hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 73A重組縮路線,巴士客不滿
開啟左側

[問題] 73A重組縮路線,巴士客不滿

Oliver_ME16 發表於 2014-7-15 23:53 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2014-7-15 23:24 發表

又拎醫院客做擋箭牌? 之前已經有板友講過, 73A 去到火炭先多人上,
第一城段近乎吉車, 不過你講咩都無用, 73A 所謂的半車客咪又係派緊ASC 出來,
坐半車客但派部ASC 兼開30 分鐘一班好叻咩? 有本事的坐滿部十二米大巴我就信你有需求啦.

第一城站行去威院全程都係平路, 又有lift, 出口有方便傷殘人士的設施,
我想問搭鐵有咩問題先? 係咪又要因為有唔知幾多個醫院客攪到資源不能善用先?

學你咁講,點解要整條綠小502出黎?
要坐滿12米大車先開得巴士線,咁我諗全香港得返10條巴士線以下lor.
連72都摺埋佢喇好唔好?返正佢都唔會一出長沙灣就坐得滿12米車喇係咪?
連74X都摺埋佢喇好唔好?返正佢都唔會長一出觀塘碼頭就坐得滿12米車喇係咪?

冇需求的話唔駛你做鍵盤戰士,九巴都會自己叫cut.

唔通cut一部巴士開5部小巴出黎就係善用資源?
搭鐵?搭鐵入到華明?入到大埔墟廣福道?入到大埔公路同大窩西一帶?
入到咪冇問題lor.
行入去?希望到你要長期覆診時仲可以次次都行得起,
呢樣係一個福氣,唔係人人受得起嫁

有D野,唔需要好叻叻,不過醒過某D人就夠喇
我...
張偉沖 發表於 2014-7-15 23:54 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2014-7-15 23:46 發表
現時在新界東醫院聯網之下,所有醫療服務會分散至聯網內的不同醫院
不排除部份醫院病人需要前往區內不同醫院覆診
因此最好是同一小區內同時有直達聯網內兩至三間醫院的公共交通服務
記住,少客不等於無需求 ...

你要搵的係小巴, 而唔係巴士,
九巴根本無咁多資源比你咁玩.
盲目反對 香港已死
JF1261 發表於 2014-7-15 23:56 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2014-7-15 11:42 發表
73同73A個聯合班次都係算數,73A一野掟去大埔搵位做總站,

73做15分鐘一班,再加返73<--->73A轉乘優惠,

好過而家焗人俾$10.5沙田去大埔,如果我在第一城都唔上73A la~

竟然有人話大埔公路有72出入沙田,長途線做短途客?

72客量 ...

不過要執返好73 走線先得
我懷疑緊73 係大埔繞幾個圈用的時間會唔會仲多過73A 去到沙田
JF1261 發表於 2014-7-16 00:05 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2014-7-15 23:24 發表

又拎醫院客做擋箭牌? 之前已經有板友講過, 73A 去到火炭先多人上,
第一城段近乎吉車, 不過你講咩都無用, 73A 所謂的半車客咪又係派緊ASC 出來,
坐半車客但派部ASC 兼開30 分鐘一班好叻咩? 有本事的坐滿部十二米大 ...

下, 73A 明明最多客係第一城, 威記
火炭非繁時跟本就無人上

咁73A 宜家又唔算好客的, 不過上上落落一程車有50-100人次到啦
主要第一城 <->大埔 同 大埔 <->粉嶺

其中第一城-> 大埔係10.1 搶錢價, 係唔係真係咁蝕我都有懷疑
繁忙時間頂住閘咁埋大埔廣福道 (雖然係單層, 但果度都有60人比緊搶錢價喎)

非繁時我坐過幾次, 第一城坐滿, 有時企1-2個..
返粉嶺就睇下司機手車快唔快, 快的話咬住前面73 就坐唔滿...
聯合班次其實有d 失敗

如果73A 都叫唔好做, 好多市區線都應該摺埋架喎
收得平, 行車時間長, 搭客小

73A 一程車70分鐘左右, 人均消費又唔係低(最低都$6.5), 係班次疏小小姐, 罪不至死下化

唔係要好似B1 咁福田口岸一站打爆ATENU 先叫符合成本效益下化..

Oliver_ME16 發表於 2014-7-16 00:09 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-7-15 23:54 發表

你要搵的係小巴, 而唔係巴士,
九巴根本無咁多資源比你咁玩.

有需求都叫做玩?
你日日坐交通工具返工,返學,就醫都係玩?
九巴唔玩,就要小巴佬陪你玩?

我...
張偉沖 發表於 2014-7-16 00:11 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2014-7-15 23:48 發表

咁嘅標準,即係你想話九巴應該取消至少七成路線,
同埋退哂所有唔係十二米雙層嘅大巴喇,明哂!

你咁講, 改變到73A 單層三十分鐘一班, 上埋火炭得半滿的事實咩?
盲目反對 香港已死
Oliver_ME16 發表於 2014-7-16 00:16 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2014-7-16 00:11 發表

你咁講, 改變到73A 單層三十分鐘一班, 上埋火炭得半滿的事實咩?

繁時頂閘你就選擇性失明?如果冇客,
出名縮骨o既九巴仲會考慮要繁時加大碼變返雙層?!

我...
JF1261 發表於 2014-7-16 00:19 | 顯示全部樓層
原帖由 Oliver_ME16 於 2014-7-16 00:16 發表

繁時頂閘你就選擇性失明?

我覺得九巴應該轉行做邨巴
繁時先出車, 要一站打爆

非繁時? 無成本效益搵小巴做啦

或者改變經營模式, 好似紅van 咁
放部ATENU 係站頭, 數夠137 人先開
之後直上跑道, 咁先有效益

張偉沖 發表於 2014-7-16 00:21 | 顯示全部樓層
原帖由 Oliver_ME16 於 2014-7-16 00:09 發表

有需求都叫做玩?
你日日坐交通工具返工,返學,就醫都係玩?
九巴唔玩,就要小巴佬陪你玩?

咁點解九巴事必一定要玩先?
呢個世界無野係必然架, 需求低自然要節流, 唔鍾意可以唔搭.

呢個世界唔係得有同無架,
照你咁講, 九巴70 都唔好取消啦, 因為真係有人時間多得濟由頭搭到尾架.
盲目反對 香港已死
張偉沖 發表於 2014-7-16 00:22 | 顯示全部樓層

原帖由 Oliver_ME16 於 2014-7-16 00:16 發表

繁時頂閘你就選擇性失明?如果冇客,
出名縮骨o既九巴仲會考慮要繁時加大碼變返雙層?!

上埋火炭先頂啊, 不過都係載客量低的單層車啫.
盲目反對 香港已死