hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2014 沙田RDP 終極官方版本
開啟左側

[經歷分享/報告] 2014 沙田RDP 終極官方版本

pch_yeung 發表於 2014-6-26 17:37 | 顯示全部樓層

88X會唔會搶到現時各沙觀線嘅客? 車費比較:

88X 9.8
89 6.5
80X 6.8
89X 7.2
ccchhhuuunnn 發表於 2014-6-26 17:41 | 顯示全部樓層
原帖由 alex_yu1992 於 2014-6-26 17:32 發表

咁總有居民會睇住時間表坐
下...一般人唔care咁你都講得?不過淨係做居民已經好夠
798已經係一個好例子
貪鐡好好企,又要轉西鐡又要行勁遠咩

人一定唔會無
爭在有幾多啫

798要轉兩次車喎
九龍塘仲要唔似紅磡咁過對面就得

你睇798調景嶺上落有幾多人??
過咗坑口已經拍烏繩, 當然也包括地鐵頭站/巴士尾站呢個因素
798已經同271差唔多長, 已經屬於中長途, 地鐵優勢太少喇, 尤其觀塘線咁多站
唔似沙田出尖東, 得五個站
alex_yu1992 發表於 2014-6-26 17:45 | 顯示全部樓層
原帖由 pch_yeung 於 2014-6-26 17:37 發表
88X會唔會搶到現時各沙觀線嘅客? 車費比較:

88X 9.8
89 6.5
80X 6.8
89X 7.2

兩繁坐89落觀塘好危險
88X快過89X,而且上倒山,繁時如果岩班次應該會比89X更多客
av335 發表於 2014-6-26 17:53 | 顯示全部樓層

5班87D特快可考慮利安後轉右往烏溪沙站,再直上馬鞍山繞道
反正烏溪沙站附近仲會發展
alex_yu1992 發表於 2014-6-26 17:56 | 顯示全部樓層
原帖由 ccchhhuuunnn 於 2014-6-26 17:41 發表

人一定唔會無
爭在有幾多啫

798要轉兩次車喎
九龍塘仲要唔似紅磡咁過對面就得

你睇798調景嶺上落有幾多人??
過咗坑口已經拍烏繩, 當然也包括地鐵頭站/巴士尾站呢個因素
798已經同271差唔多長, 已經屬於中長途, 地 ...

798要轉兩次車?
非繁等西鐡唔好彩都要等6-7Mins la

咁總有人中意坐同一程過
如果岩時間
點都會同火車打個和
唔計行路同等西䥫沙田去尖東要19mins
計埋行路要25-20mins
如果係一田行過火車站仲耐
咁當然總會有啲好健康嘅人中意企同行嘅
另外仲有四美同水泉澳啲客呢

alex_yu1992 發表於 2014-6-26 17:57 | 顯示全部樓層
原帖由 av335 於 2014-6-26 17:53 發表
5班87D特快可考慮利安後轉右往烏溪沙站,再直上馬鞍山繞道
反正烏溪沙站附近仲會發展

上繁油站外面個耀安站有好多人等車
如果呢5班係另外再加就應該OK

alex_yu1992 發表於 2014-6-26 18:25 | 顯示全部樓層

原帖由 ccchhhuuunnn 於 2014-6-26 16:41 發表
又係神一般的下載速度

81C/281B/281X重組唔成變咗要cut 班(2車)
286X改為早繁單向拆286P出黎 (46X/46P抽車)
88X死唔斷氣, 九巴幾時先肯放棄整啲特疏特快線??? 撞咁多次板都唔心息嘅!? ...

仲有富安around 7:25 am - 8:25 am完全無87D坐
姐係大半個上繁都無左87D
doging1977 發表於 2014-6-26 18:41 | 顯示全部樓層
HX9590 發表於 2014-6-26 18:47 | 顯示全部樓層
88X 都話有沙田市中心, 反而83X點解可以淨做廣源區都可以全日
zheng_nian_1993 發表於 2014-6-26 18:59 | 顯示全部樓層

其實特疏特快線Work唔Work我都好懷疑
一條走線已經叫像樣既14X始終做唔起
條線又經藍田又經觀塘特快出油佐尖
大部分人共識都係班次問題所以做唔起

宜家又整條88X
服務范圍已經好Limited
只做藍田山上沙中
班次又已經唔開胃
仲要做埋D令人無所適從
既咩幾點前點行幾點後點行既古怪安排
我計得黎再等得車黎的話我唔好坐返15A/16M落觀塘轉車

做新路線要吸新客