hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 73A重組縮路線,巴士客不滿
開啟左側

[問題] 73A重組縮路線,巴士客不滿

eric278 發表於 2014-7-15 11:21 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2014-7-15 09:46 發表

港鐵有學生半價, 73A 吸到幾多學生客都成問題啦.
所以73A 定點 ...

中大校巴服務的欠佳已街知巷聞
由沙田第一城坐港鐵又要兜大圈而且要在大圍轉線
所以其實不少在第一城租屋住的中大生都有用73A往返的
還看香港公交
石頭 發表於 2014-7-15 11:42 | 顯示全部樓層
73同73A個聯合班次都係算數,73A一野掟去大埔搵位做總站,

73做15分鐘一班,再加返73<--->73A轉乘優惠,

好過而家焗人俾$10.5沙田去大埔,如果我在第一城都唔上73A la~

竟然有人話大埔公路有72出入沙田,長途線做短途客?

72客量未去到咁差吧,繁時班班爆,莫非沙田多到有半車人搭?

72應該提速飛起沙田同大埔公路,咁客量先有上升空間~
石頭 發表於 2014-7-15 11:46 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-7-15 09:46 發表

所港鐵有學生半價, 73A 吸到幾多學生客都成問題啦.
所以73A 定點班次吸引力遠遠不及307.

真係好笑,原來大埔既港鐵無學生半價,

所以307先有咁大吸引力咁多人搭?

張生,離題了,請集中焦點在主角73A身上!~
FBI2 發表於 2014-7-15 12:01 | 顯示全部樓層

原帖由 石頭 於 2014-7-15 11:42 發表
73同73A個聯合班次都係算數,73A一野掟去大埔搵位做總站,

73做15分鐘一班,再加返73<--->73A轉乘優惠,

好過而家焗人俾$10.5沙田去大埔,如果我在第一城都唔上73A la~

竟然有人話大埔公路有72出入沙田,長途線做短途客?

72客量 ...

沙田至大埔之間的73A,客量其實不算差,可以坐滿一部ASC,成三十幾人,好過71K.
再者,轉左定點後,73A客量係好左好多,條線唔太適宜大改.

至於72,非繁客量的確一般,但埔公最差的,仍然是74A.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
張偉沖 發表於 2014-7-15 12:38 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2014-7-15 11:46 發表

真係好笑,原來大埔既港鐵無學生半價,

所以307先有咁大吸引力咁多人搭?

張生,離題了,請集中焦點在主角73A身上!~

73A 同港鐵相比, 根本吸引力好低, 第一城段載客率咁低,
有定點班次都無用啦, 唔縮去火炭咪算好彩囉.
盲目反對 香港已死
Oliver_ME16 發表於 2014-7-15 23:13 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-7-15 12:38 發表

73A 同港鐵相比, 根本吸引力好低, 第一城段載客率咁低,
有定點班次都無用啦, 唔縮去火炭咪算好彩囉.

比你縮去火炭,慳一部車,但每班少三分一至半車客,
一個有正常常識o既人都唔會咁做喇.....

唔好唔記得以前冇拿打素冇北區醫院,
大埔同北區仲有好多舊症病人要出威爾斯睇醫生,
唔係個個人都好似呀張生你身體健康,長命百歲嫁.
我...
張偉沖 發表於 2014-7-15 23:24 | 顯示全部樓層

原帖由 Oliver_ME16 於 2014-7-15 23:13 發表

比你縮去火炭,慳一部車,但每班少三分一至半車客,
一個有正常常識o既人都唔會咁做喇.....

唔好唔記得以前冇拿打素冇北區醫院,
大埔同北區仲有好多舊症病人要出威爾斯睇醫生,
唔係個個人都好似呀張生你身體健康,長 ...

又拎醫院客做擋箭牌? 之前已經有板友講過, 73A 去到火炭先多人上,
第一城段近乎吉車, 不過你講咩都無用, 73A 所謂的半車客咪又係派緊ASC 出來,
坐半車客但派部ASC 兼開30 分鐘一班好叻咩? 有本事的坐滿部十二米大巴我就信你有需求啦.

第一城站行去威院全程都係平路, 又有lift, 出口有方便傷殘人士的設施,
我想問搭鐵有咩問題先? 係咪又要因為有唔知幾多個醫院客攪到資源不能善用先?
盲目反對 香港已死
238X 發表於 2014-7-15 23:46 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 15/7/2014 11:21 發表

中大校巴服務的欠佳已街知巷聞

(實際上) 免費的服務,
人哋又個個站寫明時間表兼邊班車停咩站,
好心就唔好咁挑剔喇。

你咁盞俾位張偉沖入你啫。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
eric278 發表於 2014-7-15 23:46 | 顯示全部樓層

回復 47# 的帖子

現時在新界東醫院聯網之下,所有醫療服務會分散至聯網內的不同醫院
不排除部份醫院病人需要前往區內不同醫院覆診
因此最好是同一小區內同時有直達聯網內兩至三間醫院的公共交通服務
記住,少客不等於無需求
還看香港公交
238X 發表於 2014-7-15 23:48 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 15/7/2014 23:24 發表

有本事的坐滿部十二米大巴我就信你有需求啦

咁嘅標準,即係你想話九巴應該取消至少七成路線,
同埋退哂所有唔係十二米雙層嘅大巴喇,明哂!
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知