hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 73A重組縮路線,巴士客不滿
開啟左側

[問題] 73A重組縮路線,巴士客不滿

kmb71k 發表於 2014-7-14 17:55 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2014-7-14 13:03 發表

中大滿座代表全部都係第一城上車?

況且, 單層滿座就唔好講出來啦, 認屎認屁有鬼用,
你73A 咁掂就唔會攪到半個鐘一班車啦, 未縮短前都係咁上下班次咋. ...

唔係第一城上車唔通係九肚山上車?
而家就係半粒鐘一班先至儲到一班客, 以前無定向班次叫人點等?
以上回應,是否可行?是否合適?
castanopsis 發表於 2014-7-14 19:57 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2014-7-14 17:55 發表

唔係第一城上車唔通係九肚山上車?
而家就係半粒鐘一班先至儲到一班客, 以前無定向班次叫人點等?

我相信火炭上車的人應該比較多....
capricorn 發表於 2014-7-14 20:45 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2014-7-14 19:57 發表

我相信火炭上車的人應該比較多....
我見過一部73A兜一兜威爾斯由冇人變到要企人,去到火炭應該會頂閘

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
castanopsis + 1 原來如此,唔講都唔知

查看全部評分

238X 發表於 2014-7-14 21:28 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 14/7/2014 10:45 發表

搭鐵由第一城去到大圍, 唔知道你上左73A 未呢?

有得校啱時間等車真係唔同講法。
時間啱就等,唔啱就算,但一定唔係好似你講咁諗都唔諗。

當然有架 811 喺隔離車接車就係另一回事。
不過都係車程數 + 車費問題。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
SSBT 發表於 2014-7-14 21:53 | 顯示全部樓層
我唔明點解搭火車會叫做「保鐵」
上水粉嶺來回沙田,
火車有明顯優勢
除非73A 唔經大埔,
如果唔係都幾難吸引到北區<>沙田客
=0=
martin2000 發表於 2014-7-14 23:00 | 顯示全部樓層
講起綠小811, 真係火都嚟, 早繁係好多車, 但係架架都full呢, 喺第一城等廿分鐘都未必上到車
當年有82K去火炭, 本人親眼見每朝一有82K埋站, 起碼有三十個等811既客即係轉搭82K
而家無咗82K去火炭, 搞到個個都死等811, 不過每朝都總係有五、六個既趕時間既火炭工廠區客會有73A都照上既

搭馬鐵北上又要行10分鐘去馬鐵站, 又要兜去大圍, 仲要上上落落轉車, 返工返學多數都無人會咁搭
如果73A有沙田<->大埔雙向分段, 又有定點班次, 應該會吸引到唔少人轉投73A
不過, 如果有沙田<->大埔雙向收$7.8, 咁老九咪自打咀巴兼倒自己米, 82C個價喺區議會一家唔洗過
82C去大學站,科學園都收$7.3啦, 俾多五毫就去到大埔, 咪無人搭水魚線去大學站
TYChow 發表於 2014-7-15 01:39 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2014-7-14 10:45 發表
搭鐵由第一城去到大圍, 唔知道你上左73A 未呢?
去到大圍轉完車, 上埋東鐵到上水粉嶺, 你73A 咪又係係埔公遊緊花園.
我都未計第一城去上水搭鐵平過巴士一大截, 第一城有一蚊機添,
咩保鐵丫, 73A 吸引力低就低 ...

73A吸引力較弱係事實,但要改的話,阻力也太多,相信Handle不了!

搭得73A的人多是熟客,要搭的話,熟客會計時間等車,或者問站長
冇理由要遷就生客而犧牲熟客,熟客又不算少到會蝕大本;

原帖由 張偉沖 於 2014-7-14 13:03 發表
中大滿座代表全部都係第一城上車?
況且, 單層滿座就唔好講出來啦, 認屎認屁有鬼用,
你73A 咁掂就唔會攪到半個鐘一班車啦, 未縮短前都係咁上下班次咋. ...

