車 車頭果7個"巴士迷"
(由於有7個人 下面簡稱7頭啦)
已經係度全程嘈住晒 塞住耳筒都仲清楚可聽到7頭既大叫聲
最後我都忍唔住落下層

好啦到總站啦 我落左車之後望一望 7頭們冇落車既
之後望到上層有幾個鬼鬼鼠鼠咁縮埋 下層亦有一個7頭成員同Carlo針左幾句 之後個Carlo就私牌走人

嘩咁都得 咁咪有免費車過海
個個都係咁仲得了既 我坐完呢單都係要過番海做野姐
對d真係日日比$9.幾坐過海既人好唔公平姐
原來留係架車度就可以搏私牌過海既
就算同個Carlo熟都唔好咁做呀
出事個Carlo都好大獲
ma212223 發表於 2014-6-21 10:18 | 顯示全部樓層
其實你自己上下Facebook
都應該知跟車其實好普遍

問題係好多carlo都唔做野
一出RDP   要去鵝頸橋?
EX-TL 發表於 2014-6-21 10:21 | 顯示全部樓層
原帖由 sammyleung719 於 2014-6-21 09:44 發表
936開左線幾日啦 我今日(2014-06-21)終於得閒去搭番次我搭0800開果班KR 8423
最後我都忍唔住落下層

...

唔止公平問題, 根本巴士公司車長同巴迷(或者可以話有一些巴迷車長同巴迷)一早打好晒關係,
咁樣絕對係做壞規矩, 樓主夠膽講, 咁我都講下我有過o既經歷...

有一次拜完山(非拜山季節)落油塘遊個靚河先返屋企, 響大本型剛巧62X有車開就跳左上車,
同站有三數個少年巴迷等緊, 讓我上車先, 當我上左車, 發現佢地幾個同個車長都幾熟落,
唔止唔駛俾錢搭車, 仲有講有笑, 唔知巴迷搭巴士係咪都係鍾意走黎走去, 成程車不斷換位,
又上又落, 行緊公路都係咁, 入到屯市又係唔落車, 車長主動嗌班巴迷, 幾條友一齊圍埋去,
當然, 部車就咁擺左響屯匯街停客站好耐都唔開, 而我亦都冇咁好閒情逸致睇落去.

小弟都係巴迷, 但從來都好怕同其他巴迷一齊搭巴士!

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +2 收起 理由
kennethtsoi0715 + 1 + 1 小弟都係巴迷, 但從來都好怕同其他巴迷一齊 ...
kmb71k + 1 + 1 小弟都係巴迷, 但從來都好怕同其他巴迷一齊 ...

查看全部評分

EX-TL 發表於 2014-6-21 10:22 | 顯示全部樓層

原帖由 ma212223 於 2014-6-21 10:18 發表
其實你自己上下Facebook
都應該知跟車其實好普遍

問題係好多carlo都唔做野

美其名就「跟車」, 實際上咪即係唔駛錢搭車, 用「跟車」講到好似巴士公司認可!
wawa0006 發表於 2014-6-21 10:31 | 顯示全部樓層
原帖由 sammyleung719 於 2014-6-21 09:44 發表
最後我都忍唔住落下層

...

我認同車長做法確是有問題。但樓主會不會有點葡萄feel呢?

響iTalk常見post:車長敵視巴迷、不配合巴迷影車會被人出文鬧/投訴

車長善意對巴迷,賣個人情味俾巴迷,又被人出post寫。

巴士迷真的難服侍。有些出於善意又無傷大雅的事情,可不可以睇開一點?別要動不動出post寫人。
人地車長賣個人情,自己無得益,俾你掦出來,隨時被照肺扣奬金,真的很無辜!

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
iczer3 + 1 + 1 葡萄

查看全部評分

6516 發表於 2014-6-21 10:38 | 顯示全部樓層
原帖由 wawa0006 於 2014-6-21 10:31 發表

響iTalk常見post:車長敵視巴迷、不配合巴迷影車會被人出文鬧/投訴

巴士迷真的難服侍。有些出於善意又 ...

架車載緊客時側側膊痴車坐真係無傷大雅
但私牌時都坐? 有點兒那個喎
 樓主| sammyleung719 發表於 2014-6-21 10:59 | 顯示全部樓層

原帖由 wawa0006 於 2014-6-21 10:31 發表

巴士迷真的難服侍。有些出於善意又 ...
我洗葡萄? 9個幾家陣我比唔起?
而家成件事係好似老奉咁
正常出街載客我當你既"人情論"講得通
但呢架係私牌車呀哥仔
私牌車有客 咁岩出左事 你估邊個大件事d
同埋做錯事就要罰架啦 做錯野都可以乜事都冇 講唔通囉

評分

參與人數 8aPower +6 HugeC +8 收起 理由
ronaldng + 1 報蘋果\東方 報導下等D人收斂下都好o既 ...
derekli0126 + 1 應該依法處理
kmb71k + 1 + 1 深表贊同
jackyip + 1 + 1 有理有理
JJ6021@296M + 1 + 1 AGREE!
edhong + 1 + 1 人間悲劇,小題大做,細佬哥未見過巨蛇屙尿 ...
Brianonly + 1 + 1 與逃票無異
1005 + 1 + 1

查看全部評分

FT7052 發表於 2014-6-21 11:17 | 顯示全部樓層
兩三個無咩野
但係7個會唔會太多
kei_hk 發表於 2014-6-21 11:19 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2014-6-21 10:22 AM 發表

美其名就「跟車」, 實際上咪即係唔駛錢搭車, 用「跟車」講到好似巴士公司認可!

這些事情最好同巴士公司投訴﹐他們有乜理由可以免費坐車。
你話晒其他公司的乘車証都可以隻眼開隻眼閉﹐乜証都無﹐點解可以免費?

最好拍片再send比巴士公司﹐等巴士公司自己睇睇﹐點解年年「蝕」錢。

另外﹐乘客在行駛中的巴士不停走來走去﹐巴士司機亦有責任叫乘客坐好﹐以免發生意外。

最後﹐如果經常看到這些免費跟車﹐最好拍晒片﹐有多些資料之後便搵icac﹐話懷疑有乘客及司機有不法利益關係﹐乘客可以免費乘車。

介紹套片給大家睇﹐唔駛睇晒﹐睇第一節已經足夠。
http://mytv.tvb.com/drama/icacinvestigators2014/174964

Alex01 發表於 2014-6-21 11:20 | 顯示全部樓層

原帖由 sammyleung719 於 2014-6-21 10:59 發表
我洗葡萄? 9個幾家陣我比唔起?
而家成件事係好似老奉咁
正常出街載客我當你既"人情論"講得通
但呢架係私牌車呀哥仔
私牌車有客 咁岩出左事 你估邊個大件事d
同埋做錯事就要罰架啦 做錯野都可以乜事都冇 講唔通囉 ...

依家D香港人真係難服待
自己冇得坐就要講到十惡不赦
完全符合黃子華嘅魚蛋論

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
wawa0006 + 1 同意

查看全部評分