hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 駕駛72巴士既車長鍾意碌車?!
開啟左側

[經歷分享/報告] 駕駛72巴士既車長鍾意碌車?!

ATR83 發表於 2014-7-5 23:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

平時我會搭72返工同放工,本身此線上繁時段班次係唔穩定
我試過等足40分鐘先有車來,好明顯中間有收車,去CS投訴都無用

重點係搭過幾班唔同時段既班次,車長們好似未訓醒咁,成程車長期
40-50km/h,明明可快d都好似特登收慢,變相本來40分鐘增加
成60分鐘 要知道碌車會變相間接增加乘客候車時間,九巴唔係
有指引叫車長要用正常車速行車嗎?一班都算,幾班都咁想點呢??

聽日就加價,好心正視一下啦!

知足‧就能活得幸福
FBI2 發表於 2014-7-5 23:36 | 顯示全部樓層
72真係好多碌神,荔廠和S廠蛇車那班更恐怖

你應該打去27454466投訴,一次投訴沒用,要持續地打去嘈,每天打一次,打到車長都驚為止.

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
DA8218 + 1 + 1 要持續地打去嘈,每天打一次,打到車長都驚為 ...

查看全部評分

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
deep3@italk 發表於 2014-7-6 01:03 | 顯示全部樓層
題外一問, 最近72 係咪換晒全直梯車掛牌?
zheng_nian_1993 發表於 2014-7-6 02:08 | 顯示全部樓層

原帖由 deep3@italk 於 2014-7-6 01:03 發表

係,B9 E500同金雞都有......
kmb71k 發表於 2014-7-6 07:45 | 顯示全部樓層
原帖由 ATR83 於 2014-7-5 23:32 發表
重點係搭過幾班唔同時段既班次,車長們好似未訓醒咁,成程車長期
40-50km/h,明明可快d都好似特登收慢,變相本來40分鐘增加
成60分鐘 要知道碌車會變相間接增加乘客候車時間,九巴唔係
有指引叫車長要用正常車速行車嗎?一班都算,幾班都咁想點呢??

40分鐘? 邊度去邊度先?
72有車手o架, 搭過有個後生仔可以唔駛一個鐘由長沙灣返到太和
至於老一批, 全程最多都係65分鐘左右, 又未至於太過碌

原帖由 deep3@italk 於 2014-7-6 01:03 發表

水廠全線AVBWU+ATEU, 荔廠兩架ASU

以上回應,是否可行?是否合適?
fkc 發表於 2014-7-6 10:37 | 顯示全部樓層
我仲以為系ctb果條72,下一次麻煩你講清楚少少...
ctb果條72都幾多下ga...
 樓主| ATR83 發表於 2014-7-6 11:57 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb71k 於 2014-7-6 07:45 AM 發表

40分鐘? 邊度去邊度先?
72有車手o架, 搭過有個後生仔可以唔駛一個鐘由長沙灣返到太和
至於老一批, 全程最多都係65分鐘左右, 又未至於太過碌

水廠全線AVBWU+ATEU, 荔廠兩架ASU ...

運頭角里至基隆街
基本上我咩車型都搭過,白板正常車速,威蛋睇車長肯唔肯去,ASU唔差
ATEU ok,最慢係膠豬
知足‧就能活得幸福
deep3@italk 發表於 2014-7-6 18:06 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2014-7-6 07:45 發表

水廠全線AVBWU+ATEU, 荔廠兩架ASU ...

因咩事咁賣大包? 而家見佢用車仲新過72X......
kmb71k 發表於 2014-7-6 19:00 | 顯示全部樓層
原帖由 ATR83 於 2014-7-6 11:57 發表

運頭角里至基隆街
基本上我咩車型都搭過,白板正常車速,威蛋睇車長肯唔肯去,ASU唔差
ATEU ok,最慢係膠豬

坐過NX3079返太和, 果次撞正又壞火車, 沙中上車頂閘, 一上崇基學院大斜路慢到無朋友, 完全無力水
成日想試ASU跑大埔公路, 但就唔到時間

原帖由 deep3@italk 於 2014-7-6 18:06 發表
因咩事咁賣大包? 而家見佢用車仲新過72X......

81部份派車仲舊過72

以上回應,是否可行?是否合適?
petcity 發表於 2014-7-6 19:12 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