hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴車廂直播上層CCTV涉侵私隱
開啟左側

[問題] 九巴車廂直播上層CCTV涉侵私隱

3ASV356 發表於 2014-7-26 21:48 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2014-7-26 21:40 發表
星洲既雙層巴士,係樓梯位都已經可以睇到上層仲有幾多位呢個設計
個人覺得以成本來計算的話,相信是較有效的方法,及遠比現時這套CCTV便宜及容易維護

講起直播俾人睇的CCTV畫面,唔少百佳同惠康都會係門口安裝呢類設備 ...

但而家講緊既係一個係被迫咁比人連續拍左半個鐘以上~一班人又可能好唔情願(or八卦or唔知隻眼望邊or容易比個mon吸引等)固定地睇足你個樣半個鐘以上wo~你搵呢d例字出黎好wo~
3ASV196 發表於 2014-7-26 21:59 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2014-7-26 21:46 發表

巴士直播上層的情況﹐在下唔見得巴士上層有什麼危險要有其他人幫忙監察﹐所以亦唔見得係出於保障乘客安全。

其實有D 奇怪, 我上文明明重點係講緊點樣平衡有關CCTV 用法, 去減少其拍攝時間, 建議只限開前門時啟動, 並一開始講明, "如果有關CCTV只是為左睇上層有無位",
你卻只QUOTE 我最後一段, 去回應"唔見得係出於保障乘客安全"...有點兒九唔搭八

另外, 如果講"大多數都只係保安人員或者工作人員可以即時監測到該 CCTV", 我想講係本身在香港不是事實, 不在於本身是否合理

3ASV196.KE7270
kei_hk 發表於 2014-7-26 22:35 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2014-7-26 09:59 PM 發表

其實有D 奇怪, 我上文明明重點係講緊點樣平衡有關CCTV 用法, 去減少其拍攝時間, 建議只限開前門時啟動, 並一開始講明, "如果有關CCTV只是為左睇上層有無位",
你卻只QUOTE 我最後一段, 去回應"唔見得係出於保障乘 ...

係你講有些CCTV 係人都睇得﹐不是限定管理員才可看到﹐所以我便講解 天橋/屋村內電梯 的 CCTV ﹐點解可以令到其他人都可看到 "直播"﹐這是出於保障安全。

但係巴士的情況﹐唔係出於保障安全 (亦不屬保安需要)﹐所以唔應該做 "直播"﹐時間幾長幾短都係唔合理﹐直情係濫用CCTV系統。
註: 以車頭影向車尾計算

3ASV196 發表於 2014-7-26 22:40 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2014-7-26 22:35 發表

係你講有些CCTV 係人都睇得﹐不是限定管理員才可看到﹐所以我便講解 天橋/屋村內電梯 的 CCTV ﹐點解可以令到其他人都可看到 "直播"﹐這是出於保障安全。

但係巴士的情況﹐唔係出於保障安全 (亦不屬保安需要)﹐所以唔應該做 "直播"﹐時間幾長幾短都係唔合理﹐直情係濫用CCTV系統。
註: 以車頭影向車尾計算

明明你之前自己都建議緊 "由車尾影番去車頭", "在私隱及實際需要,互相取得平衡。", 依家又講係"濫用CCTV系統"? 仲講到CCTV 只可用作保障安全/保安

咁"由車尾影番去車頭" 都唔係保障安全 ga? 點解又轉左口風?
本身那cctv 設立, 一直都講緊係"方便剛上車乘客了解上層有否空位", 從來無人話用黎保障安全, 包括九巴係報章回應, 咁你之前講"實際需要" 又指什麼?
"由車尾影番去車頭" 一樣係"直播"﹐又不是為保障安全 , 照你依家咁講法, 同樣是濫用wor

唔少反對者都用升降機逗留"短時間", 及巴士逗留"長時間" 作為反對論點, 如果只拍短時間, 不是更合理?

3ASV356 發表於 2014-7-26 23:00 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2014-7-26 22:40 發表

明明你之前自己都建議緊 "由車尾影番去車頭", "在私隱及實際需要,互相取得平衡。", 依家又講係"濫用CCTV系統"? 仲講到CCTV 只可用作保障安全/保安

咁"由車尾影番去車頭" 都唔係保障安全 ga? 點解又轉左口風?
本身 ...

但真心究竟會有幾多人上,車之後行去樓梯後個電視望一望先再上上層先???~
要上上層就唔理三七二十一行樓梯啦~要坐下層既就自動直行最尾~

而且樓梯後面個位, 又一堆人落緊車, 又一堆人係上層落緊黎~又一班人企係度, 仲要加多一班人望CCTV~真係迫死LU~
當然, 你話人少就唔會有呢個情況, 但人少要駛乜驚上層冇位先~~

再者, 如果你話裝係上車門位~我睇完到我行到上去, 都可能已經係另一回事, 畢竟你前面都仲有人上緊車, 行緊入車廂, 上緊樓梯~
3ASV196 發表於 2014-7-26 23:13 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV356 於 2014-7-26 23:00 發表

但真心究竟會有幾多人上,車之後行去樓梯後個電視望一望先再上上層先???~
要上上層就唔理三七二十一行樓梯啦~要坐下層既就自動直行最尾~

而且樓梯後面個位, 又一堆人落緊車, 又一堆人係上層落緊黎~又一班人企係度,  ...

