hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴新線88X, 7月21日開始操線 (加電牌相) ...
開啟左側

九巴新線88X, 7月21日開始操線 (加電牌相)

LAK2 發表於 2014-7-17 22:57 | 顯示全部樓層

原帖由 telford5d 於 17-7-2014 10:06 PM 發表
宜家14X晚繁都頂閘啦,同埋14X係理工客嘅救星,但其實刻意等14X嘅乘客又真係唔多嘅;但條88X就一輸價錢、二輸班次,真係唔係咁睇好囉…

如果肯將14X放棄喜鵲樓站,宏通街站一去,就去到創紀之城,應該會更幫到215X清客… ...

講開poly番觀塘,今時今日,識搭一定搭101
HG6729 發表於 2014-7-17 23:31 | 顯示全部樓層
原帖由 LAK2 於 2014-7-17 22:57 發表

講開poly番觀塘,今時今日,識搭一定搭101

一樣死
雖然車密, 包上到第一班車

但九龍城迴旋處, 出/入彩虹村分站 , 呢兩個致命真的無底深譚
Mandy+263M=HG6729
3ASV174 發表於 2014-7-18 00:17 | 顯示全部樓層
原帖由 tkf_2005 於 2014-7-17 22:27 發表

其實,一條上一條落,89D上平田,277X 落藍田咪搞掂囉,

橫掂本身277X咁長程都唔應該做埋電梯位,

比條短D O既大老山線做埋咪唔洗居民嘈嘈閉囉....
89D 拉上平田要加車,同埋收唔到 $10.2 打劫價呢。

其實真係唔好再諗 88X 有無客呢件事了,88X 產生最主要原因係一條政治線,就只係因為老九應承左要還返條大老山線俾藍田山,
而拉任何一條線上去,都唔可能唔加車,就算只係同樣加兩架,依然點都收唔到 $10.2,但開 88X 可以用最少既車收最貴價錢,對九巴而言最著數,僅此而已,好唔好客根本唔係重點,最好唔好做大搞到要加車添。

類似開線考慮的仲有 A29,
一樣係分拆左車無用多(雖然最後都係加左一架先夠跑),但即使吸唔到新客,每一個由 E22A 過戶既客都收多左錢,點都贏,好唔好客根本唔係重點,最好唔好多客到要加車。
同樣情況一樣適用於 798,新巴一早一樣唔睇好條線會好客,但在佢而言,用返咁多部車,只要條線好客過 796B 同 796M,佢已經蝕少左,輸少當贏而開,所以唔睇好客量 Plan 30 分鐘一班單層一樣照開。
依家巴士公司開線執線,客量唔係唯一考慮,亦唔係條線越好客就越賺,客量高到過左某個點,加多部車隨時輸返轉頭。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
ausbus + 1 依家巴士公司開線執線,客量唔係唯一考慮,亦唔 ...

查看全部評分

3ASV174 發表於 2014-7-18 00:26 | 顯示全部樓層

原帖由 nelson72A 於 2014-7-17 13:48 發表

最新建議83X唔會延長至沙田鐵路站
所以88X唔會同83X有任何競爭

不過88X唔似14X咁有班次頻密既215X做替代線
而89X由九龍東去沙田站實在太慢
唔單止好難吸引乘客特登等88X
88X亦唔可以幫89X執雞 ...
我意思係如果九巴有心要 88X 特快吸觀塘客嫌打劫,
咁就唔會同時改 83X 去沙田站取代 89X,兼上埋繞道做特快,咁樣只會令班客唔搭貴價 88X。

所以 88X 經觀塘,或者只係唔想空車出對站,做個順水人情,願者上釣。
GW5878 發表於 2014-7-18 01:14 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2014-7-17 21:36 發表
然而我不知道點解咁都可以有水抽

點解冇得抽?
果位師兄一直講到東九山頭冇鐵路好慘好慘咁
又話有鐵路地區應該善用鐵路,
例如都會票10蚊去到荃灣所以將荃山下冇肉食
又例如去程兩蚊機回程九折所以692可以上路

咁我今次都係以其人之道還治其人之身
藍田去沙田去程有一蚊機回程九折,每程都平過88x近$1,乘車時間又唔係耐,試問88x有何吸引力?
3ASV174 發表於 2014-7-18 01:28 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2014-7-18 01:14 發表

點解冇得抽?
果位師兄一直講到東九山頭冇鐵路好慘好慘咁
又話有鐵路地區應該善用鐵路,
例如都會票10蚊去到荃灣所以將荃山下冇肉食
又例如去程兩蚊機回程九折所以692可以上路

咁我今次都係以其人之道還治其人之身
藍 ...
以其人之道還治其人之身,定只係搭錯線?

將荃山下段同 692 同港鐵比較,除左貴,仲有疏同慢,692 慢港鐵成倍,將荃山下段仲要同 $10 村巴競爭,
不過最 Funny 係港鐵加完價後,用兩蚊機加回程九折,尚德去荃灣仲平過用都會票,除返一程只係 $9.55,斷估將荃都唔會係 $10.5 一程,當巴士同鐵路比係疏慢貴,再加現實少客,已經收得檔。

我一直只係話我諗唔到理由藍田客點解要唔幫襯 88x,唔等於我覺得佢會好客,
但 88x 唔同 692,人地至少真係快過港鐵先,88x 同 798 性質係類近只係客源無咁廣,但如果沙田去藍田係有需求但班客都唔會揀 88x 的話,咁同樣不見得將軍澳人會揀 798,但事實就係唔係。
nickk 發表於 2014-7-18 07:48 | 顯示全部樓層

有傳88X會用89X既車,用277X/277E既模式去行,不過一切未經証實。
OMG
cocogohk 發表於 2014-7-18 16:10 | 顯示全部樓層
88X 應該可以減輕到80X 既負擔
3ASV174 發表於 2014-7-18 23:59 | 顯示全部樓層
原帖由 cocogohk 於 2014-7-18 16:10 發表
88X 應該可以減輕到80X 既負擔
678 開線之後,E34 既負擔都真係輕左唔少架。
dennis28a 發表於 2014-7-19 00:37 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2014-7-18 00:26 發表
我意思係如果九巴有心要 88X 特快吸觀塘客嫌打劫,
咁就唔會同時改 83X 去沙田站取代 89X,兼上埋繞道做特快,咁樣只會令班客唔搭貴價 88X。

所以 88X 經觀塘,或者只係唔想空車出對站,做個順水人情,願者上釣。 ...

你唔好理「願者上釣」依個問題,但 88X 真心快。
你考慮下 89X 塞完彩虹交匯處,仲要玩埋第一城,88X 可以去到邊?
又唔想迫港鐵,行去搭 89 又係做傻事,89X 慢到可能等 88X 同步到沙田站。

錯係錯在 83X 根本唔應該拉去沙田站,而係應該拉去水泉澳同 83A 合併,
再開多條直正由觀塘、九龍灣飛奔去沙田站既特快線,再將既 80X、89B、89C、89X 重組。

單係拉直條線節省既巴士,足以整頓同成個觀塘去沙田既交通有突。
惡意回復是不道德的行為。