hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田廠是否不肯加派更多金車予部分路線 ...
開啟左側

[問題] 沙田廠是否不肯加派更多金車予部分路線

kei_hk 發表於 2014-7-29 11:09 | 顯示全部樓層

原帖由 AD118 於 2014-7-29 10:25 AM 發表

可用ATENU/AVBWU,但D 3AV/3AD唔去得U廠,旺區要盡量用新型環保車
3AV/3AD咁仲可以去邊呢?
點解前幾年唔見有人話城巴唔夠「金車」,特別係未買大量E500之前? ...

先講港島區及九龍幾間公司﹐以前新城的低地台車數量不足﹐唔夠分﹐係想做都做唔到。
所以﹐當時好多過海線出車都係比九巴為舊﹐投訴都無用。

九巴同一時期的低地台車數量較多﹐不過受政府政策﹐要求較環保的車行旺區﹐這些車自然係較新的低地台車﹐所以一些唔行旺區的線自然要 "食柴" 用較舊的車。

來到今時今日﹐幾間公司的低地台車都上升﹐但未全面低地台。

但係以九巴來說﹐金車都係分佈不平均。今次上報原因﹐都係分佈不平均所致﹐唔係話無低地台車服務某線。

註 : 做成低地台車分佈不平均﹐某程度上都係政府過時的政策所致﹐令巴士公司仍然要保持一定數目的低地台車行指定區域﹐令到部份線的非低地台車不能作出交換﹐從面作出較平均的分配。

AD118 發表於 2014-7-29 12:33 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2014-7-29 11:09 發表

先講港島區及九龍幾間公司﹐以前新城的低地台車數量不足﹐唔夠分﹐係想做都做唔到。
所以﹐當時好多過海線出車都係比九巴為舊﹐投訴都無用。

九巴同一時期的低地台車數量較多﹐不過受政府政策﹐要求較環保的車行旺區﹐這些車自然 ...

首先九巴前個5,6,7年,都有大把金
大把全熱,全白線無金,點解唔見D人嘈得咁犀利?
唔嘈條線唔加金,全金,要到依家先嚟嘈?
金車唔平均已經唔係今日嘅事,前幾年亦可以嘈?

點解咁緊張食柴依味嘢?俾低地台好似龍躉咁一樣可以比人話食柴
事關龍躉已經成16年

你話來到今時今日﹐幾間公司的低地台車都上升﹐但未全面低地台。
咁緊係啦,最尾批非低地台未到17/18歲,
唔通曬錢早D買新車早退非低地台?
雖然有人想睇到巴士公司全金就如前幾年想睇到巴士公司全冷一樣
但三間巴士公司全金後,仲有大嶼山巴士公司未全金,想睇全金叫埋嶼巴加升降輪椅版全金啦
Snoopy@FB8617 發表於 2014-7-29 12:43 | 顯示全部樓層
原帖由 AD118 於 2014-7-29 12:33 發表

首先九巴前個5,6,7年,都有大把金
大把全熱,全白線無金,點解唔見D人嘈得咁犀利?
唔嘈條線唔加金,全金,要到依家先嚟嘈?
金車唔平均已經唔係今日嘅事,前幾年亦可以嘈?

點解咁緊張食柴依味嘢?俾低地台好似龍躉咁一樣可以比人話食 ...
一早都已經有講lee個問題la
只係而家當老九個車隊雙層特低地台車已經去到六四比既時候
仲係有D線得13架車先得3架金車
8架車得2架金
咁先係問題所在

唔好將成件事睇成想搭新車
食唔食柴既問題
而係對輪椅客出入方便既問題
而家人地冇叫架架歐四五蛋/ATENU先收貨
唔知點解係都要講到人地lee一刻要架架都係金車架架都係新車先收貨...

評分

參與人數 2HugeC +2 收起 理由
HB00610 + 1 "唔知點解係都要講到人地lee一刻要架架都 ...
Mandurah__Line + 1 Like is for 唔好將成件事睇成想搭新車 ...

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kei_hk 發表於 2014-7-29 12:59 | 顯示全部樓層

回復 23# 的帖子

由頭到尾都係講緊有資源的情況下﹐巴士公司唔知係有心定係有心無力(政府派車的規定)﹐令到有些路線都係長期無/極少低地台車。

另一個例子﹐41m﹐只係近排才加了金1部﹐之前一直都完全無低地台車﹐唔通這條線真係無低地台車的需要?
唔通九巴多年以來﹐真係1部低地台車都抽唔到去行41m? 答案明顯地係車是抽到的﹐只是派唔到這條線。

以前﹐資源不足(低地台車少)﹐我都無乜所謂﹐因為車唔夠分﹐有心無力。而家﹐超過了一半係低地台車﹐但分配仍然係不平均。

toyl 發表於 2014-7-29 14:40 | 顯示全部樓層
其實同以前比,荔廠已經叫有少少改善。
好似6D/40,同兩年前比佢哋都係續命車安置區,銀龍黃龍3+2臨退就搵佢上牌。
而家有咗龍躉,40就用晒龍躉上牌,不過都一樣係接近零折舊,載客量又夠,咁先至無得點鬧。

以加金率計,如果無呢批龍躉過檔,可能真係一點都無改過,反而沙廠就真係態度依舊喇!
GK9636 發表於 2014-7-29 14:52 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2014-7-29 14:40 發表
其實同以前比,荔廠已經叫有少少改善。
好似6D/40,同兩年前比佢哋都係續命車安置區,銀龍黃龍3+2臨退就搵佢上牌。
而家有咗龍躉,40就用晒龍躉上牌,不過都一樣係接近零折舊,載客量又夠,咁先至無得點鬧。

以加金率計,如果無呢批 ...

沙廠金車比率得60% 相比U廠93%, K同L的7成有D 距離

理論上做D 執位可以做到條條6成, 不過又要顧柯打用電牌, 又要就用車載客量咁, 砌得平均都唔係容易
GK9636@ATENVIRO
KU1391 發表於 2014-7-29 16:53 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb71k 於 2014-7-28 23:22 發表
你要白板退役先至有得加金車
白板未退點派金車你用?
白板退同有d線少金無關
KU1391 發表於 2014-7-29 16:54 | 顯示全部樓層
原帖由 AD118 於 2014-7-28 23:38 發表

等白板全退,輪椅客乜車都可以上
雙白已經少過999部,雙金已經有成2666部
白板已經少數民族,佔全車隊25%,金車就佔大多數75%
少金線比多1-2部姐

例如80K呢d比80
KU1391 發表於 2014-7-29 16:55 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2014-7-29 09:20 發表

80/89咁多客,大富豪大白龍梗係最好用落呢兩條線啦!
以前大白龍落晒268c/269c,當ATENU公司指令落多客長途線,連呢兩條線都上埋,自然地大白龍都多咗機會派返巿區線。 ...
有兩樣野叫做ATR同3ASV
JH3385 發表於 2014-7-29 16:58 | 顯示全部樓層

原帖由 KU1391 於 2014-7-29 16:54 發表
少金線比多1-2部姐

例如80K呢d比80
80K先係要加金既線
話就話全金
但係可以連續兩三架都係白板