hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新城E500表現
開啟左側

[問題] 新城E500表現

s3v12 發表於 2014-7-1 16:45 | 顯示全部樓層

比85鄭第二,陳大有,鍾衛國,程俊賢日日死碌爛碌,跑車都無用啦
お可愛いこと~
ML29 發表於 2014-7-1 20:31 | 顯示全部樓層
原帖由 ericleungHU7872 於 2014-6-30 18:40 發表
勁:8115,8009,8049,8117,8110
8115清明節當日拜完山坐中行8X,頂閘上山翠苑對面那段柴灣道斜路只得15km/h……

這大半年幾乎每早都坐619的城巴E500上班,坐過最慢那部就是8197,上清風街天橋竟然
可以不足15km/h……

We're part of The Go-Ahead Group
ronaldng 發表於 2014-7-1 21:23 | 顯示全部樓層
原帖由 s3v12 於 2014-7-1 16:45 發表
比85鄭第二,陳大有,鍾衛國,程俊賢日日死碌爛碌,跑車都無用啦

呢幾條垃圾俾90XX渣算啦,唔好俾91XX搞到批車殘灑啦。
而城巴都唔知係米因為o甘將E廠部分91XX車經常掉左去25A,606,788,789到行算數

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
s3v12 + 1 + 1 勁like你呢句:呢幾條垃圾!!!!!

查看全部評分

5580,9100,NG2473
 樓主| JJ6021@296M 發表於 2014-7-1 23:06 | 顯示全部樓層

原帖由 ronaldng 於 2014-7-1 21:23 發表

呢幾條垃圾俾90XX渣算啦,唔好俾91XX搞到批車殘灑啦。
而城巴都唔知係米因為o甘將E廠部分91XX車經常掉左去25A,606,788,789到行算數

呢排成日見到9103同9104行25A,班車長爆住上爆住落 ,好過比部份85車長玩到架車死火咁款
城巴85線-常客
1320 發表於 2014-7-2 13:53 | 顯示全部樓層
原帖由 NA4179x賢 於 2014-7-1 13:57 發表

一批車總會有勁有蝕,即使新嚟嘅橙蛋都係咁
但新車唔夠兩年搞蝕,會唔會係司機「人為」問題 ?
咁係 跳飛機 下, 有咁既情況都唔出奇......
不相老九亦都會開始係咁.....

一日有quota問題下, 一日d車都好難keep得好
The Designer
PZ8490 發表於 2014-7-2 20:35 | 顯示全部樓層
原帖由 ML29 於 2014-7-1 20:31 發表
8115清明節當日拜完山坐中行8X,頂閘上山翠苑對面那段柴灣道斜路只得15km/h……

這大半年幾乎每早都坐619的城巴E500上班,坐過最慢那部就是8197,上清風街天橋竟然
可以不足15km/h…… ...
8124起步極慢, 上斜又經常轉波
大家想搭上斜比較勁嘅E500/E50D, 就搭配Voith或ZF Ecolife波箱嘅, 大家不妨入南區搭大九, 你就會知道大九唔喺你覺得咁廢

s3v12 發表於 2014-7-2 20:47 | 顯示全部樓層

原帖由 PZ8490 於 2014-7-2 20:35 發表
8124起步極慢, 上斜又經常轉波
大家想搭上斜比較勁嘅E500/E50D, 就搭配Voith或ZF Ecolife波箱嘅, 不妨大家入南區搭大九, 你就會知道大九唔喺你覺得咁廢

其實8108-8127上山慢系因為無topodyn唔識扯高轉二油二直二油二直不停跳,不論開/熄冷氣

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
PZ8490 + 1 + 1 ok

查看全部評分

お可愛いこと~
kmbodth 發表於 2014-7-2 23:48 | 顯示全部樓層
又回帶?月經post?
成日話邊部勁邊部廢,家陣馬會開盤有得賭咩,up完唔通逐架試搭/虧車行想搭嘅線先到站又唔上?。
或者正如賽馬,由勁或廢嘅騎師策騎,是碌/是飛咁地板油去,分別可以很大。
馬匹狀態好否也有關,雅寶不足著排氣燈點踩都冇咩用。
其次是負磅,負載輕重亦有影響。
大部分巴迷對城新車輛甚至車長萍水相逢,難以作公平測試。
除非樓上發言全是車長,咁都仲較可取。
不過城新舊車而言,剛驗車後表現會較好。

評分

小roy + 1 + 1 u got the point.

查看全部評分

小roy 發表於 2014-7-3 03:03 | 顯示全部樓層
原帖由 s3v12 於 2014-7-2 20:47 發表

其實8108-8127上山慢系因為無topodyn唔識扯高轉二油二直二油二直不停跳,不論開/熄冷氣

唔好玩啦 ... 雖然二批 81xx 唔係行 TopoDyn Eco-tune,但上斜係冇 TopoDyn 程況下都會自己識扯高轉囉

半筒水都掟得死人架 ..
http://www.facebook.com/MB452workshop
s3v12 發表於 2014-7-3 09:13 | 顯示全部樓層

原帖由 kmbodth 於 2014-7-2 23:48 發表
又回帶?月經post?
成日話邊部勁邊部廢,家陣馬會開盤有得賭咩,up完唔通逐架試搭/虧車行想搭嘅線先到站又唔上?。
或者正如賽馬,由勁或廢嘅騎師策騎,是碌/是飛咁地板油去,分別可以很大。
馬匹狀態好否也有關,雅寶不足著排氣燈點 ...

唔系月經系年經,你呢個回覆都可以話次次呢個post都會見到
仲有關"賭"咩事?九唔搭八
入得呢個post都知道班carlo手車點樣,我估應該無人用支槍對住你叫你回

你唔知點樣勁車虧車可以唔出聲,大概邊架車勁/虧搭得多都心中有數,我學校好多唔系巴士迷都會知道邊d車比較勁/虧,就算架車上個月跑到可能三波上完炮台山道,下個月可能慢到二波都上唔到,我認為呢個經post始終每個月有得講
你話d車有無尿都關事,無錯,不過我唔信成個月無尿唔會去入翻滿
到司機方面,一架車每日甚至每程都有唔同司機開,唔同九巴掛牌固定用果部車,唔同司機開如果都o甘慢咪虧車
水溫都好似關事,唔排除架車自己set左d野降低輸出
另外以前529全九頭年代我會搭曬堆9028-9040翻學會等當年勁車9028,9036,9037,9038,9040先上
你可以話我無聊,但系同你講有d人都會o甘做。

呢個post有排都唔應該完

評分

JJ6021@296M + 1 + 1 絶對同意!!!

查看全部評分

お可愛いこと~