hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴新車費表
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴新車費表

樂仔〞 發表於 2014-7-4 11:29 | 顯示全部樓層

原帖由 miklcct 於 2014-7-4 10:43 發表

小巴唔係收$7(何文田$4.6)咩?我就係嫌小巴貴先想搭返6F。

P.S. 留名等睇82B 71A等路線繼續吉車遊街。

71A 作為富亨唯一一條鐵路接駁線 , 而且無其他線同佢爭 , 會吉車至奇 , 上繁保證可以繼續長頂長有
toyl 發表於 2014-7-4 11:32 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2014-7-4 08:20 發表
佐敦上西鐵20蚊程,油旺上西鐵都要1819蚊,仲要行獲勁,就算買月票都唔係平得幾多,仲要等幾班先有機會上得的西鐵,試問吸引力幾大?

九龍灣搭西鐵$21.6,巴士只加7毫,真係「超值」
1314 發表於 2014-7-4 12:02 | 顯示全部樓層
原帖由 avianwind 於 2014-7-4 08:16 發表
睇左幾條獨營過海線的分段收費

- 過海底隧道後往寶馬山/九龍城(盛德街) $5.70
- 怡和街往九龍城(盛德街) $9.30 [←同116鬥,無加價]
- 馬頭圍往寶馬山 $9.70   [←肯行一個站差$1.1]

- 過東區海底隧道後 ...

基本上108不斷加全程收費只係因為係寶馬山係過海獨市兼高尚住宅區
所以係九龍果邊過海,九巴都唔想收得太貴,但又要同時2個方向都要收同樣既全程收費,
係九龍果邊唯一辦法咪就係總站之後果個站設分段收費

係108既全程收費亦反映出,如果所有過海線都跟住九巴同步一齊加價的話,基本上除左301同E11外,九龍往返港島既過海線已經收到10.8或以上

matchnacu 發表於 2014-7-4 13:26 | 顯示全部樓層

今次加價似乎係長途加得多過短途,馬鞍山出九龍大多要比多4毫子,但沙田係2-3毫,再加兩次價,馬鞍山出九龍會出現10蚊一程ge心理關口,今次大埔已經有幾條突破咗
ma212223 發表於 2014-7-4 13:45 | 顯示全部樓層

回復 54# 的帖子

長途金額加多過短途係常識
明白percentage change嘅概念就知點解
一出RDP   要去鵝頸橋?
rkkwan 發表於 2014-7-4 13:53 | 顯示全部樓層
最貴嘅加得最少,因為頂盡$0.7。例如373A $23.6加到$24.3,加幅只有3%。西鐵大西北去港島,一般加$0.9。
JF1261 發表於 2014-7-4 14:08 | 顯示全部樓層

原帖由 EX-TL 於 2014-7-4 00:18 發表

唔係今唔今鋪問題, 而係有堆人鬧係鬧到出聲果隻, 同時有班人認為冇問題但唔講出聲啫,
其實我都認同轉乘優惠係應該酌量減少, 當然唔係年年咁減一兩毫, 而係短途線加價加少一毫,
轉乘優惠又減番一毫咁, 純粹玩數字遊 ...

咁樣好易比九巴過橋抽板, 今日先例一開
難保第日九巴短途照加, 轉乘額唔加, 轉車客被雙重加價

同埋有無轉乘優惠都好啦, 九巴短途線跟本先天已經收得貴過對面新城好多
所以一有小巴競爭就輸成條街, 無計九巴跟本無野羸

講真, d 人話咩轉乘搞到7成路線蝕錢, 但有無諗過無轉乘的話長途線會唔會咁好搵
就好似TKO 出市區的轉乘, 九巴無轉乘的話, d 客分分鐘搭晒小巴/巴士落地鐵站轉鐵算,
反正唔見得九巴路線真係好有競爭力

仲有d 轉乘出現係為左cut 點對點長途線, 反而應該略平於直車先合理
轉車用多左起碼10-20分鐘時間, 因為巴士唔似得港鐵咁密車

利申: 被轉乘的乘客

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
hon_son_wilson + 1 被轉乘 有同感

查看全部評分

exspeed 發表於 2014-7-4 16:11 | 顯示全部樓層
原帖由 miklcct 於 2014-7-4 10:43 發表

小巴唔係收$7(何文田$4.6)咩?我就係嫌小巴貴先想搭返6F。

講緊紅小, 唔係 28M
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
tsoikc 發表於 2014-7-4 18:04 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2014-7-3 21:51 發表

14 $6.8
A22 $7
豪華巴士會更多搭客

其實由14收到6.5開始, 我由佐敦返觀塘都只坐A22而不坐14.
就算A22係用E500, 我都情願坐佢好過坐14.
如果出年九巴又加, 城巴唔加, 到時14好大可能就貴過A22分段.

自己隨便睇左幾條線, 睇完後見到1A收到7.2, 心諗會唔會過份左少少.
277E/P就更唔洗講, 禁樣的班次收呢個價?
74X終於都過10蚊.
跟住見到自己返工條線由4.9 --> 5.1. 終於無得係10蚊來回公司和屋企之間.

上次加價已經覺得佢搶錢, 今次加價個人角度係不能接受.
用電時請注意安全!
lsc04d11 發表於 2014-7-4 21:28 | 顯示全部樓層

原帖由 tsoikc 於 4-7-2014 06:04 PM 發表

跟住見到自己返工條線由4.9 --> 5.1. 終於無得係10蚊來回公司和屋企之間.

上次加價已經覺得佢搶錢, 今次加價個人角度係不能接受.

如果每日交通費用多$0.4,在通漲社會都不能接受的話,你下年人工如果有得既話,多過$100,我都不能接受。
而且你咁話,個個乘客都要俾多左錢,可以接受的就只有哂證職員及$2乘客?($2乘客既話令納稅人負擔再加!)
職員可能都不滿意加幅,因為與其加薪有關!

為何在千禧年後,個個經歷過金融風暴,就唔記得以前通漲既年代都係年年加價,但反對聲音沒那麼大的啊………
再講,有人爭取(鐵路)可加可減機制凍至2017年既話,一個唔好彩既話,2015、2016年通縮既話,咁就變成不可減,到時大家就大鑊喇。