hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 如果當年100線和300線冇被取消
返回列表 發新帖
開啟左側

[問題] 如果當年100線和300線冇被取消

AVD1 發表於 2014-7-29 16:52 | 顯示全部樓層

原帖由 KG1428 於 2014-7-28 00:01 發表
905可不可以縮短去金鐘??

由104做哂灣仔區??

就算 104 做哂灣仔都幫唔到 905,
除非 104 改由長沙灣道經深水埔入白田啦, 咁就可能幫到下手 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
kmb71k 發表於 2014-7-29 18:30 | 顯示全部樓層
其實上面講咩905唔經西環904服務晒成個西環既人
佢地根本唔熟悉905主要客源/主要服務對象在哪
以上回應,是否可行?是否合適?
Ravenclaw 發表於 2014-7-29 23:49 | 顯示全部樓層
拿,前面巳經有版友投訴個POST離題,咁所以我一次過系呢度回晒所有有關904/5的野就算了...

嘩...精彩囉,有人認為圓方,大角咀呢d位904快過鐵,於是904有得做... 靠呢2個位養條過海線真系不得了囉...

圓方系富豪商場黎,你估APM呀,你估條條74X咩,圓方呢d位有客ge咩,隧道口轉大西北線就有,但呢堆客,971唔該...

跟著大角咀,well,呢度就有客ge,當中905佔幾多下,但計比例904就沒905多得咁誇張,非繁2條都唔算多大角咀客...

大角咀就唔系好受鐵路影響的,但大角咀會視為住宅區,服務佢ge應該系914,但因為櫻桃街果帶經歷過多次改路,結果904/5的走線被迫愈來愈方便大角咀,跟著因為905又快又密,結果就系大角咀被905做起,914反而廢左武功,做成左今日905/914個尷尬局面...

大角咀已佢個規模同性質,依然系好2味下(對過海線來說),更沒可能自己養起3條全日過海線去港島北岸,所以如果904靠大角咀同圓方的話,唔該執左佢...

904慘在個服務範圍太細,跟著仲要 做埋/優勢埋 系d沒咩價值的位,跟著連區內客都沒,好難生存架...

905仲話有個唔系好近鐵的德輔道中同埋山道果堆商廈為骨幹,又執下d灣北客,又搶倒下914 d客,又執到堆山道西隧轉車客,又順手執下d想坐的中上環灣仔客,etc...

905可以靠多客路去keep客量,所以905有西港島線都應該仲捱得下,但904....

好,系咁多,下一個post會講翻100/300...
Ravenclaw 發表於 2014-7-30 00:04 | 顯示全部樓層

300,我唔BUY,但100,我有條件地BUY...

100開條件:

1. 九龍,110走線,港島,112/116走線,但總站放威菲路道
2. 112成條BYE BYE
3. 拉117入蘇屋
4. 110放奧運站
5. 加開110P,下繁北京道往筲箕灣,110往港島

以上純屬個人意見,3巴時段問題未解決...
FD_8592 發表於 2014-7-30 08:12 | 顯示全部樓層
好難相信按樓上既100 走線可以整走全條112
110 拉去奧運站 同自殺冇分別 一條唔知幾時先行到上紅隧既巴士線 同搭兩個站就過到海既東涌線 睇牌面已經輸左8 成...
117 拉去蘇屋... 冇乜意見
110P 有得諗既 不過可能變左耀東>尖咀(經太古) 特快線
pch_yeung 發表於 2014-7-30 09:05 | 顯示全部樓層
西港島線通車, 影響最大嗰條唔係904/5, 係970/X, 原因有幾個:

1. 西港島線通車後可以喺山下搭車立上落山
2. 南行970/X貴過904/5
3. 北行970/X經常頂閘
4. 904/5唔經經常塞車嘅佐敦油麻地一帶
5. 970/X所謂聯合班次...唉
6. 學生客轉搭鐵, 多是由970/X轉投, 並非904/5

唯一問題係北行904/5唔同站位, 一係等905, 一係等904/971
個人估計, 904/5反而有機會要加車
Ravenclaw 發表於 2014-7-30 09:06 | 顯示全部樓層

原帖由 Ravenclaw 於 2014-7-30 00:04 發表
300,我唔BUY,但100,我有條件地BUY...

100開條件:

1. 九龍,110走線,港島,112/116走線,但總站放威菲路道
2. 112成條BYE BYE
3. 拉117入蘇屋
4. 110放奧運站
5. 加開110P,下繁北京道往筲箕灣,110往港島

以上純屬個人 ...

唔好意思,110系改做旺角線,經彌敦道,總站放奥運