hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 車長快慢都被罵,巴士公司/政府可有相應措施? ...
開啟左側

車長快慢都被罵,巴士公司/政府可有相應措施?

kmbodth 發表於 2014-7-21 21:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

香港地經常交通擠塞,部分車長即使照跑,到站開下個單有時都遲幾至十幾廿分鐘,下個單部分客上車有時會抱怨幾句。
而前車太快/自己嗰班塞咗陣,到下個分站相差班次表列嘅兩三倍,又有客有時會鬧。
前車是碌神,扒佢頭,比起再前一架到下個分站又隔好耐,又可能被客鬧。

其實巴士公司可以將所有路線表所列全日班次減至30分鐘/班,按需要加班,如是者應可減少脫班投訴。
而政府亦可隨新加坡限制巴士行車時</=60km/h,既然有車長唔肯揸得快,一齊碌車好似較易達到。
認真:車長難做,對付咁多精神有問題/無理乘客,巴士公司/政府唯有此下策可出。
toyl 發表於 2014-7-21 21:37 | 顯示全部樓層
問題係部份班次輕磅唔塞,跟住果班就又多客又塞站……
好似今朝40西行,呢排無塞車,38/42C又少咗客時,
7:45果班少客快放8:07彩虹邨都過埋,之後要8:27先有車到,
個重點係咪要放返響行車時間控制果方面呢?

p.s. 呢廿分鐘入面42c係只有2班車私到起載,跟住有班頂閘飛站。
ksmbh 發表於 2014-7-21 21:59 | 顯示全部樓層
如果有apps睇到仲有幾耐有車到
大站有埋實時倒數顯示幾耐有車
相信前線車長壓力可減少
 樓主| kmbodth 發表於 2014-7-21 22:02 | 顯示全部樓層

原帖由 toyl 於 2014-7-21 21:37 發表
問題係部份班次輕磅唔塞,跟住果班就又多客又塞站……
好似今朝40西行,呢排無塞車,38/42C又少咗客時,
7:45果班少客快放8:07彩虹邨都過埋,之後要8:27先有車到,
個重點係咪要放返響行車時間控制果方面呢?

p.s. 呢廿分鐘入面42 ...
冇車加班,減行車時間就更加可以碌博私牌,加咗都可照碌,沿線不扒頭,對準站上落。唯有少數人有三急/唔耐煩/盡責/巴迷車長快少少。碌慣被鬧慣都繼續嘅車長真係好嘢。

970放寬至私佐敦載客南行,各位車長記住團結合作向私對站進發
原帖由 ksmbh 於 2014-7-21 21:59 發表 如果有apps睇到仲有幾耐有車到
大站有埋實時倒數顯示幾耐有車
相信前線車長壓力可減少
成本問題?如果城仔早幾年開始做可能唔洗回水
仲用緊stupid phone/手機冇電/冇流動數據嗰班/獨市位獨市客上到車一樣照鬧

ps:香港地咁多車咁多人,仲話怕人口老化,要維持競爭力要增加人口嘅人,其實目標訂得太低,長遠應該希望下年香港人口增至70億,全球人口,車輛移晒嚟香港,仲唔係將香港競爭力提升到最高?到時書展排隊條龍同塞車條龍一樣可以兜地球幾個圈,破晒世界紀錄,冇埋旅客票價優惠。甚至到時64k,51,53,54加到一秒一班都唔夠載,老九都仲可以蝕錢年年加價,仲唔發

toyl 發表於 2014-7-21 22:10 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2014-7-21 22:02 發表
冇車加班,減行車時間就更加可以碌博私牌,加咗都可照碌,沿線不扒頭,對準站上落。唯有少數人有三急/唔耐煩/盡責/巴迷車長快少少。碌慣被鬧慣都繼續嘅車長真係好嘢。

個別車長有時真係幾亂,好似我呢個case咁,可能係因為輪到某個人渣呢個字軌,
搞到要搭到呢班車就要比平時呢幾個月再早多5分鐘等車先至得,下個月唔知邊日轉更編休又唔同時間,叫人點等呀……
kay 發表於 2014-7-21 22:25 | 顯示全部樓層
其實會唔會所有司機按章工作先解決到問題

睇過網上按章工作下安全車速為時速50公里

仲未計靠左駛、對正站牌上落客等..
世界很簡單 人類很複雜
castanopsis 發表於 2014-7-22 00:05 | 顯示全部樓層

其實問題提了出來也不見得會有完美解決方法
巴士唔係地鐵,條路有車,前車塞多幾分鐘後車塞少幾分鐘已經差好遠
司機唔係機械人,渣車態度有唔同好難避免
巴士公司可以做的,離唔開加時免過鐘、避免開長途循環線 兩樣野
PB602 發表於 2014-7-22 08:02 | 顯示全部樓層
裝個鏡頭影住司機位旁邊,凡有人惡意鬧司機,巴士司機即報警,由警察到場拎晒姓名地址,七日內由巴士公司代巴士司機,民事起訴有關乘客,要求身心賠償一百萬。

告唔告得入唔重要,但要俾乘客知道你逞一時之快係會有手尾跟。