hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 咁都得?!乘客同車長夾埋 乘客搏私牌車免費過海 ...
開啟左側

[服務調整] 咁都得?!乘客同車長夾埋 乘客搏私牌車免費過海

Steven_BUS 發表於 2014-6-21 22:16 | 顯示全部樓層

故勿論邊間巴士公司, 香港有幾多巴士車長真係會睇住乘客比足車資上車?(連入$0.1都捉人回頭果d...)

小弟早前自己搭城巴307,我冇位坐要企下層,去到廣福邨有兩個男人上車,
車資理應係每人$21.2 ,
佢地係比錢入錢箱 ,
之後兩個人隊兩張廿蚊落去,

然後同司機講: "冇散銀,比少$1.2得唔得?"  
車長即刻話 :"OK!得啦!"

渣巴士呢D一人管理嘅工作,其實真係好難處理 比少錢,坐霸王車 等問
題,

停低架車要乘客比足車資嘅話,又會比其他乘客罵 阻住返工,搞到遲到 等

車長壓力真係好大

再者巴士迷跟車風氣根本無處不在 ,
樓主你今次見到呢7個"7頭",
咁下次你見到另外7個"7頭",

又打去巴士公司投訴?
一日都唔知有幾多單要去投訴......
自己都見過唔少

車長俾免費搭車嘅人又未必係巴迷,可能係 街坊,鄰居 呢d

自己唔識個巴士車長,盡返乘客責任,上車用八達通拍卡/繳足車資

舒舒服服享受車程,自己冇做錯事何必杞人憂天呢??

需然樓主都好擔心該位車長私牌期間出事點算,
但係出左事對你都冇咩直接關係

佢地賴左
野咪佢地唔好彩! 冇事咪又一次冇仇報。

h2o 發表於 2014-6-22 00:25 | 顯示全部樓層
原帖由 Steven_BUS 於 2014-6-21 22:16 發表
故勿論邊間巴士公司, 香港有幾多巴士車長真係會睇住乘客比足車資上車?(連入$0.1都捉人回頭果d...)

小弟早前自己搭城巴307,我冇位坐要企下層,去到廣福邨有兩個男人上車,車資理應係每人$21.2 ,佢地係比錢入錢箱 ,之後 ...

有個觀念真係想特登講講: 你以為人家搭免費車同你完全無關. 實際上, 載人要用油, 一個都要. 最後全部入番巴士公司的成本, 賺唔到錢要加價補貼, 人人都有份! 當一個除開連零頭都見唔到的時候, 幾十人, 幾百人, 年中玩一次? 十次? 夾埋就唔同架啦

勿以惡小而為之
dicksonboy 發表於 2014-6-22 00:38 | 顯示全部樓層
原帖由 h2o 於 2014-6-22 00:25 發表

有個觀念真係想特登講講: 你以為人家搭免費車同你完全無關. 實際上, 載人要用油, 一個都要. 最後全部入番巴士公司的成本, 賺唔到錢要加價補貼, 人人都有份! 當一個除開連零頭都見唔到的時候, 幾十人, 幾百人, 年中 ...

計呢D婆乸數
你不如去Roadshow要求將所有益還俾九巴補貼車資
成功既就功德冇量喇!
又或者去阻止2蚊雞坐968由元朗西去元朗東,政府一年補貼都以億計架,
成功既作為納稅人既我請你食飯又點話

Idiotism is idiots being idiotic
fv682 發表於 2014-6-22 00:49 | 顯示全部樓層

有兩點唔回唔安樂:
今次個case有人拉埋訓過龍黎講
我都有試過訓到唔識醒
但車長無巡車或者有巡車而睇漏眼
導致意外地車住個客走
車長當然有需要處理番個乘客
但呢個例子只係意外,唔係蓄意

而家講緊
係一個應該落晒客既落客站
之後吉車私番過對面海做第二條線
竟然係有七個人故意唔落車
然後跟車私過對面海
咁係咪打爆架車
啲人全部唔落車都得?
係既話,我響旺角等68x番元朗
做咩咁儍響創興門口等逼?
過對面搭得啦!

