hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田區巴士線客量
開啟左側

[經歷分享/報告] 沙田區巴士線客量

pch_yeung 發表於 2014-7-7 10:43 | 顯示全部樓層

89: 以正常班次計, 早繁通常只是雙向坐滿, 反而下繁會雙向頂閘, 班次一疏就麻煩等下班
北行流水客會超過20人

81: 上學時間南行有很多短途客, 可以帝都頂閘, 美林無咗半車客, 最多坐滿上山
ccchhhuuunnn 發表於 2014-7-7 10:58 | 顯示全部樓層
原帖由 bobbycheng 於 2014-7-6 19:43 發表
以前89C下繁石門工業區都有頗多人搭出觀塘
唔知而家情況點?

幾多人
幾乎吉車黎, 但載一大堆人走
下繁濱景站89C人龍僅次於班次飄忽嘅40X/43X(以43X為主)
長過87D, 85X等

HG6729 發表於 2014-7-7 12:51 | 顯示全部樓層
原帖由 ccchhhuuunnn 於 2014-7-7 10:58 發表

幾多人
幾乎吉車黎, 但載一大堆人走
下繁濱景站89C人龍僅次於班次飄忽嘅40X/43X(以43X為主)
長過87D, 85X等

但班次就疏過2條荃葵線好多呢
其實石門放工時間都只集中在1730-1815 時段
整多2-3 班ORDER 車又可唔可以呢?

現在的情況已經要稽查 控制d 客, 廢事打後的站上唔到
Mandy+263M=HG6729
ccchhhuuunnn 發表於 2014-7-7 12:59 | 顯示全部樓層

原帖由 HG6729 於 2014-7-7 12:51 發表

但班次就疏過2條荃葵線好多呢
其實石門放工時間都只集中在1730-1815 時段
整多2-3 班ORDER 車又可唔可以呢?

現在的情況已經要稽查 控制d 客, 廢事打後的站上唔到 ...

89C班次疏但穩定, 尚算跟時間表
長龍但車一黎就清曬, 唔會上唔到車

40X同43X無定向班次, 尤以43X為甚
經常等超過10-15分鐘都無車到,明顯無跟足時間表
有時反而靠43P幫手清客
43P固定班次, 仲穩定過43X
有時連續兩班43P(相隔10分鐘)都未見有43X, 密過43X
43X一車(甚至兩三車)上唔曬係等閒事 (近乎尾站又唔怪得曬佢)
matchnacu 發表於 2014-7-7 13:53 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2014-7-6 22:06 發表
81C好似得11000客左右
雖然過萬客不算太差
但比起以前風光是差好遠了

你要咁比,好多線都唔似以前咁啦! 85K最開頭都做到3分鐘,我未出世,我唔知實際點啦!仲有85M,甚至84M早繁都會頂閘,宜家你望下84M個客量幾差,相信除咗落咗波一齊趕返工ge日子之外,頂閘係奇蹟。

另外,可以解答版主問題81C 281X 客量,(以約七點七到富安ge班車計),一般會滿座入獅隧,可能有幾個要企,至於同一段回程81C則車窗位半滿到啦
matchnacu 發表於 2014-7-7 13:59 | 顯示全部樓層
原帖由 ccchhhuuunnn 於 2014-7-7 12:59 發表

89C班次疏但穩定, 尚算跟時間表
長龍但車一黎就清曬, 唔會上唔到車

40X同43X無定向班次, 尤以43X為甚
經常等超過10-15分鐘都無車到,明顯無跟足時間表
有時反而靠43P幫手清客
43P固定班次, 仲穩定過43X
有時連續兩 ...

43X可能我比較好彩,我搭親見到一部走,等約10分鐘就有第2部,但我都見過1次43X早繁遲咗到,但之後嗰部3分鐘就埋站,仲要爆
AVW28 發表於 2014-7-7 15:30 | 顯示全部樓層

原帖由 matchnacu 於 2014-7-7 13:53 發表

你要咁比,好多線都唔似以前咁啦! 85K最開頭都做到3分鐘,我未出世,我唔知實際點啦!仲有85M,甚至84M早繁都會頂閘,宜家你望下84M個客量幾差,相信除咗落咗波一齊趕返工ge日子之外,頂閘係奇蹟。

另外,可以解答版主問題81C 281X 客 ...

85K係未改行頌安前(1997年之前),早繁恆安總站可以打爆一架車(S3N/S3BL/S3M),唔係總站的話係唔駛旨意上到車(就算上到車都隨時要做閘長);果陣住耀安的都會刻意行去恆安總站搭車。我見過最勁係總站三部車一齊上客。
改行頌安後(1997年起),雖然未至於非總站上唔到車,但想有位坐就一定要係總站搭。
改行錦泰後(2001年起),基本上好少總站就打爆呢樣野(除非甩班、馬鐵壞車等),係分站上車(錦鞍苑或之前)都有機會有位坐。
LL3850
BlackBird 發表於 2014-7-7 23:44 | 顯示全部樓層
原帖由 SE7378 於 2014-7-6 17:11 發表
搭單同埋以下路線的客量:

1. 43P
2. 272A/272K
3. 682/682A/682B/682P
4. 86/86A/86X
5. 80X/89B
6. 72A/73A
7. 81
8. 80K/88K

86上下繁會頂閘,試過石硤尾上車做閘長
86A就差過86,唔會頂閘,但係會企幾個
2條線非繁主要載空氣

至於73A,主要係大埔<>大窩西,沙田極少客
P960早日摺線
AVW28 發表於 2014-7-8 07:48 | 顯示全部樓層
原帖由 BlackBird 於 2014-7-7 23:44 發表

86上下繁會頂閘,試過石硤尾上車做閘長
86A就差過86,唔會頂閘,但係會企幾個
2條線非繁主要載空氣

至於73A,主要係大埔大窩西,沙田極少客

73A有咁既情況,係華明至廣福之間的雙向分段和與73的分工定位所影響。
去北區方向,由沙田出發,不論去大埔定粉嶺,都要比全費($10.5),
見到咁既價錢,我搭東鐵唔好?

如果沙田去太和/帝欣苑之間做埋雙向分段收費(建議不超過$8.5),
都應該吸到d火炭/第一城返工客較岩時間等佢
(前提要係某d站寫低預計到站時間,例如山尾街、寶鄉街、廣福、中大、太和等)。
當然其吸引力始終遠遠不及東鐵。

至於沙田方向,停埋/改停廣福道會好d(當然73都要咁做)。
果個站係大部分大埔市區線都停,人流較為集中。

這是73A想做兩批客(華明至大埔、大埔至沙田)的方法。

LL3850