hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 建議 :九巴新增有關崗位
開啟左側

[服務調整] 建議 :九巴新增有關崗位

KJ802@271 發表於 2014-7-30 00:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

大家都知道港鐵係唔同路線都有所謂既CSRRU Rapid Response Unit Officer , 其實九巴可以引入一d 超人 車長 ,例如街之巷聞既 余車長

佢地識晒九巴大部份路線 , 稱得上超人 , 如果有大型活動 或 事故搵佢d 應急 , 同時可以改善公司形象

就算平日冇事發生 , 都可以係d 熱門站頭 Stand by

例如
平日
早上 紅隧 stand-by
黃昏 港島中西區
晚上 油尖旺

五一黃金周 / 假期高峯期
落馬洲口岸 / 天水圍  (候命B1)

toyl 發表於 2014-7-30 00:31 | 顯示全部樓層
其實通宵線車長唔少更份都有候命,例如九龍城碼頭候命6C,多不勝數。
edhong 發表於 2014-7-30 00:31 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ME9661 發表於 2014-7-30 00:46 | 顯示全部樓層

原帖由 toyl 於 2014-7-30 00:31 發表
其實通宵線車長唔少更份都有候命,例如九龍城碼頭候命6C,多不勝數。

樓主講既係根本唔係稽查/車務督察既職責一部分咩??

呢外
通宵線既
候命職責係唔係無特別就加開一班車(唔係師傅表上)

有問題就去救火??(不過係咪個個司機咁醒識晒D路線?)
Neutroginger 發表於 2014-7-30 01:37 | 顯示全部樓層
呢間公司唔會咁傻搵個人食住花生黎等做野囉
依家度度都收車, 仲搵人候命?!

有事果陣只會左拉右拉..
拉唔到就欠人(車)收車

仲有呢間公司又有個iso 限住
唔似城巴咁可以咁隨便搵稽查/車務督察去救火
fv682 發表於 2014-7-30 06:05 | 顯示全部樓層
39A-R80係咪就係你講既RRU?
駐屯門記者FV682報導
HF3204@243M 發表於 2014-7-30 07:23 | 顯示全部樓層

係職位,唔係崗位
喺香港,我只係聽過家庭崗位,從來冇聽過番工既都叫崗位
用鄰國既中文,請喺鄰國既論壇開 post
Dennis34 發表於 2014-7-30 13:32 | 顯示全部樓層
樓主嘅建議實在太好了,係好到荒謬至極就真,
你講呢啲位反而似阿四多啲囉,開工就係咁等有事,
冇事就喺到等,可以話要唔要都得。

仲有,如果真係有起事上嚟,即使真係有個咁勁嘅人,
真係可以靠晒佢就掂晒,啲客真係會唔嬲?
好難囉,你以為咁簡單,出事補到鑊與否都係改唔到形象,
唔通啲客知你好得都仲會讚你,無可能,
一出事就只覺得全間公司都係垃圾,只有聽客鬧呢個下場。。

樓主真係很天真很……
如果你真係覺得掂就直頭去同老九反映吓,
睇吓有冇人show你先講啦,不要喺到發膠吧!

九巴AVG=B9之中嘅"病毒"
EE9255 發表於 2014-7-30 13:34 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2014-7-30 07:23 發表
係職位,唔係崗位
喺香港,我只係聽過家庭崗位,從來冇聽過番工既都叫崗位
用鄰國既中文,請喺鄰國既論壇開 post
職位同崗位係兩回事,崗位係職位入面再細分,用崗位冇錯喎,工作崗位,緊守崗位係鄰國詞語咩?