hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (西區重組延伸討論) 流水問題
開啟左側

(西區重組延伸討論) 流水問題

Ravenclaw 發表於 2014-7-18 23:33 | 顯示全部樓層

原帖由 9032~HW1045 於 2014-7-18 22:59 發表
真心,你話流水線冇得做,
我覺得係冇可能

一如5同5B,
平日日間最好客根本就係上環至銅鑼灣一段,
只不過可替代品多,
大家覺得佢好似可有可無咁

你話港島線西延之後5同5B會少左客,
只係少左三個新站原本要轉鐵既客,
呢班客一 ...

正確d黎講,應該系話,巴士公司唔想用一條專做流水的物體,以流水價去做流水客的服務。

同意西區的流水其實仲有得做,你望下d港鐵站的出入口你自然會想像到,港鐵對德輔道中的人來說,並不吸引...

佢選擇殺5仔好明顯就系因為皇后大道西、威菲路道同大坑...

1仔同5B都唔系純流水線,至少佢地各自的獨市位,系特定時段系有班獨市客要做...

BTW,你漏左,西營盤仲有37A/B做緊流水...
PB602 發表於 2014-7-18 23:43 | 顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

如果以收入行先,就一定係先踢5X出站,谷你班等車好耐嘅中環金鐘灣仔銅鑼灣客上車,等5分鐘再踢5B,次序一定要跟5X,因為如果架5B太遲放車的話就會食晒下班5X嘅客,最後後先出 1 / 10。
tommy11529 發表於 2014-7-18 23:54 | 顯示全部樓層
原帖由 wingho_cwh 於 2014-7-18 14:01 發表
其實小弟都知呢個只係ideal case。。
樓上漏左講,呢個主要係非繁忙時間既做法,等d車均勻少少姐。。繁忙時間成條路都係車,小弟都知係混亂架啦。。。早繁就。。最好派稽查大哥們幫下手啦。。(例如係嘉安街兩個,正街一個) ...

其實你講的都唔係站長可以做/做到的事-.-,同埋班班隔一分鐘又點,堅城一出BT.就可能要讓車,之後出路口又要等,一分鐘就咁冇左(隔2分鐘就一定冇可能(咁姐係最後個d要遲一個字先出咩-.-))

反而最直接的方法係減站

因為好多時大家一齊埋同一個站,又要排隊埋站,又要有d人見後面有車就唔上前前面的,搞到後車又拉慢左
但東行站距好短,所以應該大家跳埋站就可以解決問題,車程也可以加快;另外嘉安街可以將站拉長分隊,加快上客時間(好似吉席街咁)

例如:
1,5B停: 吉席街,卑路乍灣公園,歌連臣街,山道,嘉安街(1)
5X停:吉席街,西祥街,山道,均益大廈第二期,水街
10停:吉席街,西祥街,歌連臣街,山道,嘉安街(2)
18P停:荷蘭街,山道,均益大廈第二期,水街
隧道線停:士美菲路,皇后大道西,均益大廈第二期
 樓主| wingho_cwh 發表於 2014-7-21 10:45 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 2014-7-18 23:43 發表
如果以收入行先,就一定係先踢5X出站,谷你班等車好耐嘅中環金鐘灣仔銅鑼灣客上車,等5分鐘再踢5B,次序一定要跟5X,因為如果架5B太遲放車的話就會食晒下班5X嘅客,最後後先出 1 / 10。 ...

其實小弟諗呢個排法好明顥就唔係以收入行頭。。。。主要係想分散班客姐。。

呢個做法有一度唔好,就係幫5X儲太多客,增加改線難度,令堅城客永遠唔可以西祥街上橋。。長遠而言,得咁少特快路程既特快線都係要拆開黎做。。所以要先將堅城以東既東行5X客盡量趕走,然後再諗幫石塘咀至水街一帶加番金鐘至銅鑼灣既快線(例如改快5B做類似現時5X東行既野,減少用車,撥番部分車比5號),等5X西祥街上橋方案更易通過。。可能有人話咁係將所有客都趕走,完全與城巴既目標背道而馳,不過可以預計既係堅尼地城既5X特快客好難趕走(如果西祥街上橋的話,即使係開10-12 分一班都一樣,因為條天橋實在好吸引)

原帖由 tommy11529 於 2014-7-18 23:54 發表

其實你講的都唔係站長可以做/做到的事-.-,同埋班班隔一分鐘又點,堅城一出BT.就可能要讓車,之後出路口又要等,一分鐘就咁冇左(隔2分鐘就一定冇可能(咁姐係最後個d要遲一個字先出咩-.-))

反而最直接的方法係減站

因為好 ...

