hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 74B,74X 6月30日起開辦/調整服務
開啟左側

74B,74X 6月30日起開辦/調整服務

271_N271 發表於 2014-6-23 21:24 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2014-6-23 20:44 發表
我見到特別班次四字又冇咁諗,我反而留意到資料單張更改不另行通知,因為開線一星期就會加價,到時可能九龍灣兩站仍拿到“不實”單張
再說,74b當年係咪諗住開先過74c? ...

74C應該係同北區果份一齊出
因為取消70X要即刻開番74C做補償
而74B好似係大埔RDP先第一次出現
ATR83 發表於 2014-6-23 22:04 | 顯示全部樓層
點解唔開74P呢?
知足‧就能活得幸福
dicksonboy 發表於 2014-6-23 22:14 | 顯示全部樓層
原帖由 nickk 於 2014-6-23 18:42 發表

根本九龍灣鐵路站同德褔花園既乘客係輸哂,留名等睇嘈到加返九龍灣特車...

只要站長醒目,好自然會繼續有九灣特車
或者觀塘道塞車都可能會有
Idiotism is idiots being idiotic
capricorn 發表於 2014-6-23 22:20 | 顯示全部樓層

原帖由 ATR83 於 2014-6-23 22:04 發表
點解唔開74P呢?
74X特快班次=74P
tmfc 發表於 2014-6-23 23:09 | 顯示全部樓層
開多D特快班次係啟業上橋仲好 (3班好唔足夠)

kiwai 發表於 2014-6-23 23:41 | 顯示全部樓層
ahwo1933 發表於 2014-6-23 23:57 | 顯示全部樓層

74X特快開車時間 : 一至六1740,1755,1810

乜禮拜六黄昏有需要開74X特快車咩?
禮拜六呢個鐘數74X正常班次又唔係車唔晒
反而禮拜六74X特快車可以試下開2155,2210,2225,
呢個鐘數好多人响apm/德福行完街要歸家,
開74X特快車可以令呢堆客早d番到屋企

仲有,一至五74X特快車都唔應該開1740,1755,1810啦,
觀塘/牛頭角/九龍灣d寫字樓邊有甘多人六點前放工啊?
應該開1810,1825,1840至係路
EX-TL 發表於 2014-6-24 00:43 | 顯示全部樓層
原帖由 ahwo1933 於 2014-6-23 23:57 發表
74X特快開車時間 : 一至六1740,1755,1810

乜禮拜六黄昏有需要開74X特快車咩?
禮拜六呢個鐘數74X正常班次又唔係車唔晒
反而禮拜六74X特快車可以試下開2155,2210,2225,
呢個鐘數好多人响apm/德福行完街要歸家,
開74X特快 ...

星期六夜晚開特快班次冇用啦, 20分鐘一班, 邊個會夜媽媽仲咁神心等特班, 加上非繁時條路冇咁多車,
停完站就行, 坐正車兜埋鑽石山都唔會慢好多.

特班係由觀塘碼頭開出來, 1810果班開到九龍灣隨時1825-1830, 其實同你講個時間差唔多,
況且大老山隧道九龍入口唔係大家想像中咁暢順, 好多時塞到過左隔音屏, 只係74X改啟泰苑上橋,
唔駛入彩虹邨之餘, 連新蒲崗同鑽石山都飛埋, 效用係大過89D.
castanopsis 發表於 2014-6-24 01:23 | 顯示全部樓層
原帖由 rusf101001 於 2014-6-23 20:27 發表
74A 大埔直上吐露港落大老山,九龍區改成82X/85M路線既循環線
74X 彩虹直上公路
75X 改返行獅子山隧道,可考慮延長至紅磡碼頭

個人認為75X宜改跟85X走線直插落紅磡碼頭
咁先可以係速度上同沙中線相比,直達土瓜灣最繁榮的地區
反正聯合道一帶其實好雞肋,重要性其實不大
只要74A同時改做84M式定線補鑽石山/黃大仙/樂富就大致cover番75X服務範圍
至於74X,建議停紅萼樓先上公路,始終彩虹係轉車大站(29M/91/91M等線的匯聚點)
繁時塞車可以再開特班skip
sam745522 發表於 2014-6-24 01:37 | 顯示全部樓層

原帖由 mak5052 於 2014-6-23 19:57 發表
諗緊一樣野,若是用74B全日,但延長至太和,並繞經啟業及運頭塘來換取取消74A,及74X全面撤出彩虹,有冇得諗?
OK嘅...但點解唔用番74A呢個編號?走線跟番74B行 咁樣就唔駛多個「74B」呢個編號...