hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴新線88X, 7月21日開始操線 (加電牌相) ...
開啟左側

九巴新線88X, 7月21日開始操線 (加電牌相)

reason 發表於 2014-7-16 20:29 | 顯示全部樓層

原帖由 jocosben 於 2014-7-16 19:41 發表
聽番錄音,觀塘區議員係普遍要求88X盡快開線
佢地對於277X縮短甘耐運吉同九巴仍然未兌現承諾提供大老山線服務藍田山上表示強烈不滿,同時由於88X同沙田RDP其他項目捆綁處理,佢地擔心遲遲開唔到線,所以要求將88X獨立出黎,等8 ...

當然啦,話曬叫做同選民有個交代,每30一班上到大老山都要照食。即所謂先通過後檢討。
BlackBird 發表於 2014-7-16 20:29 | 顯示全部樓層
留名睇變第2條14X
留名88X取消收場
P960早日摺線
kay 發表於 2014-7-16 20:48 | 顯示全部樓層
14X頹左咁耐都死唔去,88X應該衰極有限

班長官想整D少人搭但又唔cut得既線都無辦法

不過又咁睇,如果是但拉條沙田線去藍田,當行車里數增加可能要加價,現有乘客無啦啦比貴左
好似287X行多少少去水泉澳收多9毫,大家包括小弟都出黎狂插

如果唔加價,80x依家收7.1,88x收10.2,加幅達43%,又可以避免現有乘客加價

藍田上次唔要80X,今次88X都唔要既話,運輸署應該都唔會再咁好心機應酬佢地
世界很簡單 人類很複雜
~誰@359~ 發表於 2014-7-16 21:17 | 顯示全部樓層

原帖由 jocosben 於 2014-7-16 19:41 發表
聽番錄音,觀塘區議員係普遍要求88X盡快開線
佢地對於277X縮短甘耐運吉同九巴仍然未兌現承諾提供大老山線服務藍田山上表示強烈不滿,同時由於88X同沙田RDP其他項目捆綁處理,佢地擔心遲遲開唔到線,所以要求將88X獨立出黎,等8 ...
不禁覺得16M命不久已
字大只顯得人自大
straysheep123 發表於 2014-7-16 21:31 | 顯示全部樓層
798開線果陣幾耐一班?
KG1428 發表於 2014-7-16 21:41 | 顯示全部樓層
88X開得來

下場似277P多D
kay 發表於 2014-7-16 21:41 | 顯示全部樓層

原帖由 straysheep123 於 2014-7-16 21:31 發表
798開線果陣幾耐一班?
剛開辦時班次

調景嶺
一至六
0640-0740 30
0740-2100 20
假日
0640-0840 30
0840-2100 20

火炭
每日
0730-0930 30
0930-2330 20

不過798養住成個將軍澳,88X得藍田,88X可以有幾密?
世界很簡單 人類很複雜
3ASV174 發表於 2014-7-16 22:07 | 顯示全部樓層
原帖由 BlackBird 於 2014-7-16 20:29 發表
留名睇變第2條14X
留名88X取消收場
坦白講,如果以藍田客計,
我真係睇唔到有咩理由入沙田市中心會唔搭 88X。

反而油塘去尖沙咀,14X 都仲要輸無定向塞車,同埋回程無班次,
依家 88X 話就話循環線,但同時平田定點,對藍田黎講實際運作同雙邊總站線係無分別。

當然客源不足就無得搞,
但同時大家要諗一樣野,如果藍田沙田線一定要開,依家 88X 只係用兩架車可以收 $10.2 一位,就算拉任何一條觀塘沙田線上去藍田都唔止要加 2 架車,更加唔可能加到呢個價位
S3BL100 發表於 2014-7-16 22:50 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2014-7-16 22:07 發表
坦白講,如果以藍田客計,
我真係睇唔到有咩理由入沙田市中心會唔搭 88X。

反而油塘去尖沙咀,14X 都仲要輸無定向塞車,同埋回程無班次,
依家 88X 話就話循環線,但同時平田定點,對藍田黎講實際運作同雙邊總站線係無分別。

當 ...

不過 88X 單邊經觀塘道,而觀塘道上繁有機會塞車,我好懷疑定點班次的效用有幾大。

始終而家 798 由沙田巿中心去大隧口都要兩個字,用呢個時間計,88X 經觀塘道上藍田
要再俾多大概四個字時間,我好懷疑條線兩繁可唔可以一粒鐘行完一轉連休。

當然唔排除佢地諗住 88X 同 89X 共用車隊。

同埋我好懷疑 30 分一班既 88X 單向行觀塘道到底昆到幾多水魚上車。
如果真係可以一粒鐘行完一轉既,俾著我係九巴
我寧願唔單邊落觀塘道搶錢,不如來回行觀繞,但係用行觀塘道既時間兜埋碧雲道同油塘做循環
兼唔入平田總站,到時搭 88X 入沙田的人口就會增加接近一倍,
由而家五個選區增加到九個選區,會多成倍人可以禁住搶 $10.2。

始終而家 798 寶林加坑口九個選區,再加山上轉車客同少量將南客,先做到 12 分一班,
88X 其實 30 分一班可能都差唔多見頂。
如果做埋油塘,兩繁班次或者有機會可以加到 15 分一班,對大家都好。
fb.com/scientisthk2usa/
HG6729 發表於 2014-7-16 22:59 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2014-7-16 21:41 發表
剛開辦時班次

調景嶺
一至六
0640-0740 30
0740-2100 20
假日
0640-0840 30
0840-2100 20

火炭
每日
0730-0930 30
0930-2330 20

不過798養住成個將軍澳,88X得藍田,88X可以有幾密? ...

離題分享, 今晚9點6 左右, 在觀繞見到部798 番沙田上層都有7 成 .
將來的88X 的命運就...........
Mandy+263M=HG6729