hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 咁都得?!乘客同車長夾埋 乘客搏私牌車免費過海 ...
開啟左側

[服務調整] 咁都得?!乘客同車長夾埋 乘客搏私牌車免費過海

kei_hk 發表於 2014-6-21 11:28 | 顯示全部樓層

原帖由 wawa0006 於 2014-6-21 10:31 AM 發表
我認同車長做法確是有問題。但樓主會不會有點葡萄feel呢?

響iTalk常見post:車長敵視巴迷、不配合巴迷影車會被人出文鬧/投訴

車長善意對巴迷,賣個人情味俾巴迷,又被人出post寫。

巴士迷真的難服侍。有些出於善意又無傷大雅的事情,可不可以睇開一點?別要動不動出post寫人。
人地車長賣個人情,自己無得益,俾你掦出來,隨時被照肺扣奬金,真的很無辜!

如果一個司機﹐走漏眼令到乘客可以偷雞免費坐車﹐都可以當無件事。
但係﹐一個司機擺明有心提供個別乘客坐免費車﹐這便是有違公司及員工之間的誠信問題﹐同時亦有可能犯上偷竊(或相關)罪名﹐公司只要有足夠証據﹐係可以即時解顧的。

司機做得出的﹐亦應該預左有出事的一天﹐出事之後的後果係點﹐係自己換來的。

最後﹐學上面所講﹐慳到的十元八塊﹐你估真係好多咩﹐去7仔買支葡萄適都無左啦﹐洗鬼葡萄feel咩。

石頭 發表於 2014-6-21 11:30 | 顯示全部樓層
原帖由 sammyleung719 於 2014-6-21 10:59 發表
我洗葡萄? 9個幾家陣我比唔起?
而家成件事係好似老奉咁
正常出街載客我當你既"人情論"講得通
但呢架係私牌車呀哥仔
私牌車有客 咁岩出左事 你估邊個大件事d
同埋做錯事就要罰架啦 做錯野都可以乜事都冇 講唔通囉 ...

就呢單野,車長可以話載客後唔記得睇車上有無人就私牌走左,
而且唔見得巴士公司有咩損失喎,人地要過海可以坐船或地鐵,
唔一定要搭返巴士喎!
936去到總站都九點幾,呢個時間港島返葵涌係無九巴車架,930係城巴~

試過幾次上車訓到總站唔識落車,差D返左小蠔灣廠,
如果出事,你覺得係邊個責任先?
EX-TL 發表於 2014-6-21 12:13 | 顯示全部樓層
在巴迷討論區講呢啲盞俾人話葡萄乜魚蛋物, 因為認為冇問題的都唔係用一般人心態去討論,
正義同魚蛋只係一線之差, 我呢啲未聽過魚蛋論的一般人就係唔知咩係魚蛋論了,
反而更多的討論正在包庇不公事情發生, 可見巴迷擁有無比私心.
3ASV196 發表於 2014-6-21 12:15 | 顯示全部樓層

原帖由 石頭 於 2014-6-21 11:30 發表

就呢單野,車長可以話載客後唔記得睇車上有無人就私牌走左,
而且唔見得巴士公司有咩損失喎,人地要過海可以坐船或地鐵,
唔一定要搭返巴士喎!
936去到總站都九點幾,呢個時間港島返葵涌係無九巴車架,930係城巴~

試過幾次上車訓 ...

你講那情況, 車長責任會大

另外你個思考方式似乎不太正當, 好地地免費車人過海, 巴士公司都叫無損失? 唔理有無其他交通工具
可以選擇, 咁樣免費車人都係一種不當行為, 對公司都係有損失

不如又正式問下巴士公司容唔容許車長咁樣做? 叫唔叫有損失? 你仲要講緊係叫人講大話, 唔記得睇車上有無人,
講緊係7個人BOR, 其實你講呢D內容, 車長代表公司下, 故意容許部分乘客坐霸王車, 都好可能已經係違法行為

呢類思想相當危險

其實一直都有呢D行為, 但以前唔會有人好似講到"大條道理"般, 仲誇張到諗埋藉口....

PS 上次有站友講自己開緊急制幫被困人士, 一班人出黎講"公司規矩", 呢D情況又係唔係"公司規矩"呢....

PS 2 依家好多車有晒多個閉路電視, 大話真係易講?

3ASV196.KE7270
GD1570 發表於 2014-6-21 12:33 | 顯示全部樓層
竟然可以出到葡萄人,真心想問有關版友係咪成日都食到葡萄呢...

我又想TOUCH WOOD問,萬一車長私牌時出意外,7個巴迷都受晒傷,請問應該入誰數?

當搭唔到免費車就叫葡萄人時,咁請問佢哋TOUCH WOOD出意外時又係咪要葡萄返我呢?
你有你可愛,我有我好笑。
 樓主| sammyleung719 發表於 2014-6-21 12:48 | 顯示全部樓層
原帖由 Alex01 於 2014-6-21 11:20 發表

依家D香港人真係難服待
自己冇得坐就要講到十惡不赦
完全符合黃子華嘅魚蛋論
唔好意思 有得坐我都唔坐
出事保險唔包 同埋比差佬問起上黎我可以點答佢?
再者 既然你講到我冇得咁做而講到呢件事十惡不赦
咁又何以見得跟車呢樣野好岩?
咁巴士公司做乜要收錢?個個免費上車都得啦
另一個例子 我同超市收銀員好熟 又代表可以任意係超市拎野走咩

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
FT7052 + 1 至叻係你. 咁你唔好坐.

查看全部評分

yunghin2004 發表於 2014-6-21 13:16 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 21-6-2014 11:19 發表
介紹套片給大家睇﹐唔駛睇晒﹐睇第一節已經足夠。http://mytv.tvb.com/drama/icacinvestigators2014/174964

呢個 Case 係講緊收受利益喎 , 應該同樓主所講嘅個案有出入 ?
Dennis34 發表於 2014-6-21 13:28 | 顯示全部樓層
上面咁多位都為呢啲小事嘈,又話乜嘢盜竊乜嘢萄葡乜嘢收受利益,
真係有啲無謂。恐怕有人去向執法部門投訴都未必得閒理你啦,
呢啲又唔係死人冧樓(但出事就唔同講法)。

我睇樓主所寫嘅文章又唔太覺得特別重萄葡味,
只覺得佢係睇唔過眼多啲想比人知多啲。
呢啲唔啱規定嘅事周不時都有,間間公司都有就唔係咁出奇。
話唔定有啲司機怕啲麻煩人,怕唔show佢哋會死搞住佢咪隻眼開隻眼閉囉,
有一部份巴迷係極為難搞都唔係第一日嘅事。

呢啲事簡單講,冇事就冇事,小事當冇事,但出事就大件事。

九巴AVG=B9之中嘅"病毒"
happykeroro 發表於 2014-6-21 13:29 | 顯示全部樓層
原帖由 Alex01 於 2014-6-21 11:20 發表

依家D香港人真係難服待
自己冇得坐就要講到十惡不赦
完全符合黃子華嘅魚蛋論

師兄
你的見解非常獨特

果然係物以類聚
s3n354 發表於 2014-6-21 13:52 | 顯示全部樓層

有齊車牌同開出時間, 其實要追究都好易, 樓主不滿可以打27454466投訴有關司機