hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴屯西某線勢力強大車長
開啟左側

九巴屯西某線勢力強大車長

MK 發表於 2014-7-13 13:38 | 顯示全部樓層

紅簿仔 = 匪派工會 ?
完來入工會咁好福利 ?!
PB602 發表於 2014-7-13 17:55 | 顯示全部樓層
紅簿仔一出,車務主任都要跪低!如果九巴留難紅簿仔工友,總會大可以向北京打報告,再由北京向運輸署施壓取消九巴專利權,到時交由新時代巴士行走整個九巴網絡。
johnchan86c 發表於 2014-7-15 13:08 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2014-7-13 17:55 發表
紅簿仔一出,車務主任都要跪低!如果九巴留難紅簿仔工友,總會大可以向北京打報告,再由北京向運輸署施壓取消九巴專利權,到時交由新時代巴士行走整個九巴網絡。 ...
o甘點解當事人仲要等候宣判?
petcity 發表於 2014-7-15 22:38 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
gordon 發表於 2014-7-16 09:38 | 顯示全部樓層
九龍灣廠都有個咁既人:
原本係某隧道線長夜, 通街閘人, 用高燈射其他師兄, 見同線前車就死啄唔爬頭, 等前車師兄載晒......
甚至在路途上見到仇家, 可以將車放在路中心扮意外, 冇半個鐘都唔走, 上次塞晒成條軒尼詩道就係佢
做開果頭的小巴的士貨車司機都已經認得佢, 若他編休或鋤假, 掛牌車由其他後備接手, 接手的就要好小心, 因為隨時被玩, 在同業(新巴/城巴)之間, 佢個大名都好多人聽過, 遠近馳名, 甚至山卡啦到數碼港都識佢......新城師兄上佢車, 佢一D面都唔俾, 照叫人拍卡/入錢......
最後有傳高層人事有變, 將佢甩左出來做大後備, 並指令不得上掛任何路線.

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
kl4903 發表於 2014-7-16 09:43 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2014-7-16 09:38 發表
九龍灣廠都有個咁既人:
原本係某隧道線長夜, 通街閘人, 用高燈射其他師兄, 見同線前車就死啄唔爬頭, 等前車師兄載晒......
甚至在路途上見到仇家, 可以將車放在路中心扮意外, 冇半個鐘都唔走, 上次塞晒成條軒尼詩道 ...

呢位人兄最近經常返前掛牌線九龍區總站隔離坑既路線
又成功建立多一批仇家
永 遠 懷 念 邪 車 子 JE 1812 ‧‧‧
VA52-HN6509 發表於 2014-7-16 22:02 | 顯示全部樓層

原帖由 gordon 於 2014-7-16 09:38 發表
九龍灣廠都有個咁既人:
甚至在路途上見到仇家, 可以將車放在路中心扮意外, 冇半個鐘都唔走, 上次塞晒成條軒尼詩道 ...
呢位師傳係咪姓連? 如果係既的確好出名
我身邊識既車長係來自荔廠又好...甚至屯廠既都好都曾經有聽過佢個名

甚至的確新城都有人知佢來頭
早排坐 KZ1422 佢見到個新記卡佬上車叫"入錢呀師兄"
結果個新記卡佬同佢嘈起上來...

nwfb1601 發表於 2014-7-16 22:15 | 顯示全部樓層
原帖由 VA52-HN6509 於 2014-7-16 22:02 發表

呢位師傳係咪姓連? 如果係既的確好出名
我身邊識既車長係來自荔廠又好...甚至屯廠既都好都曾經有聽過佢個名

甚至的確新城都有人知佢來頭
早排坐 KZ1422 佢見到個新記卡佬上車叫"入錢呀師兄"
結果個新記卡佬同佢嘈起上來...

睇樓上巴打0既形容,我好肯定佢講0個個係連大師兄。

同埋佢玩其他行家已經好濕碎,佢係可以沙膽到連差佬都夠膽玩,我
曾經見過佢對住部 EU 車狂 chok 高燈。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
VA52-HN6509 發表於 2014-7-16 22:28 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2014-7-16 22:15 發表

睇樓上巴打0既形容,我好肯定佢講0個個係連大師兄。

同埋佢玩其他行家已經好濕碎,佢係可以沙膽到連差佬都夠膽玩,我
曾經見過佢對住部  ...
其實係 101 最出名都係佢嫁啦,殺證殺到出晒名,又要得罪咁多師兄師姐...
我亦都曾經見過佢個名牌比其他車長影左上 fb 話佢殺證一事...

唔係嘛...可以離譜到咁呀?
如果我係警察仲唔落車玩返佢一濟?

講起 101,以前有位姓李既車長又係被同事排斥既
個位李車長好似上過電視講過獅隧塞車既問題 (佢個陣掛 74X)

gordon 發表於 2014-7-17 13:04 | 顯示全部樓層

原帖由
VA52-HN6509
於 2014-7-16 22:28 發表

其實係 101 最出名都係佢嫁啦,殺證殺到出晒名,又要得罪咁多師兄師姐...
我亦都曾經見過佢個名牌比其他車長影左上 fb 話佢殺證一事...

唔係嘛...可以離譜到咁呀?
如果我係警察仲唔落車玩返佢一濟?

講起 101, ...
幸好他已不是101掛牌, 現在為長夜大後備加一個月2-3天追早更, 曾經替3D, 7B, 17, 106, 116, 當中以17的機會最高
仲有一樣, 如果佢當日在17, 佢唔單止會玩行家, 仲會玩學神(17沿線有三個考牌中心 - 培正道, 忠義街, 天光道, 不過唔知佢夠唔夠膽玩考緊牌的車呢, 考牌官在車上果D呢.....)

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法