hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 73A重組縮路線,巴士客不滿
開啟左側

[問題] 73A重組縮路線,巴士客不滿

ccchhhuuunnn 發表於 2014-7-17 17:25 | 顯示全部樓層

原帖由 TYChow 於 2014-7-16 14:25 發表

如果你話73A要Cut去火炭,不如話將73A拉去沙田圍啦!

至少河畔花園又係有中大學生,附近同沙角博康村又有大排擋,夜晚都有客啦!而沙田圍又唔近東鐵車站,比火炭更多客啦!

反之,山尾街行無幾遠就係火車站,玻璃屋又有一蚊機,將73A ...

大排檔都好牽強
去沙角都係經大圍鐵轉鐵
食完走人梗係一大班人夾份搭的士
無人一支公去食宵, 仲要同你等巴士

利申:舊生

張偉沖 發表於 2014-7-17 23:06 | 顯示全部樓層
原帖由 wawawa 於 2014-7-17 16:34 發表

博康同沙角其實可以去乙明搭72A,唔需要郁73A,如果唔係到時兩條線會重疊。

72A 停埋第一城踢走73A 仲好啦,
廢物利用下都好啊.

不過, 73/73A 真係可以考慮下合併.
盲目反對 香港已死
JF1261 發表於 2014-7-17 23:10 | 顯示全部樓層
縮去火炭不如縮去廣福邨啦, 搵個位擺車姐

合併73/ 73A?
73 要兜大埔, 又入工業邨架喎, 真正兜路王

火炭? 72A 兜完第一城再兜埋火炭未得囉,
整左條新一代遊車河廢物線出來之後又可以大條道理咁話巴士唔係要來兜路, 再成條72A KO 埋佢

張偉沖 發表於 2014-7-17 23:19 | 顯示全部樓層

原帖由 JF1261 於 2014-7-17 23:10 發表
縮去火炭不如縮去廣福邨啦, 搵個位擺車姐

合併73/ 73A?
73 要兜大埔, 又入工業邨架喎, 真正兜路王

火炭? 72A 兜完第一城再兜埋火炭未得囉,
整左條新一代遊車河廢物線出來之後又可以大條道理咁話巴士唔係要來 ...

合併左就唔經埔公啦, 埔公推比72A, 做到廢物利用的效果.
盲目反對 香港已死
JF1261 發表於 2014-7-17 23:23 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-7-17 23:19 發表

合併左就唔經埔公啦, 埔公推比72A, 做到廢物利用的效果.

即係你心中的73A 應該改成
火炭-粉嶺 經吐露港/科學園, 廣福邨, 廣福道, 大窩西支路?

認真講句, 留返係愉翠苑, 唔經火炭, 再去科學園
肯定好客過縮到火炭...

火炭推比72A 做啦, 反正非繁時無客
TYChow 發表於 2014-7-18 01:26 | 顯示全部樓層
其實,72、72A同88K都可能存在重疊問題,上述三線在大圍到火炭的行車路線係平行呢!

可能丹尼士哥哥同角欣姐姐唔知,以前樂景街係掘頭路,只有88K行係好正常,但而家樂景街可以直通中文大學,o甘72同72A都可以行樂景街而不會被視作兜路啦!

反正龐姐姐又認為樂景街巴士服務不足,比多兩條線都好合理o者,但如是者,72、72A同88K就要作出路線同班次上的協調,三線同一方向的巴士唔好一齊出現,否則就是浪費巴士。如果做得靚,八區就可以騰空幾架巴士出來,73A、74A就可以轉做吐公特快線都得,甚至開多一條服務上水的吐公線啦!

ccchhhuuunnn 發表於 2014-7-18 09:28 | 顯示全部樓層

尋日收工見單層73A第一城出黎已經企十個左右
火炭實頂閘, 有可能會上唔曬
更加無必要cut走第一城只去火炭

反而非繁真係邊個位都拍烏蠅
cut非繁比任何73A縮線改線都還要合理
只係cut非繁無任何代替品, 連BBI都難搞
kmb71k 發表於 2014-7-18 18:00 | 顯示全部樓層
原帖由 TYChow 於 2014-7-18 01:26 發表
其實,72、72A同88K都可能存在重疊問題,上述三線在大圍到火炭的行車路線係平行呢!

可能丹尼士哥哥同角欣姐姐唔知,以前樂景街係掘頭路,只有88K行係好正常,但而家樂景街可以直通中文大學,o甘72同72A都可以行樂景街而不會被視作兜路啦!

反正龐姐姐又認為樂景街巴士服務不足,比多兩條線都好合理o者,但如是者,72、72A同88K就要作出路線同班次上的協調,三線同一方向的巴士唔好一齊出現,否則就是浪費巴士。如果做得靚,八區就可以騰空幾架巴士出來,73A、74A就可以轉做吐公特快線都得,甚至開多一條服務上水的吐公線啦!

樂景街/駿景園通去大埔公路既支路如果可以放寬俾巴士行就唔駛咁煩啦
以上回應,是否可行?是否合適?
Oliver_ME16 發表於 2014-7-18 22:33 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2014-7-18 18:00 發表

樂景街/駿景園通去大埔公路既支路如果可以放寬俾巴士行就唔駛咁煩啦

冇計,當年村民講到明唔比巴士入,如果唔係佢地就封路
我...
kmb71k 發表於 2014-7-19 00:00 | 顯示全部樓層

原帖由 Oliver_ME16 於 2014-7-18 22:33 發表

冇計,當年村民講到明唔比巴士入,如果唔係佢地就封路

所以我一直都覺得居住呢類村落既原居民係零舍惡D及有牙力
例如抽水都想講下隔幾個山頭既74D
以上回應,是否可行?是否合適?