hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴88X開辦消息
開啟左側

[服務調整] 九巴88X開辦消息

3ASV174 發表於 2014-7-31 01:00 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2014-7-30 09:47 發表

唔止88X 要咁停, 所有觀塘道西行巴士線應好似88X 咁停, 減少停站.

上面都講, 88X 西行長遠來講應直入觀塘道隧道, 連創紀都唔停.
然而, 最重要的係東行落觀塘道隧道後上返地面可唔可以左轉上將軍澳道,
...
88X 依家已經來回方向都落觀塘道隧道,東行上埋雅麗道天橋。

西行上雅麗道天橋同停定富街係無砥觸,296c 就係上橋又停定富街,但 88x 可能跟 80x/89x 停,所以抽唔到頭上橋。
唔停德福好明顯因為個站本身下繁已經太繁忙,二來其實由德福落黎停九龍灣站都只係一頭一尾,停一個其實都夠,
但我覺得牛頭角下邨真係要飛,但依家又無飛,下繁西行呢個站同德福比唔算多人上,但個站空間太細,如果車長乖乖排隊唔打尖,真係可以排足 15 分鐘以上。
dennis28a 發表於 2014-7-31 01:21 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2014-7-31 01:00 發表
88X 依家已經來回方向都落觀塘道隧道,東行上埋雅麗道天橋。

西行上雅麗道天橋同停定富街係無砥觸,296c 就係上橋又停定富街,但 88x 可能跟 80x/89x 停,所以抽唔到頭上橋。
唔停德福好明顯因為個站本身下繁已經太繁忙,二來其實由德福落黎停九龍灣站都只係一頭一尾,停一個其實都夠,
但我覺得牛頭角下邨真係要飛,但依家又無飛,下繁西行呢個站同德福比唔算多人上,但個站空間太細,如果車長乖乖排隊唔打尖,真係可以排足 15 分鐘以上。

可能因為定富街無停,只有用牛下做補償,咁定富街情況的確比較差,因為落橋位加上太多巴士柱,
至少飛定富街可以直飛去牛下,唔需要再 Cut 線入個站。

上幾次我上 40 / 42C / 89X,10 幾分鐘呆坐車廂,只係行一段小巴用 2-3 分鐘跑完既路段(創紀去啟業),
所以九巴真心要考慮重組成段九龍灣西行巴士線,有無必要停足三大站,去換取減少塞車。
惡意回復是不道德的行為。
 樓主| FBI2 發表於 2014-7-31 08:31 | 顯示全部樓層
路線將有三部正字軌
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
LF5502 發表於 2014-7-31 08:56 | 顯示全部樓層

點解 88X 無公開招標 ??

現 88X 路線收費都唔吸引
愛護狗疤力量
eric278 發表於 2014-7-31 11:24 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2014-7-31 08:56 發表

88X屬「沙田區區域性巴士重組」計劃路線一部份
是為配合80X, 83X, 89X重組而建議開辦
故沒有公開招標
還看香港公交
AVW28 發表於 2014-7-31 11:39 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2014-7-31 11:24 發表

88X屬「沙田區區域性巴士重組」計劃路線一部份
是為配合80X, 83X, 89X重組而建議開辦
故沒有公開招標

然而,根據第二輪RDP建議,三線中除83X全日外,全部都唔改。
估計應該是開左88X先,而88X又係其他沙田線抽車出黎。
LL3850
 樓主| FBI2 發表於 2014-7-31 11:39 | 顯示全部樓層

原帖由 LF5502 於 2014-7-31 08:56 發表

乜而家條條都會公開招標嗎? 法例和作業是兩個做法.

新城年年都有入紙想開九龍新界線,全部過唔到運吉呢關,呢D就係私相授受.

講公開招標? 等2017年九巴要續牌時要削線才說吧.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
 樓主| FBI2 發表於 2014-7-31 11:40 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW28 於 2014-7-31 11:39 發表

然而,根據第二輪RDP建議,三線中除83X全日外,全部都唔改。
估計應該是開左88X先,而88X又係其他沙田線抽車出黎。

暫時未見有區內其他線因此而減掛牌車.
hkbw 發表於 2014-7-31 13:06 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-7-31 11:40 發表

暫時未見有區內其他線因此而減掛牌車.

早陣子馬市線先減完,個度夠數啦
殺雞焉用牛刀?!
LF5502 發表於 2014-7-31 13:50 | 顯示全部樓層

其實幾條都好夠....

元朗就 968 68X 268 268C B1
屯門就 58M 58X 960
北區就 277E 277X
大埔就 74X 307

原帖由 FBI2 於 2014-7-31 11:39 發表

講公開招標? 等2017年九巴要續牌時要削線才說吧. ...
愛護狗疤力量