第二,有人話跟車成風,嘈都無謂
又無影響到人,無俾人捉云云。。
咁回歸基本問題:
免費跟車是對還是不對?
老老豆豆,啲人去銀行打劫
係咪無俾警察拉就可以繼續?
係咪唔去我用既銀行打劫無影響到我我就由得佢打劫呀?

我唔介意有人扣我帽子
話我係咩衛道之士

我只係想講
對錯
是非
黑白

係要分得好清楚的。

呢啲唔係老土無謂堅持
而係根本核心價值

多言了

老兵團成員
FV682

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +2 收起 理由
joesiu27 + 1 支持!
EX-TL + 1 + 1

查看全部評分

駐屯門記者FV682報導
da87 發表於 2014-6-22 01:32 | 顯示全部樓層
問題個司機都陪班"7頭"顛的話(沿用樓主對佢地的稱呼)
咁佢就責任自負, 外人都冇咩可以做
BlackBird 發表於 2014-6-22 01:39 | 顯示全部樓層
原帖由 wawa0006 於 2014-6-21 10:31 發表

我認同車長做法確是有問題。但樓主會不會有點葡萄feel呢?

響iTalk常見post:車長敵視巴迷、不配合巴迷影車會被人出文鬧/投訴

車長善意對巴迷,賣個人情味俾巴迷,又被人出post寫。

巴士迷真的難服侍。有些出於善意又 ...

無辜?
我真係唔覺個車長有幾無辜
依家車長係明知有人搭霸王車既時候縱容佢地錦做,而且仲要係同班人夾埋
個車長已經係共犯啦
如果佢因為比人踢爆而扣人工/炒魷
我會送佢2個字,就係"抵死"
P960早日摺線
wawa0006 發表於 2014-6-22 01:42 | 顯示全部樓層

依家香港地冇人情可以俾,事事只可以揸正做,否則害死自己,難怪香港地愈來愈冷漠!

我第一句已經寫:「我認同車長做法確是有問題。」,「葡萄feel」有偏差我收回吧

我只想說這事件上,車長確沒有依程序做事,但我認為其出發點只屬好心而非出於貪念或為自己得益,感到是否必須要被強烈指責呢?

每天咁多不平事,要申張正義,搭下東鐵大把強國人/缺德者,出發點差劣,難道我們又能一一予以指責嗎?

多言了,只表達一下,望勿介意。

FN1967 發表於 2014-6-22 02:04 | 顯示全部樓層
原帖由 wawa0006 於 2014-6-22 01:42 發表

依家香港地冇人情可以俾,事事只可以揸正做,否則害死自己,難怪香港地愈來愈冷漠!

係D人類喜歡製造麻煩啫....

我成日都有朋友嚟坐車啦....

仲要試過俾經理/主任在巴士總站見到,仲即時問我,咁又點呢...??

結果經理/主任的回應係:哦~係你朋友呀~咁無嘢喇~!
GP5737 發表於 2014-6-22 02:04 | 顯示全部樓層
原帖由 wawa0006 於 2014-6-22 01:42 發表

請你唔好貶低“人情“ 呢樣野

人情係一種關懷
你呢啲毫無是非對錯觀念既人 絕對唔配得到人情
wawa0006 發表於 2014-6-22 02:34 | 顯示全部樓層

原帖由 GP5737 於 2014-6-22 02:04 發表

請你唔好貶低“人情“ 呢樣野

人情係一種關懷
你呢啲毫無是非對錯觀念既人 絕對唔配得到人情

兄台對本人指責未免過於武斷或冒犯了。

凡事並不是局限於「非黑即白」,黑白之間其實還有一大片灰色地帶。

閣下並不認識本人,本人只就本議題正常討論,你可以不認同我的觀點,但單憑本人對本議題的一點兒看法便以「你呢啲毫無是非對錯觀念既人 絕對唔配得到人情」來批評及指責本人,實在過於言重及理據有欠充分。