hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西港島線及南港島線(東段)公共交通服務重組計劃進度報告 ...
開啟左側

[服務調整] 西港島線及南港島線(東段)公共交通服務重組計劃進度報告

張偉沖 發表於 2014-7-15 23:08 | 顯示全部樓層

原帖由 wingho_cwh 於 2014-7-15 12:13 發表

拿。。。師兄講九龍方向上白田浪費時間呢個我不予置評,事關我唔太清楚入一入石峽尾既塞車位會延長幾多既行車時間。
但係用隧道線執流水客,又唔可以話樓主錯晒。。因為呢個根本就係現時巴士公司唔想做流水線呢類雞肋生 ...

你自己唔做好流水, 要長途客幫你埋單, 仲咁大聲?

流水客佔用隧巴線資源, 拖低效率, 減慢回車, 對巴士公司營運唔見得有幫助,
宜家有隧道線執流水客唔代表可以合理化呢個情況架.
盲目反對 香港已死
Ravenclaw 發表於 2014-7-15 23:25 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-7-15 12:12 發表

無人講過要班班車上白田,但係亦唔見得一定要全部無晒。

事實係巴士公司擺明要推白田邨往返旺角至油麻地的流水客上 104,
呢班客唔係好多,但係又唔見得好少,多個客就係多個客,況且班兩蚊客一星期六日仲有政府補貼…
話知 ...

槍914難度相當,特別系巴士公司踢佢出怡和街想做大佢時...

其實117同914系有份做荔枝角道,不過巴士公司唔想用914做(佢用新版914x試水溫),但可惜無論117定914,荔枝角道都唔系好show佢...

117呢,就我隨口講ge...我就系見荔枝角道個用量咁細,我先淋條屎忽數出黎,用佢食白田區內,同埋吸下銅鑼灣白田居民(唔expect好多,但非繁應該會多過中上環灣仔,特別系鐵都要轉2次車)...

我上面個POST話有條有關澤安的屎忽數系咩咁ge,有2個,2選1...

1. KEEP 104澤安特班,104保留早繁往港島服務,槍301,紅隧口乘機起價,唔收$8.40,收$9.30...
2. 成條301拉過去白田,紅隧口照舊$8.40,白田$9.80,不過301要大幅減班次...
LP1200 發表於 2014-7-15 23:57 | 顯示全部樓層

回復 73# 的帖子

南港島線食到哂171班過海客先算
除非佢係重鐵模式,咁就無得講
所以171可見既將來應該只係cut正字軌轉蛇
就算真係要cut車,頂多咪cut 1-2部
Lovey Dovey
Ravenclaw 發表於 2014-7-16 00:36 | 顯示全部樓層

原帖由 LP1200 於 2014-7-15 23:57 發表
南港島線食到哂171班過海客先算
除非佢係重鐵模式,咁就無得講
所以171可見既將來應該只係cut正字軌轉蛇
就算真係要cut車,頂多咪cut 1-2部

呵,咁就仲大濟...

南港島線食唔晒d客,同乘客選擇搭咩交通,系2件事黎...

以前d討論區成日有人話鐵路爆,所以某同鐵路平排的東區西九過海線繼續好客,你淋真d,件事真系咁?只系有人將鐵路飽和呢樣野放大而已...

當然,我承認鐵路飽和系有問題的,但唔好借呢樣野過橋...

乘客就算架地鐵點爆法都好,一般市民都系以鐵路為優先的,呢個已經變成香港文化,有鐵的地方,最終佢都系會去乖乖地去迫地鐵,只要唔系太轉接就得啦...

南港島線食唔食得晒我唔知,但我會擔心一樣野,就系佢有沒計埋系南港西段未通車前,東段唔cover的區域,會有班去轉東段的乘客呢?如果佢沒計埋呢班人,就有機會出事,爆大獲...

Anyway,如果依原方案,176只系繁時線,咁當然171頂多只系減1-2架,因為紅隧口依然佔好多人...
FD5410 發表於 2014-7-16 15:16 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-7-15 23:08 發表

你自己唔做好流水, 要長途客幫你埋單, 仲咁大聲?

