hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 110 加強早上北角特車服務
開啟左側

[服務調整] 九巴 110 加強早上北角特車服務

brianso198 發表於 2014-7-25 23:50 | 顯示全部樓層

原帖由 Ravenclaw 於 2014-7-25 22:37 發表
理論上110其實系應該同108對調的,不過要check翻個時段,體下110同102/P有沒衝突,有的話唔洗指義對調...

110搶唔搶得走102/106堆北角客好難講,耍體咩時間...

非繁基本上搶唔走,但下繁會搶到部份北角客,咁系因為102/1 ...

非繁102/106唔算特別難上,
就算110去北角時間快少少都無咩意思...

反而繁時102/106上唔到,
再加上自從改左特快之後耀東太古城用多左,
個結果係110多人...

但非繁102/106個局始終都係要靠維園/北角...
alan2011super3 發表於 2014-7-26 00:05 | 顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

其實110所謂在改道後客量大幅上升,只局限於往港島方向,因為做埋以前118啲客同令佐敦道有車去東區;
往九龍轉特快之後反而因覆蓋範圍減少其實令原本已欠佳的客量更雪上加霜,而且去對坐巴士去需求較大的尖東需時不比以前快好多仲冇得停正Poly同科學館,近期坐幾次往九龍110不論平日假日也如是
其實110轉得循環應該改經人流更多的彌敦道,有新巴司機曾說如果110肯定彌敦道在栢麗丶The One一帶設站係有得站
也應一如此往先停尖東
然而,第一個新巴時段也是繁忙時間,為何北角班次新巴冇份,新巴可以安排西九車去做仲可以幫西九車調入東區
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
仇曼聯 發表於 2014-7-26 00:11 | 顯示全部樓層
題外話

106係咪都有特車...紅隧口去北角???
brianso198 發表於 2014-7-26 00:20 | 顯示全部樓層

原帖由 alan2011super3 於 2014-7-26 00:05 發表
其實110所謂在改道後客量大幅上升,只局限於往港島方向,因為做埋以前118啲客同令佐敦道有車去東區;
往九龍轉特快之後反而因覆蓋範圍減少其實令原本已欠佳的客量更雪上加霜,而且去對坐巴士去需求較大的尖東需時不比以 ...

唔係呀...
北行繁時客量算係咁啦...

早繁102都唔係好多班次識頂閘過九龍...

下繁時南行開始有上唔到車既情況...
北行客量都唔係話好差...

反而非繁兩個方向都係唔多得...
brianso198 發表於 2014-7-26 00:20 | 顯示全部樓層
原帖由 仇曼聯 於 2014-7-26 00:11 發表
題外話

有,
不過唔夠102多...
SSBT 發表於 2014-7-26 00:20 | 顯示全部樓層
題外話

朝早所見都係102特車多
好少見到106特車
=0=
ccicoltd 發表於 2014-7-26 00:49 | 顯示全部樓層

原帖由 brianso198 於 2014-7-25 23:48 發表

到而家為止都仲有班次廿個客都唔夠...

不過現在太古城以東一段明顯多了客,以前在太古城繞一個圈可以完全沒有客,現在在中心不難看見人龍 (不長,但至少有人肯等)。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
LA11 發表於 2014-7-26 01:21 | 顯示全部樓層
題外話

有 . (110-06車負責柯打)
平日星期一至星期五紅隧收費廣場開 08:20a.m. ,
終點站 : 港運城(對面) ,
做完呢個單106特車後要私牌落勵德邨 tup 車 ,
車長就搭車返筲箕灣做回110 .

Rt.985 美田 → 灣仔 (經:逸城閣)
brianso198 發表於 2014-7-26 01:41 | 顯示全部樓層
原帖由 ccicoltd 於 2014-7-26 00:49 發表

不過現在太古城以東一段明顯多了客,以前在太古城繞一個圈可以完全沒有客,現在在中心不難看見人龍 (不長,但至少有人肯等)。

有,
不過問題係非繁呢段路都唔係好夠養到條線咁囉...

其實太古城耀東個base就算到而家為止都唔算強,
再加上條線只係到佐敦尖沙咀,
變相紅隧後出到既客源相當有限...
110車上既人好大部分係去紅隧口(除左下繁真係有尖沙咀既人坐,佐敦唔夠地鐵快無計)

唔係要佢做到118,
但非繁客量係咁既話唔可以話佢好成功囉...

朝早九點幾果堆筲箕灣開都係得三四十件,
仲要最多客果個位唔係太古城...

原帖由 LA11 於 2014-7-26 01:21 發表

有 . (110-06車負責柯打)
平日星期一至星期五紅隧收費廣場開 08:20a.m. ,
終點站 : 港運城(對面) ,
做完呢個單106特車後要私牌落勵德邨 tup 車 ,
車長就搭車返筲箕灣做回110 . ...

110而家有6車?

hkt116 發表於 2014-7-26 01:58 | 顯示全部樓層

原帖由 brianso198 於 2014-7-26 01:41 發表

有,
不過問題係非繁呢段路都唔係好夠養到條線咁囉...

其實太古城耀東個base就算到而家為止都唔算強,
再加上條線只係到佐敦尖沙咀,
變相紅隧後出到既客源相當有限...
110車上既人好大部分係去紅隧口(除左下繁真係 ...

這是新巴 110 的 6 車 , 名義上係 110 做 , 實際上只係得 110 車長會做呢條線 , 但新記唔會有車做完106特班再私去SKW做110
HKWFM 魚市場 http://hkwfm.net