hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 280X終於有聲氣
開啟左側

[服務調整] 280X終於有聲氣

kiwai 發表於 2014-8-1 14:25 | 顯示全部樓層

原帖由 Snowbb 於 2014-8-1 14:05 發表

287X咁樣大循環慢慢塞 佐敦道 , 彌敦道 , 都唔知幾時先到旺角 , 又乘機加價 (本來$6.8加到$7.7)

現在是$7.1加到$8.1
kiwai 發表於 2014-8-1 14:36 | 顯示全部樓層
原帖由 transbus 於 2014-8-1 09:17 發表

縮81然後減到只開20-30分?

這就是戰略意義
cut平線, 留貴線, 焗人搭貴車

Snowbb 發表於 2014-8-1 14:42 | 顯示全部樓層
原帖由 kiwai 於 2014-8-1 14:25 發表

現在是$7.1加到$8.1

咁樣仲衰
287X同81 , 同樣是沙田去旺角,佐敦的路線,價錢就

dennis28a 發表於 2014-8-1 23:35 | 顯示全部樓層

原帖由 Snowbb 於 2014-8-1 14:42 發表

咁樣仲衰
287X同81 , 同樣是沙田去旺角,佐敦的路線,價錢就

81 油麻地下繁返沙田市中心需時一小時,我最唔明點解條線慢到咁都仲唔理咁多年,
事實上沙田去旺角係好大客量,個個寧願行返去坐東鐵都唔多願坐 81。

287X 搞到咁貴同今時今日到開,我都想知可以問邊個。
惡意回復是不道德的行為。
GK9636 發表於 2014-8-1 23:47 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2014-8-1 23:35 發表

81 油麻地下繁返沙田市中心需時一小時,我最唔明點解條線慢到咁都仲唔理咁多年,
事實上沙田去旺角係好大客量,個個寧願行返去坐東鐵都唔多願坐 81。

287X 搞到咁貴同今時今日到開,我都想知可以問邊個。 ...
條線唔係淨係得沙田市中心搭嘛, 大圍可以佔半架車

搭開鐵路的繼續搭鐵路, 唔趕時間放工攰爆想坐的繼續等返巴士, 冇咩衝突, 唔係全世界都剩係諗個快字, 多左部電話起度篤篤篤, 等車時間又易過左

當然以280x+287X陰81來逼埋大圍人上青沙轉車一定唔會容易, 一來被加價, 二來被轉乘, 三來時間都未必慳到, 搭慣286x 都知條線唔係好等(同81差唔多), 仲要等多條行經旺區線都唔奢望會好等得去邊, 加埋都唔知快得幾多, 因為轉車仲要起街食二手煙食塵食風佔行程時間多過起一程車入面, 好多野唔難理解
GK9636@ATENVIRO
Snoopy@FB8617 發表於 2014-8-1 23:50 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2014-8-1 23:35 發表

287X 搞到咁貴同今時今日到開,我都想知可以問邊個。 ...
平日接近六點幾七點由炮台街搭到去大圍新村正常情況下40分鐘內搞掂
仲要用一段時間出轉出彌敦道
油麻地去沙田市中心應該唔使咁耐時間

反而問題係D人都開始唔敢等81
本身唔密,佐敦道彌敦道成日出事
先係問題既地方
當然81係唔夠快
但都唔係慢得緊要

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
tatl + 1 本身唔密,佐敦道彌敦道成日出事 先係問題既 ...

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
GK9636 發表於 2014-8-1 23:57 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2014-8-1 23:50 發表
平日接近六點幾七點由炮台街搭到去大圍新村正常情況下40分鐘內搞掂
仲要用一段時間出轉出彌敦道
油麻地去沙田市中心應該唔使咁耐時間

反而問題係D人都開始唔敢等81
本身唔密,佐敦道彌敦道成日出事
先係問題既地方
...
最塞係星期五下繁同星期六, 真係試過佐敦道一個鐘先到美桃樓

而家加行車時間全日拉疏左, 以前話脫班等得耐, 再等一等搏下之後一來來兩架, 而家執完時間疏鬼左, 一個行快D, 一個行慢D, 變左5-30分, 有D 心水清中過一兩次伏就唔再等架啦

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
tatl + 1 以前話脫班等得耐, 再等一等搏下之後一來來 ...

查看全部評分

AD118 發表於 2014-8-1 23:58 | 顯示全部樓層
原帖由 GK9636 於 2014-8-1 23:47 發表
條線唔係淨係得沙田市中心搭嘛, 大圍可以佔半架車

搭開鐵路的繼續搭鐵路, 唔趕時間放工攰爆想坐的繼續等返巴士, 冇咩衝突, 唔係全世界都剩係諗個快字, 多左部電話起度篤篤篤, 等車時間又易過左

當然以280x+287X陰8 ...

唔係全世界都有智能電話起度篤篤篤
DIH 發表於 2014-8-2 00:07 | 顯示全部樓層

下繁太子往沙田市中心大約25分鐘,等車時間亦唔太耐(可能有中途起載?),
我試過兩次比我預期中早好多到達。
當然油麻地我就唔識講,但以要服務的市場來講81已經係最快路線。

如果第時有287X/280X轉乘不排除油麻地客會轉投,
但我覺得都係50/50,除非青沙線出到10分鐘以下班次(發夢 )。

GK9636 發表於 2014-8-2 00:33 | 顯示全部樓層

原帖由 AD118 於 2014-8-1 23:58 發表

唔係全世界都有智能電話起度篤篤篤

有話全世界都有咩?
不過講返轉頭, 都係因為有部電話D 人先有些少耐性去等, 當然都係冇選擇之下