hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 74D同277P的問題 就可以證明九巴策劃組諗D乜 ...
開啟左側

74D同277P的問題 就可以證明九巴策劃組諗D乜

TYChow 發表於 2014-6-26 02:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

近日九巴向大埔區議會建議,新增74D全日新線由九龍坑經太和、天賦海灣、大老山隧道去觀塘碼頭,全程收$14.8。

不過我唔明呀!你收十四個八,對你有乜好處?九龍坑非繁忙時段有幾多人往來觀塘?何況還有落馬洲紅色小巴往來觀塘;大埔D屋村客會唔會同你等一個半個鐘等74D?還是死死地氣去返大埔中心、廣福村搭74X?心裡有數吧!

而且觀塘入天賦海灣同大埔中心、大元村、太和要成十五蚊?鬼有人搭?觀塘入九龍坑D人又可能嫌74D太慢又少車,倒不如74X轉73或小巴!結果74D多半會是吉車遊街,浪費燃油,唔通D油好平,平到可以浪費?

當然74D用華明村做總站也應該不太可行,但運輸署應顧及乘客對巴士線的接受程度及理順各路線的乘客分配,不應讓九巴亂改不過另一邊廂,九巴就話277P無客,想取消,但粉嶺一些街坊就唔想取消,

大埔和北區都係建制派,但唔通大埔D鄉下佬夠惡,加埋鄉委會主席,就可以開一條明知無乜人搭的路線,但北區的禮乜乜區議員唔多出聲,九巴就可以Cut左277P?這樣,九巴策劃組是否欺善怕惡亂調車,用石頭砸落自己隻腳?如果九龍坑用作74D總站,就不如入埋華明村而277X可以不入華明村吧!

當然74D用華明村做總站也應該不太可行,但運輸署應顧及乘客對巴士線的接受程度及理順各路線的乘客分配,不應讓九巴亂改路線。現建議:

一係就將74D拉去上水廣場
一係將277P縮短去上水廣場開,路嘉福村、九龍坑、康樂園、大老山隧道去觀塘,而74D就大埔頭泳池開,經大元、新興、廣福、天賦海灣、科學園、大老山去觀塘啦!

評分

參與人數 1aPower +50 收起 理由
admin + 50 hkitalk.net facebook專頁推介

查看全部評分

Kevin 發表於 2014-6-26 03:22 | 顯示全部樓層
原帖由 TYChow 於 2014-6-26 02:38 發表
近日九巴向大埔區議會建議,新增74D全日新線由九龍坑經太和、天賦海灣、大老山隧道去觀塘碼頭,全程收$14.8。

不過我唔明呀!你收十四個八,對你有乜好處?九龍坑非繁忙時段有幾多人往來觀塘?何況還有落馬洲紅色小巴往來觀塘;大埔D屋村客會唔會同你等一個半個鐘等74D?還是死死地氣去返大埔中心、廣福村搭74X?心裡有數吧!

而家日間基本上係冇左落馬州洲官塘條紅小喇,
以前70x就算非繁, 總會有十個八個係大窩西支路沿途上落,
天賦海灣客量真係唔知......地盤返/放工個班就一定好客

當然74D用華明村做總站也應該不太可行,但運輸署應顧及乘客對巴士線的接受程度及理順各路線的乘客分配,不應讓九巴亂改路線。現建議:

一係就將74D拉去上水廣場
一係將277P縮短去上水廣場開,路嘉福村、九龍坑、康樂園、大老山隧道去觀塘,而74D就大埔頭泳池開,經大元、新興、廣福、天賦海灣、科學園、大老山去觀塘啦!

北區肯才怪
kiwai 發表於 2014-6-26 08:41 | 顯示全部樓層
原帖由 TYChow 於 2014-6-26 02:38 發表

不過我唔明呀!你收十四個八,對你有乜好處?

對九巴有乜好處? 咪就係「賺到盡」囉
做兩個74D客,等於做三個74X客
個人認為, 74D主打客都係科學園和太和一帶的乘客
以九龍坑做總站, 只係想收取九龍往新界方向$14.8而已
kuro 發表於 2014-6-26 09:17 | 顯示全部樓層

反緋聞報導 發表於 2014-6-26 09:31 | 顯示全部樓層
277P弊病係要兜埋新蒲崗先去觀塘,遲早必須獨立成線,半小時一班經大窩西支路,並主力服務新蒲崗黃大仙等地。

277P:上水天平<>樂富

沿現有路線至華明後,改經大窩西支路、吐露港公路、大老山隧道、新蒲崗、東頭村道、鳳舞街。
張偉沖 發表於 2014-6-26 09:36 | 顯示全部樓層
原帖由 反緋聞報導 於 2014-6-26 09:31 發表
277P弊病係要兜埋新蒲崗先去觀塘,遲早必須獨立成線,半小時一班經大窩西支路,並主力服務新蒲崗黃大仙等地。

277P:上水天平樂富

沿現有路線至華明後,改經大窩西支路、吐露港公路、大老山隧道、新蒲崗、東頭村道、鳳舞街。 ...

大窩西轉車咪算囉, 天平上車要碌埋大窩西, 搵阿水搭你咩?
盲目反對 香港已死
反緋聞報導 發表於 2014-6-26 09:53 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 26-6-2014 09:36 發表

大佬,要考慮埋連續轉乘嘅問題,所以277P要經埋
大窩西,頂多總站改聯和墟,經華明。
reason 發表於 2014-6-26 10:30 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-6-26 09:36 發表

呢點我同意,花咁多功夫將上水同大窩西出東九龍兩堆完全唔關事嘅客分開,

又點可能你一句唔想太和俾貴啲而還原基本步?

大元、新興要合理價位線嘅,努力啲爭取74A改線啦。
ksmbh 發表於 2014-6-26 10:34 | 顯示全部樓層
咁先可以偷走74A一半車
大大節省成本
D仔系由X抽車
同時滿足議員要求C全日
ccchhhuuunnn 發表於 2014-6-26 11:07 | 顯示全部樓層

原帖由 reason 於 2014-6-26 10:30 發表

呢點我同意,花咁多功夫將上水同大窩西出東九龍兩堆完全唔關事嘅客分開,

又點可能你一句唔想太和俾貴啲而還原基本步?

大元、新興要合理價位線嘅,努力啲爭取74A改線啦。 ...

張生難得講野有啲道理
咁搞法同70X復辟有咩分別