73A其實係難改,早上北行去中大
有可能真的有一班中文大學學生搭73A的
有些第一城業主是租了單位出去俾大陸學生的
而家73A行定點班次,可以計到時間等車
而且中文大學依山而建,就算將來有82C
D人多數想在埔公行落山,好過在大學火車站行上山或者等校巴

至於下繁時段,就幾種客都有
小瀝源、威爾斯、山尾街有放工客,
星期六日沙田跑馬,連九肚山都有客,
你想人搭872?對唔住,872太貴喇,D馬迷唔會撘o架
你想改特快,權哥會贊成嗎?睇怕好難!
唔入山尾街,咁73A食乜?

其實7區根本唔夠車、8區調完都只係o岩o岩好,
如果我來調,我唔會第一下諗73A喇
8區仲有大把線要調,73A要調動的迫切性不太高。

kiwks-616 發表於 2014-7-15 08:15 | 顯示全部樓層

回復 35# 的帖子

如果以粉南黎講,73A同火車用既時間差唔多
AVW28 發表於 2014-7-15 09:29 | 顯示全部樓層
原帖由 martin2000 於 2014-7-14 23:00 發表
講起綠小811, 真係火都嚟, 早繁係好多車, 但係架架都full呢, 喺第一城等廿分鐘都未必上到車
當年有82K去火炭, 本人親眼見每朝一有82K埋站, 起碼有三十個等811既客即係轉搭82K
而家無咗82K去火炭, 搞到個個都死等811, 不過每朝都總係有五、六個既趕時間既火炭工廠區客會有73A都照上既

搭馬鐵北上又要行10分鐘去馬鐵站, 又要兜去大圍, 仲要上上落落轉車, 返工返學多數都無人會咁搭
如果73A有沙田<->大埔雙向分段, 又有定點班次, 應該會吸引到唔少人轉投73A
不過, 如果有沙田<->大埔雙向收$7.8, 咁老九咪自打咀巴兼倒自己米, 82C個價喺區議會一家唔洗過
82C去大學站,科學園都收$7.3啦, 俾多五毫就去到大埔, 咪無人搭水魚線去大學站

唔一定要兩邊方向分段收費一樣,我諗搭開73A既熟客都知,
沙田方向的雙向分段和北區方向的廣福分段都差幾毫子啦!
同樣情況可見於73。

其實唔貴過72A就得架喇!人地全程收$8.4,
73A北區方向的沙田往大埔(建議去到康樂園/太和)的分段分費跟佢收就岩。
LL3850
張偉沖 發表於 2014-7-15 09:46 | 顯示全部樓層

原帖由 TYChow 於 2014-7-15 01:39 發表
73A吸引力較弱係事實,但要改的話,阻力也太多,相信Handle不了!

搭得73A的人多是熟客,要搭的話,熟客會計時間等車,或者問站長
冇理由要遷就生客而犧牲熟客,熟客又不算少到會蝕大本;

所謂的阻力咪又係大埔班鄉紳, 但埔公已經有72 出沙田啦.
想去城河東仲有72A, 淨番低的第一城, 又有多少客肯碌全程73A?

73A 實應該縮去火炭.

73A其實係難改,早上北行去中大
有可能真的有一班中文大學學生搭73A的
有些第一城業主是租了單位出去俾大陸學生的
而家73A行定點班次,可以計到時間等車
而且中文大學依山而建,就算將來有82C
D人多數想在埔公行落山,好過在大學火車站行上山或者等校巴

港鐵有學生半價, 73A 吸到幾多學生客都成問題啦.
所以73A 定點班次吸引力遠遠不及307.

至於下繁時段,就幾種客都有
小瀝源、威爾斯、山尾街有放工客,
星期六日沙田跑馬,連九肚山都有客,
你想人搭872?對唔住,872太貴喇,D馬迷唔會撘o架
你想改特快,權哥會贊成嗎?睇怕好難!
唔入山尾街,咁73A食乜?

其實7區根本唔夠車、8區調完都只係o岩o岩好,
如果我來調,我唔會第一下諗73A喇
8區仲有大把線要調,73A要調動的迫切性不太高。

73A 應一早縮去山尾街啦, 反正73A 去到山尾街先多人上.
盲目反對 香港已死