之前有部車, 部電視係向前放係落客門前, 即對住輪椅位, D人一上車就見到, 係正樓梯口去決定上/不上, 不知現時新聞的是甚麼樣?
當然如果放係樓梯後是沒有用.....

另外這樣正是要透過測試去做...唔試過唔知是否實用, 但巴士公司肯去試不同方法, 而目的本身是方便乘客, 我覺得應該鼓勵

而其實一般上車前, 乘客都會見到前面有幾多人排緊隊, 亦會見到係自己之前有幾多人上左車, 其實都會預算到的.....其實現時
好多人都會上車時嘗試係車外望上上層窗邊位去預算有無空位...我認為cctv有其實用性...另外不同意你所講人少就上層一定有位,
有d"尾站", 少人上, 但上層都可以已爆滿, 亦有d情況, 下層企滿人, 上層仲有空位, d人以為下層企上層一定無位, 這cctv亦可以
解決呢d問題

3ASV356 發表於 2014-7-26 23:29 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2014-7-26 23:13 發表

之前有部車, 部電視係向前放係落客門前, 即對住輪椅位, D人一上車就見到, 係正樓梯口去決定上/不上, 不知現時新聞的是甚麼樣?

另外這樣正是要透過測試去做...唔試過唔知是否實 ...

反而呢個系統有左係咪方便好多又唔覺, 而家冇但係又唔似帶來非常多既麻煩~而家D人都識睇條隊幾長OR望一望上層先上車~
係未有更好既辦法既同時但擾民, 不如停左佢先仲好~

其實做唔做到好似台灣火車咁, 有人入左廁所就有燈著~有人坐左就有感應, 加埋好似停車場咁係下層顯示樓上吉位數目.....不過應該好大工程。
alan680x 發表於 2014-7-27 03:51 | 顯示全部樓層
真係好唔明 而家啲人係咪投訴投上癮。公共巴士講私隱。。你會係巴士做咩私密野。  
直播又話俾人睇哂 唔播又可以話唔知用條片黎做咩。
可能佢地係外國根本生存唔到, 一入境已經x ray 成身睇哂。
英國巴士成架車成碼十枝鏡 。
好多地方你俾人影左你都未知吧。
呢個設計晨早要, 幫到司機同乘客 , 有咩事有片有證據。
而家香港實在太多無聊人。
Wright---AVW16 發表於 2014-7-27 15:19 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2014-7-26 23:13 發表

另外這樣正是要透過測試去做...唔試過唔知是否實 ...

咪正正係呢部PV3533囉,但部車新出行87D既時候我記得中門前個mon(同下層樓梯後既一枝鏡)係比人remove左

但認同前面網友話,如果純粹為左比乘客知道上層有冇位,用新加坡個種計算器已經得,根本唔需要加甚麼CCTV。如果唔想再椅子裡增加電子零件咁咪在上層樓梯口加sensor計人流囉
3ASV196 發表於 2014-7-27 17:20 | 顯示全部樓層

原帖由 Wright---AVW16 於 2014-7-27 15:19 發表

咪正正係呢部PV3533囉,但部車新出行87D既時候我記得中門前個mon(同下層樓梯後既一枝鏡)係比人remove左

但認同前面網友話,如果純粹為左比乘客知道上層有冇位,用新加坡個種計算器已經得,根本唔需要加甚麼CCTV。如果唔想再 ...

1. 如果正係呢部PV3533, 咁個mon只是放在中門前, 咁我想個情況會清楚返d, 那cctv 並非有站友所講"直播給下層所有乘客", 及"成個下層的乘客都看到"..
只是中門前下層的乘客見到, 也不是要"上車之後行去樓梯後個電視望一望先再上上層" ...

2. 其實如果用新加坡個種計算器, 有留意樓主內容的話, 就正係講緊個計數器"時準時唔準"...我想巴士公司選擇用cctv, 其中一原因是避免計算器唔準引起誤會, 到時計算器
寫有位, 上到去先知計錯無位就麻煩....反而cctv 畫面, 不論本身是否完全清楚顯示所有座位情況, 本身畫面顯示是即時客觀事實, 乘客可以自行根據畫面顯示去判斷, 減少誤會

3. cctv 顯示的情況, 其實亦單比計算器之數字詳細, 簡單講, 如果是情侶/家庭(大人與小朋友)乘巴士, 部分會考慮有無孖位的, cctv 就顯示到上層仲有無孖位, 亦不只是有無座位

ps. 有無人可以講下新加坡個種計算的運作原理? 用樓梯sensor? sensor係計重量定係計"阻礙光線"式?