流水客佔用隧巴線資源, 拖低效率, 減慢回車, 對巴士公司營運唔見得有幫助,
宜家有隧道線執流水客唔代表可以合理化呢個情況架. ...
的確正路咁諗, 用隧巴做流水線係唔合理
但響現實環境, 咁做真係無可厚非

白田呢個位, 唔用 104
一係用 2E 轉乘, 一係就要砌條新線
但兩個方法巴士公司都肯定收少左
班居民都未必肯轉車
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
FD5410 發表於 2014-7-16 15:20 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2014-7-15 23:25 發表

槍914難度相當,特別系巴士公司踢佢出怡和街想做大佢時...

其實117同914系有份做荔枝角道,不過巴士公司唔想用914做(佢用新版914x試水溫),但可惜無論117定914,荔枝角道都唔系好show佢...

117呢,就我隨口講ge...我就系見 ...
301 咁耐都未被 104 食埋, 好似就係兩巴時段問題
所以要殺 301 唔係咁易
更遑論拉 301 上白田, 紅隧口加分段...
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
wingho_cwh 發表於 2014-7-17 11:01 | 顯示全部樓層

原帖由 FD5410 於 2014-7-16 15:20 發表
301 咁耐都未被 104 食埋, 好似就係兩巴時段問題
所以要殺 301 唔係咁易
更遑論拉 301 上白田, 紅隧口加分段...

兩巴時段既問題就唔清楚啦。。反正果d有錢賺既聯營線,兩間公司分別都會
間中開特別車搶對家生意。。
不過其實重點都唔係呢度,而係301 「繁時附減費」呢盤屎忽數。。如果104食番301,兩巴就發上發啦,事關位位收多一蚊喎。。。一日隨時收多幾千甚至幾萬蚊喎。。。

可惜要乘客位位比多一蚊,係好難過到區議會既一件事。。但係如果比全日行走既104 有一個特別優惠,隧道口收$8.4 罷就呢,其他區又會爭住要所有隧道線(至少係所有紅隧線)隧道口收$8.4,咪做壞個頭囉。。。

301 因為佢本身係繁忙時間優惠路線,所以先可以用「特別優惠」呢個理由解釋得到,但係如果要套落全日既104度,難度就高了。。。

順便回應一下沖哥(91樓)對小弟就過海線幫流水線埋單既質詢,其實有如95樓FD5410兄既講法一樣,係一個無奈既事實,小弟都好唔想合理化呢個問題(我個荷包都因為呢個問題漏緊水架。。唔好當我唔關心先得架。。
大家都知道如果可以做番好本土流水線就梗係最好啦,但係問題係巴士公司偏向飛走某d區(例如水街以東,中環地鐵砵典戶街以西等地,即係西營盤+上環)唔做嘛。。。城巴新巴但求唔作出實際加價,影響所有路線既受歡迎程度(事關好客線都加價既話,可能會趕走一部分重價錢既乘客去MTR,結果到頭來可能仲賺少左),於是就諗出左「5X西行式」屎忽數執旺區流水客,順便跳左d地勢唔好,唔近快速公路(所以無法執行流水線改快「變相加價」)既位置,用隧道巴密車既形式「一雞兩味」地掠水:第一係開特車搶對家生意同流水客,第二係對西上環客進行持續既「耐力考驗加價」,最終趕晒d乘客上隧道巴以賺取最多利潤(雖然呢種流水要同對家拆賬,但由於係對家地頭都可以搶到生意,咪打和囉~ 最終都實無輸蝕架

總結一下啦,我好認同樓上「殺301唔客易」既講法。另外就係流水線既問題,可作另文討論,以免騎劫左個post,因為呢個並唔係只關西區既事。。。
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
Ravenclaw 發表於 2014-7-17 13:36 | 顯示全部樓層
原帖由 wingho_cwh 於 2014-7-17 11:01 發表

兩巴時段既問題就唔清楚啦。。反正果d有錢賺既聯營線,兩間公司分別都會間中開特別車搶對家生意。。不過其實重點都唔係呢度,而係301 「繁時附減費」呢盤屎忽數。。如果104食番301,兩巴就發上發啦,事關位位收多一蚊喎。。 ...

5X將來仲屎忽啦,東行西祥街走...