唉。。大家都知減站最直接,不過條條流水線都唔同站會引致既問題太多了。。例如繁忙時間既石塘咀至水街「均益二期904埋站 之 鹹魚大遷徒瘋狂追車 之 佔領電車路」問題咁 = 苦了乘客,甚至苦了師傅。。。心諗:「我差唔多次次想搭流水車就要追車追得咁辛苦(好似偏偏次次都係隔離站既線有車埋站,但最近自己既車站永遠等到發毛都無車咁),做咩唔一開始就搭唔使追既MTR。。。」

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
Ravenclaw 發表於 2014-7-21 13:44 | 顯示全部樓層
原帖由 wingho_cwh 於 2014-7-21 10:45 發表

其實小弟諗呢個排法好明顥就唔係以收入行頭。。。。主要係想分散班客姐。。
呢個做法有一度唔好,就係幫5X儲太多客,增加改線難度,令堅城客永遠唔可以西祥街上橋。。長遠而言,得咁少特快路程既特快線都係要拆開黎做。。 ...

5X已經講明會西祥街走,對堅尼地城人黎講,沒加價、班次相約,但快左,系好事黎...

老實,水街走人的5X,真系快過果堆德輔道中流水好多?望下隻錶,其實心理作用黎wor,快的時間,未必系值得等的時間wor...

所以,西祥街走,就算唔起價新城都著數左,你只要同$3.40果堆線的速度相差進一步拉遠,咁自然會好穩固地將某d $3.40同$4.40的浮動客變成$4.40客...

跟著,飛走水街山道,呢個算系西區的人流聚集點,下繁仲有堆放工客,呢堆銅鑼灣客,大部份變晒$5.20(18P),因為咁樣直剷皇室堡,除時快過鐵(唔塞車的話)...

仲有,整慢條18P,同18X去北角速度又拉遠左,變相又會多左少少$5.20變$8.00的機會...

所以呢,話佢5X西祥街走屎忽就系咁解,但今次屎忽得黎,似乎系雙贏...

至於你話開條山道水街版的5X做補償,其實我覺得沒必要,就算肯開,個理由一定系加價...

5X現時東行快過5B好多咩?印象中快只系2-3分鐘...

什至我試過夜晚(5X唔塞車)比架5仔快過架5X都試過(純粹個人經驗,不能作準)...
ksmbh 發表於 2014-7-21 22:02 | 顯示全部樓層
但係堅城客夠唔夠撐條5x
尤其搭鐵係總站有位座
加埋堅城站位置算好

反而石塘嘴同西營盤電車路
行落港鐵站月台都有排行
只係西營盤連18都無埋靠條1/5b
真係搭電車好過

mak5052 發表於 2014-7-21 22:25 | 顯示全部樓層

原帖由 ksmbh 於 2014-7-21 22:02 發表
尤其搭鐵係總站有位座
加埋堅城站位置算好

行落港鐵站月台都有排行
真係搭電車好過 ...
2/18整合後,拉2去西營盤填18空洞,放正街,似乎係最好方式,同時西行同25對調天后一帶走線
Ravenclaw 發表於 2014-7-22 01:11 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 2014-7-21 22:25 發表
2/18整合後,拉2去西營盤填18空洞,放正街,似乎係最好方式,同時西行同25對調天后一帶走線

2果度我唔知將會點,暫時估唔到佢會唔會拉過去...

但同25對調的機會好微,因為佢唔想做81,佢想用2做大坑獨市,所以,佢就算改,行告士打道天橋,飛起百德新街、景隆街直去灣北的機會大過行清風街天橋...

25,打回原形天后廟道落山就唔洗指義,但重新入大坑的機會唔系沒...

不過,與其入大坑,不如停興發街,博下維園離島的渡輪客好過,特別系維園有大型活動時...

BTW,18P我感覺將來佢都會想行埋興發街做埋維園客...
 樓主| wingho_cwh 發表於 2014-7-22 13:36 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2014-7-21 22:02 發表
尤其搭鐵係總站有位座
加埋堅城站位置算好

行落港鐵站月台都有排行
真係搭電車好過 ...

咁堅城客可以儲既。。反正而家即使係未改線既慢5X 都可以係堅城坐至少一半先去石塘咀,所以改線後有理由相信會有更多堅城客上5X。。就算非繁忙時間應該都坐到大半車甚至坐晒。。
仲有一點,5X 唔係去到中環就「只淮落客」架嘛。。。佢一樣可以做番流水客架嘛。。雖然就唔夠西行位位$4.40 咁好賺,但相唔絕對唔會蝕做。。
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
jonathanngan 發表於 2014-7-22 20:26 | 顯示全部樓層

原帖由 Ravenclaw 於 2014-7-21 13:44 發表

5X已經講明會西祥街走,對堅尼地城人黎講,沒加價、班次相約,但快左,系好事黎...

老實,水街走人的5X,真系快過果堆德輔道中流水好多?望下隻錶,其實心理作用黎wor,快的時間,未必系值得等的時間wor...

所以,西祥街走,就算唔起價新 ...

5快過5x?停站停燈都應該慢唔少播